23 Nov 2009

Untungnya budak-budak sekarang

Especially my nieces and nephews! Sekarang nih bila birthday, dorang main order je "nak kek" T__T. Kalau tak pun, ibu-ibu mereka yang akan order "tolong buatkan kek, minggu depan birthday si ........".

Bukan tu je heh, budak-budak (reffering to my nieces and nephews) tu dah pandai demand. Nak kek bola la, kek barbie la, kek bajak la T____T. One of 'em lagi gilos mintak makcik dia neh buat kek bentuk naga! Kalau ada loyang bentuk naga takpe gak, bubuh je adunan kek dalam tu. Bakar. Jadi la bentuk naga. Ini tidak, disuruhnya kita buat from scratch! Jangan harap! (Ko hengat makcik ko neh rajin sangat? Hoh hoh hoh)

Tapi, yang paling best...nowadays they all knew banyak jugak la baking terms =p. Macam 'edible image', nozzles, spatula, etc. If saya letak je periuk atas dapur, for double boil method for sure they all akan cakap "nak cairkan coklat buat ganache kan?"

Bagus, kici-kici dah cerdik macam makcik korang! Kah kah kah! Tumpang lalu~

Minggu lepas buat birthday cake for my niece, pergi hantar kat sekolah dia sebab buat jamuan makan-makan sekali dengan cikgu and her classmates. She specifically request nak Barbie cake, so saya pun carilah Barbie's pic and edit gambar my niece sekali kat atas edible image tu as a surprise! Memang terkejut and blushing malu-malu kuching dia tengok muka sendiri atas kek hihi. Classmates dia jangan cerita la, jakun gile bising nak mamf bila tengok kek tu. Nasib baik tak kena marah dengan cikgu =p

(Eh chop! Dah macam salah blog plak haku neh? Ini personal blog ke business blog neh? Huwakakaka.)


And this one baru order last night for my nephew. Raya haji nanti dah alang-alang kumpul ramai-ramai, celebrate la birthday Si Haji Shukor Kenit neh (kenapa Haji Shukor Kenit? Perangai dia banyak ikut Atok Shukor wawawa).

Yang perempuan nak barbie, yang lelaki nak transformers. Cliche sungguh la kan? Cuba jadi macam makcik korang neh, birthday sendiri order cupcakes sendiri tema Chelsea FC lagi. Kesian takde orang nak bagi cake, order la sendiri kah kah kah! This year for sure la buat sendiri (or tak buat sebab that day ada order from customer ohohoh, customer come first tsskkk T__T).

Untung jugak la korang, makcik korang neh reti guna photoshop. Boleh la edit-edit letak gambar ko ke, letak tulisan ke apa ke...kalau tak reti? Hah bayar extra RM5 kat supplier kalau mintak dorang editkan. Service tip-top camneh, harus mintak mak pak ko bayar lebih har har harrrr~

4 comments:

monstorious wife said...

akak pon ada feeling2 birthday akak buat kek sendiri.. Bolehh??

izwan7 said...

waa.dah pandai aplikasi kan photoshop..thumbs up!

Abrahyn said...

dear, read your comment pasal 10k visitor tu...sorry dear tak sempat nak baca your entry pasal tu...tadi ptg sempat jengok kejap tapi cari2 tak jumpa pulak...btw, thanks for visiting me ya...akak sibuk lately ni tak sempat nak jengah2...sorry ye :)

CikChelsea said...

izwan7,
wehhh yg neh basic wehh mmg dh lama tau =p


sis aida,
aaaaa...dh masuk 2nd page dh entry tuh...kak aida lmbt sgt jenguk cni...tsskkkk sedey T__T

hihi..xpe la i know u bz ;)


kak ilot,
jamu org mkn kak ilot, afdhal gitu =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...