6 Mar 2009

Dilema...sangat mendilemakan


Wujud ke perkataan 'mendilemakan'??? apalah...suka sangat nak merosakkan bahasa. walaubagaimanapun, bukan itu yang isu pokoknya. yang menjadi persoalan sekarang ini...saya sedang berdilema! hoiii...berhenti merosakkan bahas, boleh??? T___T --> macam comel laa pulak icon ini. Adik Hanis dan Puan Chika suka betol memain icon ini di 'belog' (ejaan si Hanis) mereka =P

Ok, saya menyimpang lagi...harap maafkan. kerana...hati sedang runsing yang amat-amat nih =S

(Hati runsing alasan untuk merosakkan bahasakah?)

Sebenarnya begini...sebenarnya...Dragon Ball ada 7 biji semuanya. muahahhaaaa...(main-main nampak? nak rasa makan tumit kaki ke apa nih?)

Ok...sebenarnya begini. hari Isnin yang lalu, saya telah dipanggil interview oleh Bank XXXX. Alhamdulillah everything went smooth and today I just received a call from their HR department saying that "anda telah di shortlisted dan sukacita dimaklumkan anda dijemput hadir ke temuduga ke-2 pada hari Rabu depan jam 10.30 pagi di dot dot dot..."

Errr...sebenarnya kan, selesai saja temuduga tempoh hari, terdetik di hati saya "kalau tak dapat pon tak apa..." Apa bengong doa macam nih kan? orang lain punyalah bersungguh-sungguh doa nak dapat kerja..yang aku terbalik...tsssskkkk T__T (motippp asyik buat icon comel???)

Walaupun basic salary yang ditawarkan 'agak' kecil...tetapi elaun insentive dan OT amatlah memberangsangkan. lumayan I tell you! gaji sebulan boleh beli sebiji Neverfull MM in Damier yang daku idam-idamkan. siryes nih. gaji untuk fresh grad macam saya boleh beli LV sebijik? percaya tak? tak percaya sudah :p

Yang menjadi dilema ialah...saya sangat berbelah bagi mahu ke 2nd interview berkenaan. percentage untuk dapat 50-50. if pergi, semakin tinggi lah percentage untuk dapat. kalau tak pergi..confirm la ZERO kan? saya sangat dilema lah tuan-tuan dan puan-puan. sejujurnya, saya selesa dengan 'pekerjaan' saya sekarang which I put all my heart and soul setiap kali saya melakukannya. saya juga akui, walaupun pulangannya tidaklah selumayan (diperingkat awal nih) tawaran Bank XXXX, tapi saya puas. puas kerana bekerja sendiri dan saya bebas. on the other hand, bakal pekerjaan (kalau dapat) itu pula menjanjikan pulangan yang lumayan serta menuntut saya bekerja 9 to 5 and most of the time until night (as was told by the seniors) dan hanya duduk di satu tempat. ohhhh...bolehkah saya? dah la jenis yang tak reti duduk diam. mahu kerja yang kena melekat punggung di kerusi berbelas jam! macam nightmare betul =S

Makanya sekarang saya dilema, antara job satisfaction dan gaji yang lumayan...yang mana 1 HARUS saya pilih?

Boleh anda tolong...???

Terima kaseh T__T

3 comments:

FENDY NOAH said...

ermmm...aku rase ko patut gie je temuduga tuh....bukan ape.,..tuh mase depan ko...btw ko leh buat side income jual cupckes sambil keje...bukan takat LV je ko leh dapat...byk lagi ar...ko nie ....tu pun nk ajar ke??/adoyaii

yantie said...

mm..kalau aku pun dilema jugak wei..Fendy Noah tu ckp betul jugak..tapi kalau cam ko kate berbelas jam dok kat opis nak mem'baking' ape nye ek..
tapi kn..pegi je interview tu..kalau dapat keje je dulu cari pengalaman..kerja pertama jgn tolak..pastu kalau ade rezeki lain yang lebih memuaskn ati..chow chin chow la..=)

CikChelsea said...

to fendy noah,
camner la aku nk uat side income klo dh kje smpi kul 9-10 mlm? gile ko..blk2 nk baking..bile ms aku nk rehat? aku xde super power la ;p

yantie,
ko pon tau aku nih bkn jenis yg bole dok diam kn...kematu punggung aku beb..haha

btw, hari khamis nih pon ada interview which is dekat2 sini je kjenye...kontrak 6 bulan n the best part is if i get the job..i can still baking at night sbb kje from 9-5 saje.

haaaa..camner lak nih???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...