7 Dec 2009

Klik-klik membawa konflik

Saya yang tertinggal 'keretapi' atau ada orang yang sama macam saya? Sila angkat tangan!

Tak tahu since bila fenomena 'klik-klik Nuffnang' neh bermula. Tapi, few weeks ago, I reveiced a comment ending with "I dah klik your Nuffnang ads" <-- lebih kurang camtu la ayatnya. I was like "Soooo...???" Sumpah tak paham kenapa dia dok mention pasal klik iklan (-__-'). Sebab saya fikir "Bila pulak aku suruh kau klik iklan?"

Rupanya ada 'segelintir' bloggers yang menjalankan kempen klik iklan Nuffnang kat blog kawan-kawan dengan harapan akan 'membantu' menambahkan earnings kawan-kawan mereka. Just figured it out last week. How lame kan? Kah kah kah!

I'm not against neither support it. Aku tak pernah suruh orang klik and aku pon tak pernah klik iklan orang (pengakuan jujur dan ikhlas). Sebab time sign up Nuffnang dulu, kan ada T&C pasal frauds, etc... Semalam masa blog hopping, saya ada terbaca seorang blogger neh dah pergi tanya kat Nuffnang admin pasal klik-klik neh. Admin tu kata if klik sebab sengaja nak tambah earnings and bukan interested dengan 'barang or bahan' yang diiklankan tu, dah jatuh hukum FRAUD. (Aik? Jatuh hukum? Kah kah kah!)

Memang la seronok kalau ada orang 'sudi' nak klik iklan kat blog kita kan sebab nanti earnings bertambah. Tapi, secara peribadi kempen 'klik-klik' neh bukan cara yang terbaik. Lagipun, kita bukannya desperado sangat nak duit daripada iklan kan? =)

Pastu ada pulak, terjadinya 'pelingkahan' antara bloggers yang claimed diri dorang neh OTAI dalam dunia blogging dengan new bloggers. Sebab? I believed one of the reasons pasal 'klik-klik iklan' tu la. Ke salah? Kah kah kah! Sesungguhnya haku tak amik port T__________T.

Pelik ah dalam 'dunia maya' pon sebok nak gadoh. Pasal benda kecik pon nak bertelingkah. Tak cukup kat dunia luar yang berperang, dunia cyber pon nak perang adoyaiiii. Kalau nak perang sangat pergi main Mafia Wars sana, perang la sampai mata lebam!

2 comments:

ween said...

heh. dah lama juga timbul isu ni. ween pun xamik port, sbb I never ask others to click my nuff. *malu* huu.

I'm plain. but to those yg tinggal shout, said nuff click. ween pergi n balas sbg tanda berbahasa. eceh ;p

CikChelsea said...

ween,
tulh dh lama, tp i br je tau mgu lps..gila ketinggalan jaman kn?

i pon ckp thnx je tp tak click blk...sbb tau psl fraud tuh..huuuuu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...