29 Dec 2009

Vanilla cupcake

Tetiba rajin buat entry resepi bagai? Neh namanya angin kus-kus datang melanda, sama ada mood tersangat baik ataupun tengah tersangat happy. Yang mana 1? Lu pikir la sendiri keh keh keh~

This is the best vanilla cupcake recipe yang saya pernah try! Seriously! Sebab after bakar dia tak jatuh and bila 'naik' rata je... lawa =) Owh ya, rasanya pun sangat moist!!! Highly recommended for those yang rajin nak try, hehehe.



Resepi vanilla cupcake neh dari Billy Reece (famous baker from New York) and his recipe termasuk dalam Martha Steward 125 best cupcake's recipe. Boleh tengok kat website Martha Stewart untuk demo (video) Inchek Billy neh bancuh cupcake =p (malas nak cari link, sila cari sendiri muahahahaha)

Billy Reece's Vanilla Cupcake Recipe
(taken from Martha Stewart website)

1 3/4 cawan tepung kek *
1 1/4 all purpose flour *
2 cawan gula
2 table spoon baking powder *
1 cawan (2 sticks) unsalted butter
1/2 tea spoon salt - tak letak sebab dah guna salted butter
4 biji telur A
1 cawan full cream milk
1 tea spoon vanilla essen

Instructions:
(note: lain sikit daripada adunan biasa!)

Masukkan tepung, baking powder + gula dalam mixer (tepung tu kena ayak ye)
Masukkan butter. Putar
Masukkan telur 1-1. Putar
Campurkan susu dengan vanilla, masukkan dalam adunan.
Bakar 10 min suhu 170 C (adjust ikut oven masing-masing)


Happy Baking!!!
=)

2 comments:

iena said...

yummy... tak tahan la ... dah la lapar nih

CikChelsea said...

iena,
heheheheee...
try la, it's really delicious! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...