12 Nov 2009

Percaya tak kalau orang kata 'less is more'?

Apa prinsip pertama bila kau serve customer? Customer is always right. Sejak aku 'berniaga', macam-macam kerenah manusia aku jumpa. Kadang-kadang aku mampu layan, ada pulak yang sampai aku tak terlayan. Macam hari neh. Sampai aku pening apa sebenarnya yang dia nak? First time aku tak paham apa customer aku nak. Walaupun dia hanya menaip menggunakan 'simple' English dan dah tentunya bahasa ibunda.

Aku tak ada edit apa-apa, kau cubalah baca lepas tu tolong explain kat aku dengan bahasa yang lebih mudah apa sebenarnya yang dia nak? Aku bukan tak paham sebab English dia tunggang langgang, tapi aku tak paham APA YANG SEBENARNYA DIA CUBA SAMPAIKAN? (Lagipun ayat dia panjang-panjang dan berbelit-belit, jadi mood aku terus mati nak baca dengan khusyuk).

Malas cerita banyak, bacalah sendiri...

budget rm60-70 kot plus deliver charge..
sory la..ritu saya cal, u kata, lepas isi form baru buat quotation..so, i assume that u will give the quotation, so that i can choose the type of cake..
so..
i just put this amount because, i really dunno my budget. really difficult to choose the type of cake because sometimes i can`t rely on my budget, if i see sumthing is better, so i won`t rely on my budget then.
and if i knew more that want i want, i will ask for more because i can see the the price of all ur product. now i can`t see. yes, i saw that,but it is not much detail. ,, but when i called u, u said to gv the quotation, n i hope to see more detail abt it.
i don`t think i can get the detail. so... i just put this amount..and hopefully i`ll satisfied on it.. here i got some concerns...and this is why i need more details.

does cheese cake, 1kg has the same price with sponge cake,1kg ?
if that so,i would like to choose cheese cake.
if not, what abt choc cake, 1 kg? has the same price?
if the price too much high, i will choose sponge cake.

does fresh cream and butter cream have the same price?
if that so, i will choose the suitable topping and decoration.
if not, i will choose the cheaper one.

does the decoration have different price in any range?
if not, please decorate for me, the nice and wonderful decoration
if yes, please decorate for me the simple one(cheapest) but put some love there

hopefully, i`ll pay for something that meet my satisfaction... good luck for ur business...

hope u get what I mean.

Siapa tolong aku, aku bagi upah seploh ketul kapkek dengan syarat datang pick-up kat rumah. Hahaha. And lagi satu, kalau baik tolonglah sediakan jawapan kepada emel dia neh sekali, sebab aku dah annoyed jadi aku malas nak reply.

Sekian.

Aku yang kekurangan sifat profesionalism hari neh.

15 comments:

snowiffy said...

adoiiii...blog hopping frm Lverde's blog. aiyooo ammmmaaa..kasi acapan ka..param ka..suwuh translate pun depa x mampu kot. its beyond our standard US/UK eng ni. myself pun give up hahaha..lol *gelak sampai kuar air mata ni* seriously lawak di malam yg dingin ni.wakakaka *guling guling* -(jahatnya aku)

Cik Mont said...

hi, i'm your new silent reader.. sy rasa dia nak kek yg cantik tp tak nak bayar mahal. Jadi jawapan yg sy suggest ialah:

Sila sertakan jenis kek yg anda mahu dgn tepat. Pilih saja dan bayar.

ok tak? akekkeke.. *peace*

Aida Narina said...

Hhahaa, pening kalah jawab soalan exam :)..Kalau customers i punya soalan memeningkan, i jawab yang mana related je sbb kalau tak, akan buat you pening je. Double pening bila dia pun tak paham kita cakap. Dua-dua pening.

Why not u cuba quote kan a cake yang RM60-70 for her, and includes her wants such as the cheesecake, 1kg, topping apa. Dia mesti ikut je :)

Saira Azura said...

dia nak murah tp sedap, cantik dan memenuhi cita rase selera dia..konon dgn ty macam tu dia dpt pertimbangan baik budi pekerti ko tu lah..

ko balas kat dia, semua harga same seprti yang tertera pada kotasyen..skang nih dia nk yg mane?yg sedap, cantik?tp kene harga lebeih..
kalo nak bese2, harga pon bese2 lah..

aku tak pandai bisnes2 nih..aku niaga kedai makan jer dulu..

oo..ko nege kapkek..nak satu!!!!!!!!!!!!!baby nak..

a.z.r.i.n. said...

apakah sebenarnya dia nak nih?? tolong pening kepala utk kamu.

yantie said...

budget dia rm60-70 tmasuk delivery charge..
confirm la cheese cake lagi mahal dari sponge kek kan? yang penting dia tekankan nak kek yang murah la..pastu ade love kat kek tu..
ape2 pun de akan pilih yang murah..haha..tu yg aku paham..
so kehendak dia mgkn:
sponge cake (perisa tak tau)with buttercream topping deco letak love2 gitu..
harap membantu la..haha

Hana said...

ini org belajar bahasa inggeris zaman dolu2 kah???

CikChelsea said...

snowiffy,
kelakar ke? tsskkk T______T. ingatkan nak simpati sob sob sobsss.

cik mont,
i dh buat mcm yg u suggest td. pendek tp padat. it worked! fuhhh lega. u rox..eheh ;p

CikChelsea said...

aida,
u br bc emel yg neh tau, dh pening. i yg bc from the very 1st emel yg dia sent lg laaaa...adussss.

tp dh settle dh, ekekekee fuhhhh (lap peluh)

saira,
ko mmg ah! asik gunakan alasan baby je...suka buat aku rs bsalah kalo tak bagi T_____T

camne neh camne neh...takkan aku nk pos =.='

CikChelsea said...

azrin,
zaman kepeningan telah tamat...blh grad skrg...keh keh keh..yahuuuu!!! ;p


yantie,
tulh..xkn dia takleh pk ikut logik kn? xkn la cheese cake sama harga dgn kek span...naseb baik la kesabaran aku masih tebal klo tak, tah apa aku reply kt dia td =p


hana, mungkin dia bljr english from Shakespeare kuttt...lalala~

kan you kan? eh salah. kan thou kan? ;p

Perfume Rack said...

Ya Allah.....

Dia punya statement macam nk buat coding C++..

IF...

ELSE...


bla bla bla

haha

monstorious wife said...

reply email dia suruh tulis dalam BAHASA MELAYU sahaja..

Haiyohhh... english apa tuh???? High level sangat english dia sampai orang tak pahamm..**matila kutuk orang..

monstorious wife said...

senang citer bagitau dia harga terus seperti dibawah:

1. sponge cake with buttercream
2. Sponge cake with fresh cream
3. Choc cake with buttercream
4. Choc cake with fresh cream
5. cheese cake

APA YANG PENTING isi kandungan email dia adelah, MURAH..

kalau dia nak 2kg tapi nak rm70, sila belikan bahan2 dan suruh dia buat sendiri... **matila tak mesra pelanggan..

broken_nigina said...

hahaha..

CikChelsea said...

perfume rack,
anoi dia budak engineering utm beb =p i pegi google nama dia then bnyk gile kua kat website utm huwakakakaa. tak psl2 haku jd PI kah kah kah!!!


kak ilot,
sesungguhnya komen dikau yg paling menggeletek hatiku. sumpah klo akak komen semlm musti sy tak jd nk marah ;p

i reply bahasa melayu formal mcm dlm surat kaedahnya kak, terus dia tak speaking lg lalala~


broken_nigina,
gelak pulak T________T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...