19 Jan 2010

Demi lu, gua sanggup

...melawan penyakit MALAS.

Semalam YB bising-bising cakap saya malas masak. Dia suruh tiap-tiap hari masak kat rumah, suruh emak rehat je, saya yang kena tung-tang-tung-tang bersilat kat dapur. Which is true la kan? Patutnya memang emak kena berehat saja (tapi abah adalah cerewet kalau orang lain yang masak dia macam kureng sikit). Belum kawen lagi sudah menunjukkan ciri-ciri prihatin terhadap bakal emak mertua, lu nak markah bonus ke YB? Kah kah kah!

Jadi demi lu YB, hari neh gua masuk dapur. Gua masak untuk lunch beb! Menyahut cabaran lu. (Ala, nanti lepas kawen lu jangan risau la, setakat perut lu sorang gua boleh handle. Tengok, confident gila gf lu yang sorang neh har har harrr~)

(Amik tune Chef 'One')

Baiklah tuan-tuan dan puan-puan, hari neh resepi makan tengahari saya kat rumah ialah Ikan Siakap Steam Asam versi suka suki muahahaha. Eh sereyes, saya masak takda resepi (perasan jadi Chef Michael Smith gamaknya, 'cooking without a recipe' ;p). Masak campak-campak je bahan masuk dalam kuali hehehe. Kalau tak percaya, pergi tanya ex-housemates masa study dulu. Hana, Awe, Pinot, Dot...aku masak tak pernah selak buku resepi ke apa kan? Takde call mak aku kan? Kan Awe kan? Kah kah kah!!!

Ikan Siakap. Kelar-kelar biar senang meresap rasa bahan masakan.

Halia, lengkuas, bawang besar, bawang putih, serai, cili padi, asam keping dan limau nipis.

Untuk 'extra' pedas :D. Kan dah kata resepi suka hati hahahah! Owh saya letak sos tiram, sedikit sos ikan dan black pepper juga sebagai penambah perisa.








Maka, jadilah..............

Siakap Steam Asam. Kalau order kat Senibong, kuahnya putih dan tak pedas. Saya punya kuah merah dan pedas sikit, baru la sesuai dengan tekak sendiri yang tak boleh makan kalau takde pedas hehe :D

Ini gambar khas untuk YB nun jauh di JB. Sekarang, lu sayang gua tak?


P/S: Bertambah-tambah nasik abah makan tadi. Kira sedap la tu kan? Perasan kejap, keh keh kehhhhh...

18 comments:

Ealyie said...

tisu..tisu.. mana tisu.. habis meleleh air liur ahkak ni wehh..;p

monstorious wife said...

mam nih barula YB boleh hantar rombongan meminang.. Hehe..

Sayang.Ibu said...

nasib baik kamu dah ada YB, kalo x mau akak pinang utk adik akak (bleh slalu menumpang makan)...wakakakkaa

~ As ~ said...

gambar2 semua ada lah logik... tp gmbar terakhir seperti di kedai...akakaka...biar betik???

CikChelsea said...

sis ealyie,
alamak alamak habes la basah keyboard tuhhhh! cpt lap cpt lap =P


kak ilot,
tulah kak, jenuh dah tunggu takde hntr pon smpi skrg..nk ke tak nak nehhh? voleyyyy? kah3

CikChelsea said...

sayang.ibu,
ahahahah kak intan. gituuuu! amik kesempatan tau..auwwww~ =P


sis as,
hepppp! ada ke kata kat kedai.
tu nasik panas letak dlm cup utk dpt shape, presentation itu penting ;p kih3

(wahh ada gaya kedai punyakah? mati la dh perasan dahhhhh nih)

mrs.ecam said...

perghhh tabik toyyoyoing la...
kelazzzz......msk cam kt restoren jek...siap bertmbh2 plak org tua mkn ek....mmg sodap giles lah 2...kire lulus la nih tuk jd bini org...ngeh3

uLat cOmeL said...

waaa.....hebat gileww die memasak laa! tabek spring ahh maceni!! hhuhu

CikChelsea said...

mrs.ecam,
hehehehehe malu nye saye (eh eh getiksss pulak dia neh)


ulat comel,
hebat tak hebat sgt la psl nt org tny apa nama resepi, tatau nk jwb apa. psl takdak resepi...howwww?

tak kisah le kn, janji leh telan ;p

hawa said...

kol utk mendapatkan suatu kepastian la~~tapi aku msk sedap gak kan...huhuhuhuhu

CikChelsea said...

hawa,
yelah2 mmg sdp (amik hati muahahaha)

eh tak maksud aku serius sedap. paling mantop musti la ko pny rojak petis, roti sosej dan donat :D

yummehhhh~

eddie dewanaga said...

good job...

Audee Valeria said...

SEDAP!!!

huhu...

yantie said...

waa..dah start rajin dah..;p

CikChelsea said...

eddie,
thnx bro ;p


audee,
ehh cmne blh tau sedap? suda rasakah? hihihihih


yantie,
sekali je rajinnya yan. harus lps neh mls blk kah kah kahhh

mimie said...

sampai hati ko nyah:( tak jemput pun mak makan...mak tengok je da tau sedap nyah:$.......tak ubah berbunga lalang...sobs3

CikChelsea said...

nyahhhh,
ko kje cmne mak nk jemput? len kali la...mak masakkan spegeti utk ko? nak tak? confirm melompat nak!!!! kannn? ;p

Cik Syida said...

sedapnye!
kte dtg follow sini,
salam kenal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...