3 Jan 2010

Nanyang tu apa?

Ada sesiapa yang tahu Mandarin tak? Apa maksud 'nanyang' ek? Sebab kat Yong Peng neh kedai jual surat khabar, komik dan majalah tu namanya 'Nanyang Siang Pow', lepas tu yang terbaru muncul di pekan kecil tapi padat ini 'Nanyang Kopitiam'.

Persoalan hari ini: Apakah maksud Nanyang? (haha saja gedik tanya orang, sendiri malas nak cari maksud ;p)

Semalam first time lepak kat Nanyang Kopitiam, Perempuan Kesayangan pulak dah lost count berapa kali dia dah melepak kat situ ;p. Tetiap hari muka dia je yang melangut kat situ sampai ownernya dah kenal. Owh owner dia muda lagi, early 30 rasanya. Chinese guy (obviously la kan, nama kedai pun 'nanyang', ada ke Malay yang nak letak nama gitu untuk kedai sendiri? Kalau ada pelikkkk haha)


Location:
Bekas Restoren Sofiah (1 deret dengan Econsave, Marry Brown)

Berstatus HALAL. No pork, no lard served

White Coffee (sumpah sedap gila!)

White coffee ice blended cappuccino (heaven =p)

Sedap weh tak tipu!

Sushi yang boleh blah jugak la. Ham roll sushi. Awat daging halal dorang panggil 'ham' ek? Bukan ke ham tu untuk daging vavi je? Hmmmmm

Sausage roll sushi

Nasi lemak yang Puan Maya kata "boleh diterima tekak", meaning OK la tu since dia cerewet gila pasal makan. Nampak kepak ayam bakar tu? Haha sebab kepak ayam tu la kitorang kena sound. Owner kopitiam neh siap nak tukarkan ayam tu dia ingat ayam goreng yang dorang provide terlebih bakar. Bila kitorang cakap yang tu beli kat tempat lain, dia kata "Sorry eh next time tak boleh bawak outside food ok?" Siapa suruh kau tak naikkan signboard "NO OUTSIDE FOODS ALLOWED" Bahahahaha!!!

Mee kari. Tak sedap blerggghhhhh. Menurut review Perempuan Kesayangan, mee kat situ memang kureng, last time dia try mee goreng rasa kicap je. So next time pergi, menu yang bermotifkan 'mee' memang tak akan dipilih la ;p


Tapi, coffee dia seriously memang mantoppp! Uyun (kalau ko baca neh) tengok sekarang Yong Peng dah sangat maju, siap ada kopitiam. Rugi bapak ko pindah bahahahaha!!!

P/S: Kan dah kata blog neh 'blog musim-musim' (-____-')

4 comments:

Liyana said...

Nanyang (Chinese: 南洋; pinyin: nányáng) is the Chinese name for the geographical region south of China, particularly Southeast Asia. Literally meaning "Southern Ocean", it came into common usage in self-reference to the large ethnic Chinese migrant population in Southeast Asia, to be more precise, in Singapore, the Philippines, Malaysia, Thailand, Indonesia, and Vietnam.

Hehe.. ni makcik Google yg bagi info. Maybe ada meaning lain.

reena said...

U suka kopitiam eh? :p

That ice blended memang nampak heavennnn!

Cheno said...

wow xpenah lagi jejak nanyang.
nak pegiiii lahhh.
tapi asal malam je penuh ngn org cina daa..huhu.

CikChelsea said...

sis liyana,
heheeee..TQ sbb tlg google kan (jelas tnyata sy malas..hahah)


reena,
now neh ketagih dorg punya white coffee...setapppp =P


cheno,
meh pegi meh...
haha situ mmg cha ya nun alif je ramai. if melayu masuk, dorg mcm pandang semcm je...cehhh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...