14 Dec 2009

I want to have kids!

...but for sure not now.

Living with my mom here (at home) without any kids is definitely GREAT! I mean the house always tidy and peaceful. Siapa yang nak buat sepah kan? But, don't get me wrong...I love kids. I do! I love to listen to their cute voice (cakap pelat and suara halus + comel ;D).

Well, it's now school break. 2 of my sisters were currently at home. In fact they're staying here until the end of school holiday. Sorang marking the SPM paper and she need to attend meetings with her leader at Batu Pahat. So, she stays here instead of her home at Segamat (obviously sebab Yong Peng ke Batu Pahat lagi dekat compared to Segamat to Batu Pahat).

Sorang lagi stay sini sebab rumah belum siap. Biasalah, target awal bulan 12 dah siap, tapi you know when dealing with "amateur" contractor, banyak delay! Hubby dia kadang-kadang tidur sini and selalunya tak, sebab nak "jaga" rumah baru tu since gate belum pasang. Takut ada orang pecah masuk since their stuff already there. Kesian gak kat laki dia yang terpaksa survive duduk dalam rumah baru tu without electricity haha! (eh kata kesian tapi tergelak plak T__T).

The first sis brings along her 2 kids while the second sister have 4 kids. Total number of kiddos in this house currently 6 orang (biasanya akan bertambah bila weekends). Try to imagine, before this rumah senyap sunyi je. Aman. Damai. Tenang. Tapi, bila ada 6 orang budak..haiyooohhh bising okeh! Yang besar sorang je darjah 5. The rest, 6 tahun, 4 tahun, 2 1/2 tahun and baby 6 bulan.

They will running here and there. Screaming and fighting. Crying. Urgghhh...sumpah mereka berjaya buat makcik ini TENSION! I do love them around for example bila dorang balik weekends. Staying here 2 or 3 days. But, having all of them "permanently" until the school break is over, the feeling is really different =S.

I don't like hearing them crying out loud especially early in the morning or malam-malam buta. Rasa macam kepala neh berdesingggg! Kusut. Kalau tengah membaca harus la mengacau mood (-__-'). Nak marah macam tak patut sebab nama pun budak-budak, kan? So the least I can do is just be patient and pekakkan telinga.

Tu baru 'kebisingan' yang those kids buat. The mess is even worst! Sepah sana-sini. Especially on the dining table. Yesterday morning, I even complained (not complaining actually, lebih kepada meluahkan perasaan ;p) about these to my mom. I said;
"Sebelum neh rumah tak bersepah, tak bising. Ni bangun pagi-pagi dengar budak nanges, sinki penuh dengan pinggan kotor. Sakit mata la."

I knew my mom felt the same, just like me. But, I also knew she love having her daughters and grandchilds around - of course! Who wouldn't be? Rumah jadi meriah! I guess to gain some, you have to lose some right? (ni haku la, mak haku tak kot hehe).

I'm good at handling kids since I was in secondary school. My brothers or sisters always seek for my help to babysit their kids (urgent case). I even flew to Manchester for 6 months to become babysitter to my nephews. Thank God anak kakak yang tu senang nak dijaga ;p. Walaupun semua boys, dorang tak nakal. Even though I'm a bit strict, they still love me haha!

I like kids! Errrr...but obviously I don't like living and having them around for a long time (kedengaran agak kejam di sini). I'm not ready yet to have my own (kahwin pon belum kah kah kah!). But, let say I am married, am I ready to have a child? NO - for sure not at this moment! Or else I won't be able to be a good mom T___T. Ke bila dah kahwin perasaan akan jadi lain? Ke sama? Ke macam mana? T___________T.

Hmmmm...I still have plenty of time to prepare and be ready for that. Kudos to my friends who have already married and have kids!!! Sometimes I do feel jealous because they have settled down and already have their own family (-_-')

Eh chop, I'm not ready to have kids doesn't mean I'm not ready to get married kan? Haha kantoi dah gatal! Owh itu case lain. But still, both need commitment!

9 comments:

Saira Azura said...

ko mmg gatai..huhuhuhu..

yantie said...

Aku pun same je..rimas+bingit kalau budak ramai2 riuh sangat pastu umah bersepah..baru kemas 5 minit dah bersepah balik..anak org lain kot..kalau anak sendiri takpe boleh jerit2 piat telinga (Haha..confirm mak garang nih)sbb anak sendiri..hehe..
Ckp dgn YB cepat sket sblm johor pun mas kahwin naik jugak..Haha

CikChelsea said...

saira,
haha..siot ko ;p


yantie,
sama la aku pon mmg bpotensi besar utk mjadi ibu yg garang T____T. xpe la, biar anak2 aku rapat dgn bapak dorang...ksi bapaknye kje lebih sket..wakakak

eddie dewanaga said...

good luck..!

bagi anak2 sedara gua, uncle eddie diorang yg paling best sebab rumah dia ada gitar, helikopter control, boleh mkn ice cream campur milo, PS2 dan dia punya nasik goreng banyak sosej... tapi jgn kacau bila dia tgh tido.

ini pengakuan real anak2 adik/kakak gua time cuti sekolah.

cikjun said...

kite lg rimas kalo tetibe tgk umah kemas je...mcm pelik je...tak bley tahan, dlm umah pon budak2 tu jdikan padang bola tau..tak sah kalo takde brg pecah kne bola..

mimie said...

i layan icha je pun da penat and pening:$ kalau balik kampung ada ramai budak, uh amat tertekan. kalau budak itu baik2 je macam icha takpe, tapi .....uh nama pun budak2....sebab tu i nak anak 2 or 3 je...macam mak i tak penin:)

CikChelsea said...

eddie,
weehhh bunyi sgt menarik...nk jd anak sedara uncle eddie boleeeeeeyyy? ;D


cikjun,
aku tensen weh skrg dok rmh. aku bnyk dok diam2 dlm blk layan edward =p nk keluar mls sakit mata, sakit telinga. mana nak pegiii nehh utk tenangkan hati?????

jetsetter said...

Wahh I like this post! Sbb k.fadd pon tak suka budak bising..rasa cammm nk..hmmm haihh Kusut okeh!Ni dah ada anak sendiri..kalau anak sendiri bising pon Mak Kusut yerr :p
Jadi..cuba bgtau kt sini..boleh ke mak ni jadi ibu yg baik kalau anak dah nangis pon mak dah rasa bingit?:p

CikChelsea said...

jetsetter,
soalan yg last tu tak dapek la den nak menjawab nyooo...sobab den tak meraso lagi ado anak ;p

kazim dh la suara very the nyaring...howwww???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...