29 Dec 2009

Sherlock Holmes

Saya suka baca komik berbentuk penyiasatan. Koleksi yang dikumpul harus la Penyiasat Remaja (Hajime Kindaichi sebagai watak utama) dan Detective Conan (Shinichi Kudo yang telah ter'shrink' menjadi Conan Edogawa).

Dulu waktu sekolah rendah, ingat tak kadang-kadang ada perpustakaan bergerak datang sekolah? 2 minggu sekali datang nanti boleh pinjam buku. Owh rindunya zaman skolah rendah! Tiap kali perpustakaan berbentuk bas tu datang, saya mesti akan pinjam buku siri penyiasatan Enid Blyton yang dah dialih bahasa ke Bahasa Melayu (sebab takde English version huhuh). Seronok gila bila baca buku tu! 2-3 hari mesti dah habis baca, lepas tu bosan dah takde benda yang nak dibaca T____T.


Semalam pergi tengok Sherlock Holmes dengan YB. Saya tak membesar dengan kisah penyiasatan Sherlock Holmes, tapi saya tau Holmes adalah penyiasat masyhur! So rasa teruja la nak tengok movie nya, did the movie do the justice to his famous name?

Personal opinion: AGAK BOSAN! Hahahahahaa. Walaupun dialog antara Holmes dengan Watson banyak yang mencuit hati dan banyak actions sepanjang filem, tapi keseluruhan jalan cerita hmmmm...boleh la! Tapi YB suka, dia kata BEST. Suka hati dia la, haku tetap tak suka =p. Jalan cerita nya slow, memang terasa sangat lama haihhhh (sehingga menyebabkan kengantukkan datang melanda) (-__-')

Prefer Ocean's 11 and Italian Job. Motippp tetiba je nak bandingkan movie penyiasatan dengan rompakan? Har har harrr~ Owhh, kalau nak bandingkan dengan movie genre penyiasatan - Catch Me If You Can harus la lagi best!

4 comments:

monstorious wife said...

cancel ah nak tgk citer nih.. nak gi tgk avatar... lalala

CikChelsea said...

kak ilot,
alaa pegi je, mana tau akak sepesen dgn YB, suka filem tuh ;p

reena said...

Laaa..Mana aci compare dengan Ocean's Saga & Italian Job. Haha. Yes, yes, catch Me If You can memang besssstttt!

Tak tengok lagi Sherlock Holmes. Tapi tak puas hati kenapa Sherlock Holmes bermartial art bagai. Suka suki je Hollywood ni.

CikChelsea said...

reena,
ahhhh tu la psl...mcm mr.holmes tu tlh diexploitasi! haihhhh...

overall, mmg tak suka movie neh =P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...