17 Mar 2010

Gunung berapi ku meletup kebaabom

Bandung: day 2

Pak Teddy pick up kami jam 930 pagi, terus gerak ke Daerah Lembang (read: Limbang) untuk ke destinasi kami iaitu Gunung Berapi Tangkuban Parahu. Mengikut sejarahnya, nama tempat ni dapat disebabkan bentuk gunung tu yang macam perahu terbalik.

Masa perjalanan daripada Grand Seriti Hotel ke Tangkuban Paharu lebih kurang sejam. Entry fee: 50,000 rupiah untuk dewasa (daripada ticket kaunter nak ke puncak lebih kurang 15 minit). Sumpah lawaaaaa gila tempat nih. Sejuk je (dah nama pun gunung, heh =p) dan berkabus.

Peniaga-peniaga tu dah stand by je nak jual barang, tahan jelah ye dorang akan ikut je mana korang pegi T___T

Kawah Ratu @ Gunung Tangkuban Parahu

Kedatangan anda akan disambut mesra dengan bau sulfur daripada kawah, owh tidak dilupakan juga dengan peniaga-peniaga yang akan ikut je ke mana anda pergi. Rimassss ya ampun! Pandai-pandai la tolak kalau dorang offer barang. Kalau berkenan dengan barang yang dorang jual, tawar habis-habisan. Keh keh kehhh. Masa sight seeing tu jalan je sendiri, kalau ada orang offer nak bawak pergi jalan sekitar situ ke apa ke cakap je tak nak, nanti dah habis bawak jalan-jalan dorang mintak bayaran (tips dari Encik Zaman - sebab dia dah survey dulu hehe).


Gunung berapi nih dah tak aktif. Last meletup tahun 1964 (banyak lagi info boleh dibaca kat info board yang disediakan)

Lakonan semata-mata huwakakakakkk

Jangan cuba-cuba nak buat stunt turun kat kawah tu ke apa, tak balik nanti siapa susah? (-__-")


Kat atas nih banyak gila kedai cenderahati. Pandai-pandai la tawar-menawar untuk dapat best price. Survey atau tanya dulu harga. Kalau macam fridge magnet tu beli from penjual yang mengekor je mana kita pergi tu lagi murah daripada kat kedai. Memang jauh sangattttt beza harga huhu.


Beg plastik hitam tu bukan emak punya, saya yang punya ;p

Seriously kalau pergi Bandung, adalah rugi kalau tak pergi sight seeing kat sini. Being me ex-student tourism course, memang kena ada la sight seeing ni kan. Dulu time belajar, dalam trip mesti ada beberapa elements yang perlu ada eg: sight seeing, shopping, etc. Kalau trip 3 hari semua shopping sajork itu bermakna trip anda tidak balance yerrrr ;p

Turun dari Tangkuban Parahu, kami pergi 1 lagi tempat best. Sambung nanti. Nak buat laundry dulu...hehehehehee. Banyak lagi gambar, tak larat nak tempek semua dalam blog, tengok kat FB la yerr =p

(Puan As yang nun jauh di Sabah, kau nak aku cerita details part mana? Sila bagitahu..hehe)

7 comments:

~ As ~ said...

hahaha...
op kos la shoping & tpt makan. hotel & transport gue udah atur...wahhh speking indon dah!...

CikChelsea said...

okeeeeee, nt akan ku tulis in details psl pasar baru dan tmpt makan :D

ecehh amik feeling la tu =p

kiva said...

best..best..comey mak lina.....=)

eddie dewanaga said...

muka Hjh Maimon serupa abis dgn lu beb.. dah namapun anak beranak.

muka akak ipar lu garing beb... jgn marah, gua puji ikhlas.

CikChelsea said...

kiva,
anak dia mewarisi kan? best best (mati la perasan huwakakakkk)


eddie,
muka gua yg serupa habis mcm hjh.maimon bro, lu bg persamaan terbalik =p

kata model wajib lah garing, kan? itu psl mbr abg gua jeles haha

fatenton said...

saya berjanji saya akan spi jugak kat sini!

CikChelsea said...

faten,
pergi tau jgn tak pergiiiii...best! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...