19 Dec 2009

Kenapa perempuan bertudung ramai yang free hair bila sanding?

Tajuk bukan saja nak bikin gempak. Tapi, serius ia adalah sebuah PERTANYAAN.

Hari-hari biasa pakai tudung, tapi bila wedding day bukak tudung? I mean most of women yang pakai hijab kebiasaannya free hair bila majlis bersanding, berinai, etc kecuali nikah.

Well, obviously if nikah kat masjid memang la kena pakai tudung kan? Sebab masuk ke dalam masjid hukumnya wajib menutup aurat. Selain daripada tu, mungkin menghormati Tok Imam...kot? Wanita yang biasanya free hair pun akan pakai tudung time nikah. Tapi, bila sanding of course la tak pakai.

Ada sesiapa boleh bantu saya merungkai persoalan ini?

Ada specific reason ke PERLU nya tak pakai tudung time bersanding? Tapi, tak semua wanita bertudung macam tu. Ada yang memang dah sediakala pakai tudung, masa wedding pon pakai jugak. Alhamdulillah...

Bukannya apa, cuba kita fikir. Selepas dinikahkan, perempuan yang dah sah bergelar isteri dah jadi tanggungjawab suami. Jadi, dosa pahala yang perempuan tu buat selepas menjadi isteri definitely melibatkan suami. Andai kata suami 'baru' tu tak halang perempuan tu membuka aurat...dia la yang dapat dosa, kannn? Kesiannya kat suami tu, baru je bergelar suami tak pasal-pasal dah tanggung dosa isteri...huhuhu. Tak kesian ke? Tapi, kalau suami dah tegur isteri masih nak buka aurat, dosa sendiri tanggung la! Macam mana nak jadi isteri solehah kalau 1st day jadi isteri, bahu sebelah kiri suami dah berat =p

Okay, sekarang dah masuk perenggan ke-7 pun masih tak dapat fikir jawapan kepada persoalan di atas tadi (-____-'). Kenapa perlu free hair di hari persandingan? Nak kata biar berseri muka, biar nampak lagi lawa..hmmmm, kalau bertudung tetap ada manisnya! =) So, takde alasan di sini.

Nak nampak lain daripada hari biasa? Alahhhhaiii, anda memang akan nampak luar biasa masa jadi raja sehari, dengan make-up, baju lip lap (eh eh pantun 2 kerat). Pasti akan jadi tumpuan punyalah! Jadi, alasan neh pon tak boleh nak diguna pakai.

Eh, serius ini adalah pertanyaan (diulangi sekali lagi!). Tak ada niat langsung nak sindir sesiapa, kalau ada yang terasa mintak maaf banyak-banyak. Eh kejappp! Mungkin anda boleh bantu saya merungkai jawapan kepada persoalan ini.

21 comments:

Abrahyn said...

mungkin mereka nak merasa mcmana cantiknya bila disanggul, ditaruk tiara atas kepala...sekali seumur hidup, mungkin...

tapi akak tetap bertudung dek...hehehe

paraxixth said...

aku tak rasa ade maccm tu. sebb aku tahu yang pakai tudung sekarng dah intlektual. lagi pun kan, aku rasa yang buat hal macam tu orang yang mmg x pakai tudung. then nikah pkai. sanding x pakai

ciare (^_^)v said...

wuaaaa jrg pulak puanciare dgr cite yg pkai tdg pon freehair time kawen ;p anyway ai pakai tdg pd setiap majlis.bkn saje tgjawab pd diri sendiri tp tgjwb pd suami juga :) sedgkan berinai yg bercorak tu pon i tak buat, inikan nak free hair.HOHO.and yes, byk perkara perlu dibetulkan time majlis kawen.berlebih2 juga tidak perlu sama sekali.yg penting SAH dan keberkatan.dan puanciare jgk perasan byk brides yg tinggal smyg semasa majlis semata2 kerana mekap yg mahal tu.haih.akhir zamannnnnnn

ajun said...

hoho...mungkin bile mak andam kata bergini "ko lg nmpk cantek la nyah bile tak pakai tudung"...

wawan said...

la ni pun ada llagi ka yg buat lagu tu?

ingatkan zaman 90-an ja org yg pakai tudung free-hair time kawennnn

hehehehe..sah xmenjawab persoalan..langsung xterungkai..maken tersimpui ada la =P

cintaqaseh said...

hye..nak drop comment jgk..tp bkn nak jwb soalan..hoho..bnda nih pernh berlaku..kawan sendiri jgk...cuma cam tak besh bila jadi buah mulut org..itu jer...

sorry..x mmbntu jawab soalan..

The Queen Bee said...

ooh saya x begitu seb baikkk :P

erm kdg2 mak dorg yg suruh.. ni one thing for sure. Lg pun dorg pk kawen kan sekali seumur hidup. huhu so ape lagiii..

Saira Azura said...

ai pon same..ai mmg bertudung..tp kan..kalo diikutkan, dulu2 jer yg mcm tu..skng nih ramai yg free hair pakai tdg mase nikah..tu pon pasal tok kadi nasihatkan..

tp aku nak kongsi, kat opis aku (org gomen especially)..- pengakuan kamikaze-kat opis kemain baik, comel bertudung..tp kat luar dgn rambut perang nyer, ngan seksinyer..ush..ush..

ha..lu pikir lah sendiri..

CikChelsea said...

abrahyn,
sis aida...skrg if pakai tudung pun boleh melaram dgn tiara gak, sanggul dlm tudung boleh pe kannn?? kekeke ;p jd tu bkn alasan kukuh..heeee~


paraxixth,
ada bro...member2 gua masih ramai yg mcm tu. pakau tudung harian, bila kawen cabut tudung...how???

CikChelsea said...

ciare,
kalau period takpe gak kan xyah solat..hehe. yg tak period tu la, kalau qada pun tetap la bdosa kn? sbb bukannya darurat smpi takleh nk solat. yg psl inai tu pon betul juga, mslhnya org kita neh ramai yg melebihkan adat drpd agama...tak gitu? (tak semua tp kebanyakkannya)

CikChelsea said...

ajun,
cuba kwb kat mak andam tu "kalau aku bukak aurat, ko nak tanggung dosa aku ke nyahhhh???"

voleyy? kah kah!


wawan,
cik wawan..ramai naaa yg still mcm tu skrg neh. merujuk kpd kwn2 sndr T__T. pastu yg lg kelaka, skrg neh pon masih ada org yg tukar2 baju tradisi korea, jepon, jawa, etc..ingtkn dh hbs dh zaman tu LOL

CikChelsea said...

cintaqaseh,
hi sis! thnx for singgah =)
same goes to my friends (note the S), ramai lg yg buat cm tu..huhhhhuuu


queen bee,
klo mak suruh durhaka kat laki xkn nk ikot gak kn? kne la pandai bezakan apa yg blh diikut apa yg tidak. tp kn, ada lg ke emak mcm tu zmn skrg neh? T____T

CikChelsea said...

saira,
ehhh skrg kje opis gomen wajib bertudung kah? sesungguhnya ak tatau nyahhhhh

ramai lg la weh yg mcm tu skrg neh, pelik kn?

n.a.i.l.a.h said...

salam. nice topic kak. inilah yang dikatakan tahu tapi buat2 tak paham. even skali seumur hidup pun kawen, apa kena mengena nak bukak tudung bagai kan. tambah2 skrg mcm2 stail tudung yg meletup2 ada berbanding nak membuka tudung.
sy rasa nak seribu daya, tak nak seribu dalih. tu je. tak payah kita nak cerita pasal dosa pahal halal haram, semua tahu tu, tapi buat2 tak tahu je. semoga kita tak tergolong dalam golongan sebegitu.

mimie said...

mungkin sebab nak menawan masa sanding????tapi lebey elok pakai tudung, ti bila cucu2 tgk gambar kawin takdala pertikaikan nape nenek tak pakai tudung masa kawin....hohohohohohohoh.....:p

CikChelsea said...

nailah,
betul betul betul...matlamat tak menghalalkan cara, bukan? =)


mimie,
free hair confirm2 ke akan jd menawan? ada org pakai tudung lagi lawa drpd free hair. so howww???

yantie said...

Ade jugak member aku camtu..baru attend majlis semalam..sexy plak tu..aku rase mesti ade yang galakkan "takyah la pakai tudung..lagi lawa.." tu yang kdg2 masa dah majlis kita malas dah nak pikir banyak main ikut je tak terpikir dosa..ade jugak yang memang on/off pakai tudung..so masa majlis sesuki la nak on ke off..=)

kiva said...

hehe..ade lg ea org cmtu..kelako lak..xpe la..nk wt cane kan..len individu len pendapat...maybe die rase sehari xpe kot utk free hair..;)

hurm..same gak bile preggy..penah x tgk b4 pregnant elok je pakai tudung..tp..mase pragnant pakai baju lengan pendek gile..dress singkat..huhu...

reena said...

Erkkk..Ada ka macam ni? Yg tau, free hair, pastu nikah pakai tudung, pastu kenduri/sanding free hair balik. Tu berlambak.

CikChelsea said...

yantie,
kawan ko sama mcm kawan aku =p


kiva,
ada kak dayah...pelik tp benar. mmg tjadi btol nehhh tak tipu..huuuu T___T


reena,
adaaaaaa, kawan sy ramai yg mcm tuh (-__-')

Saira Azura said...

yg aku heran, laki dorang yg buat2 mcm nih takde bising plak kan..cam lagik suke jer tayang tubuh badan rambut isteri kat org lain..

yg isteri pon, kate cinta..kate sayang..kalo sayang dan cinta pada suami, janganlah bg dia tanggung dosa awak..kesian taw kat suami..kalo de anak pompuan, lagik lah...takoot lah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...