20 Aug 2009

Meeeooowww (Day 1)

(Entry ini, errrr...dan beberapa yang berikutnya akan dipenuhi gambar. Jadi janganlah boring tengok gambar ya. Lagi banyak gambar kan lagi bagus, kurang membebel =D)

Saya dan family ke Kuching minggu lalu. Anak saudara konvo di UNIMAS, makcik pun tergedik-gediklah nak ikut sama =p. Kami pergi hari Sabtu, balik hari Selasa (nak balik hari Isnin flight fully booked).




Cuaca kurang elok ketika berlepas =S. Hujan renyai mengiringi pemergian kami ke Kuching (eceehhhhh!!!)


Kapal terbang milik P.A.S kah? gagagagaga~
Tolong jangan I.S.A saya =S


Tata Johor~

Makan tengahari di taja oleh MAS =p. Tambang sudahlah murah RM198 pergi dan balik, dapat lunch lagi. MAS memang terbaiklah! (Wahhh abangku yang bekerja dengan MAS, sila bangga adikmu kasi promote anda punya company, kehkehkeh). Err, tapi makanannya tidaklah sesedap mana...tapi saya tak complaintlah. Sudah murah pun mahu complaintkah? =S


Di Sarawak pun cuaca tak berapa nak 'cantek'...cloudy, mungkin sebab itulah pilot tak dapat menlandingkan kapal dengan smooth. Bumping owh! Sila lihat gambar di atas, sungai macam ular...tak dapat dikenal pasti sungai apa. Harap maaf T_T

------------------
Flight ke Kuching International Airport dari Senai mengambil masa selama 1 jam 20 minit. Lepas settle ambik luggage dan so on, kami ambik taxi coupon (sila ambik taxi coupon ni kat dalam airport, untuk mengelakkan anda di over charge oleh taxi driver) and terus mintak taxi driver hantar ke hotal penginapan.


Budget hotel saja - Longhouse Hotel. 5 minutes walking from hotel to city centre. About 30 minutes from airport to this hotel.


Room rate RM100/night. Bilik besar gile! 2 queen size and 1 single beds. Kalau makan angin dengan kawan-kawan memang best ambil bilik ni, share 5 orang. Jadinya, 1 night will only cost you RM20 (wahhh, macam sudah berangan untuk kembali ke sana, kehkehkeh). Cukup sifatlah bilik ini, walaupun tak seselesa hotel yang ada bintang. Ada air-cond, ada water heater...oklah, kan? Kata budget!


Kesian gadis ini, terpaksa amik gambar sendiri. Takde sapa nak amikkan gambar dia T__T.

------------------
Kami kemas barang, makan-makan and tidooooo. Penat woh! Malam after dinner baru keluar jalan-jalan cari pasal =D

Jalan 5 minit from hotel, dah jumpa 2 shopping complex. Sarawak Plaza and Tun Jugah. Malls nih menghadap di antara 1 sama lain. Tapi sumpah 2-2 malls tak best! Dahlah tutup awal, kedai dalam tu entah apa-apa. Kuciwa sungguh. Anda jangan pelik bila ke Sarawak, kedai kat sana semua tutup awal. Saya ada tanya taxi driver camni, "Uncle, kenapa kedai kat sini tutup awal?", dengan slumbernya Uncle tu jawab, "...orang Sarawak malas." Muahahahahaaaa ada ke patut dia jawab camtu? Hampes je!



Kami jalaaaaannn lagi about 10 minutes, sampailah ke Kuching Waterfront. View waktu malam sangat-sangat cantek kat Kuching Waterfront! Kat sini banyak kedai makan, macam-macam jenis makanan ada :)


Gambar takde motif, tapi nice kan? kan? kan? ;p


Daripada waterfront (Sungai Sarawak), boleh nampak Dewan Undangan Negeri (DUN) and Fort Margherita (Pinot si cikgu sejarah...adakah anda tahu asal usul kewujudan Fort Margherita? =p)


Asal usul daerah Kuching, somewhere at the waterfront.


'Bot tambang' untuk ke seberang. Dari jeti paling dekat dengan seberang, tambang 40 sen je. Will blog about apa yang ada kat seberang Sungai Sarawak later ;)


...akan bersambung on Meow Day 2.

4 comments:

yantie said...

Aku pun pernah sampai kuching..masa tu training palapes naik kapal MV Fajar Samudera..tapi tak banyak tempat nak explore..waktu terhad..

CikChelsea said...

kapal apakah itu beb? Army punya ke? alaaa kuching takde la best sgt...nt ko honeymoon sila blacklist kan kuching as ur honeymoon destination =p

c'sya said...

FAKTA SEJARAH - Fort Margherita dibina oleh brooke pd tahun 1879 sbg benteng pertahanan drpd serangan rakyat tmpatan...

CikChelsea said...

c'sya:
musti ko bukak buku semasa menhantar komen di sini....kantoiiii, muahahaha!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...