8 Feb 2010

Makanan baik untuk tekak

...adalah makanan yang sedap. Betul tak?

Sementelaah pergi ke JB melalui frasa interview tempoh hari (peh apasal haku guna ayat yang kedengaran sangat educated neh? Kah kah kah!), adalah tidak sah jika tidak mencari tempat makan yang best. Makanya, tempat baru di tuju iaitu di Tera Thai Fine Dine Restaurant, Jalan Abd Samad, JB.

Gigih neh tebalkan purse before pergi lunch kat situ (sebab melalui research dan survey - macam orang nak buat thesis gamaknya muahahahahh, ramai yang kata makan kat sana kena bersedia dengan poket tebal). Masuk sana muka harus kena confident kan? Melangkah penuh gaya, bila orang tu tanya berapa orang "Table for 3 please". Gituhhh! =p

Sekali tuhhhhhh, tengok harga kat lunch set...takde la mahal pon ;p. Menghembus nafas kelegaan di situ kah kah kah. Lunch set adalah sangat limited, hanya ada 3 set (A, B and C). Set A RM9.90, set B RM15.90 & set C RM19.90. Kata fine dine kan? Wajiblah ada appetizer sampai ke dessert.

YB dan saya punya appetizer - Som Tam
Pergghh memang sodap gua cakap lu! Terbaik ah mereka punya kerabu mangga.

Perempuan Kesayangan (PK) punya appetizer - Miang Kam
Pedas gila, menggelupur haku lepas makan benda neh tsskkk T___T

Cara makan: macam makan sireh. Balut itu daun kemudian kunyah.
Disebabkan YB sangat tidak adventurous, dia takmau makan. Saya dengan PK yang makan. Dah la siot YB ingatkan saya tipu bila saya cakap makan 'Miang Kam' neh cara makannya macam sireh. Siot ah lu bro takmau percaya gf sendiri, cettttt!

Set C soup - Tom Yam Gai Nam Khon
Memang rasa Thai original, takde pengaruh negara lain hahah

Set B soup - Tom Yum Ghai Nam Sai
Nih YB punya. Rasa lebih kurang macam yang kat atas tuh cuma yang neh clear. Pon sedap jugak!

Main course kami - Thai Fried Rice
Yang neh boleh pilih nak chicken or beef. Harus la amik beef, dah tom yam chicken takkan nasik pun nak chicken, kang semua chicken muka haku pon macam chicken (ok takda kaitan)

Set C dessert - Ruam Mid
Set C sajork yang complete ada dessert. Set lain nan hado.

Santan dia pekat gila. Manissssssss sangat. Saya paling suka benda warna-warni tuh, adalah sedap dikunyah sebab kenyal. Hehehehe.


Lunch hour di Tera Thai start pukul 12 tengahari sampai pukul 3 petang. Hah neh baru pukul 1, sempat lagi kalau sesiapa kat JB tuh nak pergi men'try' Thai foods hari neh. Cuaca panas, makan pedas confirm berpeluh-peluh. Jangan lupa bawak tisu @ handkerchief ;p

Hebat tak saya boleh ingat semua nama-nama makanan kat situ? Ok tak, sebenarnya tipu anda saja sebab saya tengok menu kat SINI. Kih kih kihhhhh.

16 comments:

reena said...

I wanna try the tom yam and dessert! Nampak sedap laaa. Esp dessert tu.

monstorious wife said...

uollss...harus akak ajak mohd rafi try bila balik kampung..

mrs.ecam said...

erkkk terer gilez leh mkn miang kam 2...haku nih tngk sireh pong x lalu lg nk mkn kunyah2 cam sireh 2....mntk ampunnnn...hekhek....tp best ah cik cc x tkt or gentar mencoba ek...ke dh bese mkn bndalah 2??? cayalah...

isz_3707 said...

dik, akak dengan bangganya pulak nak habaq yang tera thai ni adalah hasil kerja tangan cik abang akak yer haha. dia dah beberapa kali la dapat makan free kat situ sebab kamceng ngan owner tera-thai tp bila dia ajak haku, setakat ni belum terbukak jiwa raga nak g sebab muka akak x cukup kenyal cam ko nak buat gaya org kaya hahahahahah

mamarempit said...

itu som tam bikin akak meleleh ayaq lioq tau......huuuu....

eddie dewanaga said...

gua kalah betul dgn siam punya extra pedas dishes ni, buah ati bilang, babat gua manja...

dah beranak kat Moscow, apa hal nak suruh gua makan pedas2.

CikChelsea said...

reena,
jom jom..meh dtg jhr nt i jd FOC punye tour guide..heheh


kak ilot,
WAJIBUL ajak pegi!!!
sesekali mengetuk suami sndr adalah tidak slh
ngeh3


mrs.ecam,
owhh sy adalah fear not a factor =p
mmg suka try benda baru..hehe

CikChelsea said...

kak iszan,
ahkak, hasil tgn bab yg mn? chef nya kah? restaurant nya kah? sumpah clueless neh, bg la clue besaq sket ngeeeee~

(len kali kalau laki mu ajak, ikut sajork..dh la mkn free tmpt best pehh rugi tolak keh3)


mamarempit,
kekekekek kak lia.
ala kerabu sng je nk buat, blh buat smdr =P


eddie,
elehhh gedix!!!
dan2 born at moscow padahal I/C tgh2 01
kan kan kan? hahah ;p

yantie said...

pergh! terliur tgk tom yam tu..destinasi wajib pergi nih! dah la aku memang tercari2 kat mane tom yam best..

CikChelsea said...

yantie,
tom yam dia tak pedas sgt tp i guess its the original taste of thai tom yam kot..hehehee

selama nih dok mkn yg dh campuq2 kot

klo ko ske pedas wajib try appetizer tuh, ya ampun mmg berasap haha

mimie said...

tangan i begitu cantik dalam gambar di atas....muhahahahahaha:p sireh tu serius sedap...tetibe rasa nak makan sireh:) takdala mahal sangat restoren ni...lagi mahal johny kot:) apa2 pun puas hati ye:)

CikChelsea said...

motipppp ferasan tgn lawa bagaiii???

weh next time dtg utk dinner la, br menguji thp ketebalan poket kah3

Azryn said...

dier dh buat lg dahhhhh...kan akak dh ckp, jgn goda nafsu makan akak dgn citer2 pasal tmpt mkn yg best2 mcm nie...ahhhhhhh....tidakkkkkk!!!!!

cuti minggu depan nmpk gayanya dh tau dh di mana tmptnya nak menguji tahap ketebalan poket en. azlan....hahahahah....

CikChelsea said...

ahkak as,
kalau nk uji betul2 thp ketebalan wallet inchek azlan, sila pegi time dinner muehehehehe (lunch tak berapa nak mencabar ;p)

owh owh BTW, ada lg psl mkn nt...wahahahaaa evil laugh

kiva said...

nk jugak!..wawawawa...cm best!..
alamak poket xtebal...huhuhu...

buat muke malu2 bole?...buat muke konfiden xreti..kikiki...

bagus n3 ni..suke..suke...

isz_3707 said...

maksud aku dia yg renovate rumah tu dari banglo usang yg nampak cam berantoo sampai bley jd restoran camtu. dulu kosong banglo tu.

Klau ko rasa xcun, sila toksah bgtau haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...