1 Apr 2009

Ilmiah sekejap

WARNING:
This is a very dry entry. very boring for those who are not into business. read at your own risk.

Banyak yang saya belajar daripada berniaga. PLAN. USAHA. SABAR. 3 input ini paling penting saya kira untuk sesebuah bisnes.

1. PLAN. untuk memulakan perniagaan mesti ada plan. dulu pernah kakak saya suruh pindahkan bisnes saya ke KL, kota metropolitan sana. iya, pasaran memang lebih luas namun harus diingat berapa banyak persaingan di sana? itu persoalan pertama. ke-2: kos. kos raw material sudah tentunya lebih mahal berbanding di sini. kedua-dua faktor itu adalah menyumbang utama kenapa saya enggan ke kota dan mengambil keputusan untuk terus kekal di sini.

Monopoli
Market di sini masih 'virgin' meaning belum ramai pengusaha cupcake seperti saya. di Yong Peng, saya orang pertama yang mempunyai blog cupcake...kehkeh!! =p. Pengusaha cupcake secara virtual, saya tidak pasti, tetapi dalam dunia maya...sayalah yang pertama. heheh. ok berbalik pada isu monopoli. saya boleh katakan, saya memonopoli ruang niaga cupcake di sini. (tolonglah, ini bukan ayat riak...saya sedang membincangkan suatu isu di sini). di JB, seperti mana KL...pasaran besar dan ramai pesaing. jadi saya tidak 'kacau' pasaran di sana. tetapi jika customer request untuk menghantar ke JB, saya memang tiada masalah as long as pelanggan setuju dengan charge yang saya kenakan =)

Harga
Isu harga nih saya pernah utarakan dalam entry berkenaan tie rack dulu. ada juga 'suara-suara' yang semacam tidak puas hati bila saya terbitkan harga mereka di situ. saya mintak maaflah kepada yang terasa. saya menulis entry berkenaan sebagai pandangan peribadi seorang pelanggan yang bersikap price sensitive. harap maklum ya! saya memilih untuk tidak meletakkan harga yang tinggi walaupun dalam pasaran monopoli di sini. sebab? lihat faktor persekitaran.
  1. harga raw material yang rendah sedikit berbanding di bandar.
  2. lokasi. di sini adalah kawasan pekan @ kampung @ suburban. saya percaya, rata-rata pengguna masih bersikap price sensitive. faktor-faktor ini kita perlu peka. ini semua memainkan peranan dalam 'attract @ tackle' potential customer.
On the other hand, cuba bayangkan anda adalah peniaga baru yang memasuki pasaran monopoli. masuk terus letakkan harga yang 2x ganda jauh lebih mahal berbanding pesaing anda yang already exist dalam pasaran? mengikut logik anda, apa agaknya kesan tindakan itu? ada beberapa kemungkinan anda boleh berjaya. 1. customer yang tidak price sensitive akan pergi kepada anda jika service yang anda sediakan suit their wants and needs. betul? tidak? justeru itu saya katakan, kenal pasti lokasi dan 'fizikal' persekitaran adalah penting dan langkah pertama sebelum memulakan perniagaan. salah 1 physical element ialah target market. naik muak dulu belajar marketing asyik-asyik dengar word 'target market'. tapi sekarang Alhamdulillah, sedikit sebanyak saya gunakan those theories into application :)

2. USAHA. ini boleh dilihat dari pelbagai sudut. belajar itu 1 usaha. memasarkan produk itu juga usaha. ok bercakap pasal memasarkan dalam konsep pemasaran @ marketing, saya 110% sangat percaya internet adalah medium terpenting untuk bisnes.

Internet
Pada saya, sangat rugi peniaga di luar sana yang tidak menggunakankemudahan internet. medium ini sangat berguna, seriously! saya boleh katakan, sejak hampir 2 bulan yang lalu...60% - 70% customers saya datangnya dari internet. saya ada beberapa tips yang mudah dan sangat berkesan untuk sebuah blog perniagaan kek cawan. ini bagi mendapatkan hasil blog yang comel...secomel kek cawan yang comel-comel belaka...hihi hoho~

(tak bermaksud saya betul @ bagus, cuma nak berkongsi sedikit pengetahuan, tahu?)

Tips mudah yang sesuai dan berkesan untuk blog kek cawan:
  1. Blog's layout. guna light @ soft color as a background. ini 1st impression. orang boleh jatuh cinta pada pandangan pertama. begitu jugalah dengan blog. kalau kale hitam macam gothic itu pada saya kurang sesuai (hitam seperti blog saya ini...hahaha...jgn gunakan utk biz blog anda, ok? melainkan anda menawarkan perkhidmatan gost hunter @ yg perkaitan dgn paranormal =p). ok lagi 1, layout template. saya paling benci guna khidmat th*ecu*test*blog*ontheb*lock. serious! template mereka lembap gila nak load. bayangkanlah, kalau letak background hitam sebagai asas, lepastu template tu pulak lambat gila nak load, font pulak anda pilih color hitam. apa yang customer boleh baca?
  2. Layout gadgets. haihhh ini lagi 1. biz blog, i personally think it must be something professional. (kalau ada domain sendiri lagi bagus). tak perlu gadget seperti video muzik, lagu etc. itu hanya akan melambatkan proses page loading. semakin banyak streaming media, makin slow lah performance page anda.
  3. Blog's header. iyaaaaa..saya tahu gambar-gambar hasil kerja tangan anda cantik, kemas dan menggiurkan. TAPI...cukuplah kalau size header itu bersesuaian dan cepat untuk page loading. untuk lebih mudah, klik sajalah 'shrink to fit' pada option header itu. tak perlulah menayang blog header itu sehingga memakan 1/3 daripada keseluruhan page anda T__T. anda sebagai online consumer, how many seconds could you wait for a page to load? saya? 10 saat itu pon sudah terlalu lama. come on lah, ini dunia bisnes, siapa cepat dia dapat. macam itu juga dengan blog's presentation. kena cepat. load lambat...orang tutup page kau terus!
  4. Pictures's size. ini lagi 1. kadang-kadang saya rasa macam nak tinggalkan komen pada 'kakak-kakak' pemilik blog yang seangkatan dengan saya tu. nak je cakap "akak, marilah saya tolong cropkan size gambar nih kasi kecil sikit supaya senang nak load page takdelah customer kena tunggu depan pc sampai berjanggut." harus tahu, perkhidmatan internet di negara kita tidak secanggih di US @ UK. apatah lagi yang menggunakan streamyx seperti saya pada kadar kelajuan 512kbps T__T. lainlah broadband, boleh mencapai 3mbps (itu pon tengok kawasan). ya SILA CROP GAMBAR yang anda mahu upload supaya pixel gambar tersebut menjadi lebih kecil dan memudahkan proses uploading dan page loading. bukan susah pon. guna adobe photoshop @ nero essential. ok, mungkin tak semua tahu guna aplikasi software tersebut =S
  5. Pictures. angle kena tepat. imej kena sharp. xperlu edit lebih-lebih cukuplah sekadar meletakkan water mark di gambar anda tanda ianya 'copyright'. blur sini sana, end up...merosakkan quality gambar. di sini, saya ingin merakamkan tanda terima kasih yang tak terhingga kepada my BIL for those excellent and brilliant pictures. Those amazing pictures taken by him using his Nikon D300. sape-sape yang gila DSLR cam tu mesti jeles...haha. (nasib baik aku tak =p)

SABAR
Takkanlah berniaga 2-3 bulan terus nak kaya? betul x? pelan-pelan kayuh. slow and steady tapi berisi. itulah saya cakap di awal entry, buat cupcake ni memang banyak menuntut kesabaran dan hasil daripada 2 bulan pembabitan, perubahan yang sangat ketara ialah saya tidak lagi membunyikan horn di jalan raya =p. walaupun orang tu buat salah, menyumpah dalam kereta je...tapi tak tekan horn. betol tak tipu!


Fuhhhh..macam menulis artikel untuk essei berbentuk informasi standard STPM.

Saya pernah dengar orang kata 'sekarang nih belajar tinggi-tinggi belum tentu dapat kerja'. well, kepada yang berkata, kerja boleh dicari...bergantung kepada usaha dan rezeki. tapi, harus diingat..tanpa ilmu, kita banyak kekurangan walau macam mana kita berusaha. renung-renungkan dan selamat beramal~

10 comments:

Robert said...

networking is an important aspect in business too.
just a thought anyway..
=)

CikChelsea said...

owh hi there,
thnx for ur opinion..i'm welcoming any thought...glad to hear something from u tho ;)

Liyana said...

I confident ada market walaupun bukan kat bandar besar. I'm sure ada bakal pengantin yang dok luar Yong Peng dan kawasan sewaktu dengannya), balik kampung nak order cupcakes, tapi tak tau kat mana. How to reach this target group ye.. just wondering.
Another suggestion: Invest sikit, meaning sponsor (err, tapi susah pulak kalau semua nak di sponsor nanti!!) sedara-mara punya wedding, buat hantaran or as wedding favours.... the words will spread, InsyaAllah..
Amacam?:)

CikChelsea said...

kakak nana,
thnx for ur opinion too. hmm..i guess internet 1 of the way. other way, word of mouth. sy br je mengalami situasi itu. akak tu kerja kat KL n her wedding this jun. dia mmg dh lama cr cupcake kat area jhr then tau about my biz thru her sister's fren (which is org kg sy). Alhamdulillah, kalau xde aral dptlah order 'besar' from her jun nt =)

n i'm so thankful bcoz i have very supportive family. my mom sanggup 'order' CC from me utk sedekah kat budak2 n bg door gift ms kenduri hr tu. my mom mmg promote habis2 tau =p hihih

about sponsor tu, insyaAllah my fren's wedding middle of april nt sy akan sponsor her wedding cake @ CC =D

yantie said...

betol la..banyak aku tgk blog biz nak loading page kemain lambat lagi..seminit pun x abis2..aku x suke menunggu..blog ok..tip top..(hehe..x bodek tau..)

nad nazira said...

saye setuju semua yang anda kupasssssssss.. :P


Nak meniaga perlu ilmu. Good luck!!

CikChelsea said...

to yantie,
aku tgh berusaha lg nih utk mengelakkan traffic =P
biar customer senang nk access web page aku...sbb tu aku wat simple2 je...some people says...the less is more..right? ;)

CikChelsea said...

to nad nazira,
hello dear...lama menyepi..bz yerr???
ke bz sbb nak teeetttttt...mcm dh bg hint je raya nt...ekekekekeke =P

Si Anggerik said...

im impress with ur blog tips. smerk nyerh tepat. :)

CikChelsea said...

to si anggerik,
hehe..trimas kerana sudi membaca ;)

n thnx for dropping by too :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...