13 Nov 2009

Photoshop tutorial 1 (selecting object, background hitam putih)

Hari tu Miss Wahida ada tanya macam mana nak buat gambar macam dalam entry INI. I guess apa yang dia maksudkan macam mana nak edit jadi macam gambar no.4 kot (kasut je yang berwarna, yang lain hitam putih).


So, here it goes. Tutorial selecting object and hitam putihkan yang lain. Saya guna Adobe Photoshop CS4. Ini cara yang paling senang especially untuk beginner macam saya ( dan mungkin anda juga =p), banyak lagi cara lain yang lebih advance...susah nak ikut tsskkk (-__-")

Saya gunakan gambar ini sebagai subject tutorial

Step 1:
Drag gambar (rujuk gambar dibawah), nanti dia akan copy layer jadi "background copy"

Step 2:
Select "overlay" (note 1 dalam gambar) and kalau rasa gambar tu terlalu terang boleh kurangkan opacity kepada 90% (kalau kurangkan banyak nanti tak lawa pulak). Nak kurangkan opacity tengok note 2. Kalau tak nak usik opacity tu pun takpe, nada problemo!

Step 3:
Pergi "filter", scroll down then select "blur". Akan keluar list, select "gaussian blur"
Step 4:
Ubah radius dalam gaussian blur (ni ikut gambar, sebab lighting dalam gambar lain-lain). Macam contoh gambar neh, saya ubah radiusnya kepada 33.2 (sesetengah gambar guna 9.7 pun dah cukup). Yang neh anda kena adjust sendiri ikut gambar masing-masing k :)

Step 5:
Sekarang step untuk select object yang kita nak tinggalkan berwarna. Tengok kat left side toolbar, select "quick selection tool" (note 1) and make sure amik yang tanda '+' (note 2). Then, adjust the brush "diameter" ikut kesesuaian (note 3). Jangan kecik sangat nanti lambat nak habis ekekeke. Besar sangat pun tak boleh nanti terlebih-lebih pulak selection area. Tapi, kalau dah terlebih jangan risau, amik yang tanda '-' untuk diselect apa yang terlebih-lebih tadi.
Step 6:
Lepas dah siap pilih subject atau object apa yang kita nak biarkan berwarna, right click and pilih "select inverse" (ini untuk hitam putihkan background ataupun area yang kita tak nak berwarna)
Step 7:
Tengok note 1. Ubah automation kepada "essential" and click je "black white" (note 2).

Step 8:
Tadaaaaaa...dah siap :D

Selamat mencuba! Nanti kalau dah berjaya buat boleh la share, kita tengok beramai-ramai keh keh keh. Kalau ada sesiapa yang guna cara lain and hasilnya pun lebih cantik, meh la share :D

7 comments:

Wahida Shukeri said...

salam..cik chelsea or laili..can i call u laili??thanks sgt untk tutorial berguna tu..very2 useful..btw, i dh try edit based on ur tutorial..have a look ok dalink!!mmuahhh..luv u!!keep in touch..

izwan7 said...

mcm best.
kipidap ye..buat byk lagi.
nanti aku free aku nk download adobe cs4.

CikChelsea said...

wahida,
panggil Lina je, almost everyone call me that :)

wahhh dh try ke? bgs2...nt i singgah okesss ;)


izwan7,
aku free blh lerr buat, weekend neh bnyk kje tersidai la blog aku tanpa hapdet tsskkk

tutorial apa lg nk buat? aku bkn reti sgt lorr =S

Fatul Akrul Ramli said...

style ah.. tapi tak main ah photoshop ni.. orang pakai paint je.. haha

ween said...

wah.pandai nya guna photoshop. me xreti. biasa guna paint.net je, lg senang. huu ;p

btw. i link u sis :)

Abrahyn said...

babe,
im going to privatise my blog. email me beautifulabrahyn@yahoo.com if you still sudi menjadi my reader...thanks :D

CikChelsea said...

fatul,
mmg gerek pakai paint! hahak!


ween,
reti basic je jauh panggang dr api lg nk ke thp terel ;)


sis aida,
ok sis, note that.will send u n email after words :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...