9 Feb 2010

Muka separa siap

Ingat tak minggu lepas-lepas saya ada tulis pasal entry ini? Hari neh nak bagi review pasal lipstick shade "HUE" yang saya rembat from MAC tuh (personal testimonial based on dah pakai beberapa kali). Saya kan verangans sangat nak buat teknik smokey eyes untuk mata (tapi tak reti T____T), itu yang beli lipstick nude tone lalala~


Gambar neh pinjam dari sini. 90% warna adalah sama dengan real. Kadang-kadang gambar tak boleh nak pakai sangat sebab tone warna tu lari disebabkan lighting, etc...kan? kan? kan? Saya cari gambar yang warnanya paling hampir dengan yang real *tepok-tepok bahu sendiri, gigih sungguh!

Walaupun tak reti lagi buat teknik solekan smokey eyes untuk mata, tetaplah nak pakai jugak lipstick baru ;p. Habis kalau dah beli buat apo simpan, kan? Adalah membajir. Heheheheheee...

Abaikan muka separa siap. Eh muka saya siap Alhamdulillah cukup sifat, yang tak siapnya adalah make-up. Rasa nak lempang muka pemilik gambar di atas tak, sebab explain benda yang tak perlu? Kah kah kah. Sesekali menyidai muka, anda perlu tahu saya tidak mencantas kening ya! Kalau tengok secara dekat akan nampak kening saya bersepah. Kalau tengok dari jauh memang tak akan nampak ah, memang nampak macam 'dibentuk'. Tapi tidak. Dah memang begitu sejak azalinya.

(Sudahlah muka pucat, memakai lipstick pucat lagi. Ada macam orang baru lepas beranak tak? Jangan jawab, simpan dalam hati sudah T_____T)

FOKUS SEKARANG.
FOKUS!

Fokus kepada warna lipstick sahaja, abaikan yang lain
T____T


Saya suka lipstick baru saya!!! Ia sangat memberangsangkan, sumpah tak rasa merugikan poket keh keh keh ;p. Tapi dalam gambar di atas, saya campur lipstick lain sikit (sikit je) heheeee. 'Campur' dengan lipstick from Revlon yang tengah-tengah ada collagen tuh (aiseh dah tak ingat langsung shade apa, mintak maaf =S). Lepas 'gaulkan' 2 warna tersebut sehingga rata, oleskan pulak dengan clear lip gloss. (Oleskan? Pinjam perkataan dari majalah kecantikkan).

Hue shade from MAC neh dapat rate 4.3 out of 5 daripada penggunanya. Boleh baca komen-komen mereka kat sini. FYI, saya puna lips dalam kategori gelap, so bila nak guna nude shade, bibir kena cover dengan compact powder (pernah baca dalam magazine kata salah satu penyebab kulit bibir jadi gelap adalah disebabkan penggunaan lipstick. Kiranya bahan kimia dalam lipstick tu bertindak-balas dengan kulit bibir la. Neh majalah yang kata, bukan saya yang kata).

Lipstick apa anda pakai? Bagus tak tahap keberkesanannya? Meaning adakah lipstick anda mengeringkan bibir, menggelapkan kulit bibir, atau pun bagus sangat sampai anda rasa nak nangis (heh tak pasal-pasal???)

14 comments:

wahidakhairy said...

mmmm..macam best..natural colour..saya suka..tapi pakai revlon kollagen tu mmg bagus..ia menjaga bibir kita..

Ealyie said...

adik akak ada ter'bagi' seketol listip Sweet Nude Glam Shine Cream by Loreal.. mantop la jugak bila ku pakai tapiiiiiiiiiiii bila nak carik balik, rasanya mcm dah takde!! Boleh???
Sbb nak carik lagi sgt2 moisture n tak payah nk bubuh lip balm,lip gloss bagai nk kasi shantek.. pakai tu je dah ok.. Pernah try tak?
Mac ni akak pakai rasa bibir mcm kering-kontang gitu.. kena bubuh lip balm dulu baru ok, ke sbb bibir akak da losak dek?? haiyakkk... ;p

mrs.ecam said...

heh haku x pki la liptik2 nih...aku pki lipgloss sajork....ngeh3
tp lawo la kaler nih....i loooikeee...blikn bleh??? kui3

~ As ~ said...

bibir ku juga adalah gelap...ahahah...sangat tak sesuai dengan nude... hehehehe... & suka ngan lipstick ada glitter2...mcm remaja gitu
**kening mak pun bersepah T_T

fatenton said...

saya sgt sukeeee warna earth mcm ni.. sesuai utk semua tone kulit kan..

err..but i'm not wearing lipstik that much.. more to lip balm je.. :)

mamarempit said...

akak balon aje...janji tk memudaratkan....yg dlm blacklist adalah avon & silky girl...diharamkan ke atas bibir akak...huuu....penah menderita setaun lebih....skang ni pki mabeline je....tu je yg mampu...:P

tp lina pki apa kale pun cantek..kulit putih.... :D

azrin said...

cantik kale lipstick uols.. jatuh chenta dari jauh. hehe.

azrin said...

chup,iklan jap.

http://zazrin.blogspot.com/2009/01/ceritera-sabtu-cik-ienn.html

kat sini ada cara nak bueh kerepek yang cik mar rekemen tu.

reena said...

My fav combo: Lip ice Color in Peach Cream campur Chanel lip gloss. I tak suka MAC lipstick sebab dia bagi kering my lips :( But i like your lippie color lah. Niceeee! Yang tips pakai bedak tu btol rasanya. Lagi satu, bila pakai bedak before pakai lipstick, color lipstick sebenar akan menyerlah. Tapi i terbalik. Pakai bedar (tapi just kat area garisan bibir lepas pakai lippie.

CikChelsea said...

wahidakhairy,
vetul sy sgt setujuuuuu! revlon collagen tuh mmg paling best, sbb 1st time pakai lipstick yg tak keringkan lips. i heart revlon :D


ealyie,
ahkak...sy kureng minat yg ada shimmer..huhu. dl prnh try guna maybelline yg ada shimmer ya ampun rosak bibirku..habis pecah n the worst part kering smpi bdarah T___T


mrs.ecam,
nt abg den poie US lagik, meh kirim kih3

CikChelsea said...

AS,
nyah ko mmg vogue the vass! harus la pilih yg shimmery...den kureng suko plak lipstick gituh...hehehe


fatenton,
sy adalah pakai semua jenis benda, from balm to gloss.
gila tamak kah3


mamarempit,
wah avon dgn silky girl lg teruk dr maybelline kah? sejarah paling teruk dgn maybelline sbb bibir pecah + berdarah. sy sgt tak sesuai guna produk maybelline..tsskkk T____T

CikChelsea said...

azrin,
kalau dkt ntah2 tak jadi nk jatuh hati uolss..kih3

owwhh pasal kerepek yg uolss buat tuh ke...iolss ada bc dulu. cikmar kata rs mcm pringles? betul ke uolss? kalau betul, terus zass iolss nk try!!!


reena,
TQ ;p

b4 pakai lipstick, i letak bodyshop lip balm dl..alau tak harus la kering bibir i. lipstick yg tak keringkn bibir so far relvon punya :)

Sayang.Ibu said...

emmm... akak agak kureng minat ngan listip MAC, sebab rasa agak kering di bibirku. maybe sbb x pakai lip balm agaknya. akak campur2 gak brand, ikut kaler yg suka.. antaranya MAC, body shop, mary kay (ni dapat free..hahahaa) dan bobbi brown. Paling sukak ngan bobbi brown pasal x keringkan bibir langsung dan kaler yg akak pakai (sandwash pink) mmg i heart sungguh lahhhh

CikChelsea said...

sayang.ibu,
mmg btol MAC tuh keringkan bibir bila tak pakai dgn 'alas'. tats y sy pakai lip balm siap2 b4 tenyeh itu MAC dibibirku =p

ahkak liptik BB 1 ketui bpe hengget eksss?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...