17 Mar 2010

Ke Indonesia Barat yuk

Edisi menceritakan trip yang dah basi =p. Seperti yang dijanjikan, lepas dapat gambar baru syiok nak cerita story mory pasal trip ke Bandung, tralala~ (alah gi Bandung pon nak kecoh, lain la gi London ke Paris ke Rome ke). Eh baik kau diam sebelum kau bersuara dan mengeluarkan statement sedemikian rupa, kau tak mahu baca dah dok diam-diam kat tepi ;p *motip tetiba meroyan?*

Bandung: Day 1

Flight pagi pukul 940am from LCCT, Sepang. Flight duration 2 hours. Sampai sana sungguh lain cuacanya dari Malaysia. Bandung sejuk, sampai sana pukul 11 (waktu Bandung) masih ada kabus. Masa pergi hari tu Bandung tengah musim hujan, tiap-tiap petang hujan, maybe sebab tu kot sejuk =p.

Then, tunggu staff dari hotel datang jemput. Check in hotel @ Hotel Seriti, Bandung (they claimed as 4 stars hotel). Hotel ni pakej dengan Air Asia punya flight ticket. Terima kasih Encik Zaman sebab sponsor. Semoga Encik Zaman sentiasa murah rezeki, Amin ^.^

@ hotel lobby (masing-masing check telefon, mau on'kan roaming kah? =p)

Bilik saya dan emak. Selesa gila I tell you! Tapi housekeeping takde sediakan iron. Bila call "Bisa ngak hantar iron ke bilik?" Housekeeping jawab "Maaf ya buk, iron ngak disediakan. Tapi press iron ada, dengan cas". Saya jawab "Ooo apa iya? Ngak apa-apalah kalau begitu. Terima kasih." Dan-dan terus cakap slang indon (tersampuk kah kah kahhh)





Royal Doulton beb =p (tapi made in Indon haha)

Then, lepas check-in and letak barang kami tunggu Pak Teddy (supir kami - comel kan nama dia? hihi) datang untuk bawak kami pergi tempat makan. Kak Fadd dah survey tempat makan before sampai sana, so kami makan tengahari kat Simpang Raya Nasi Padang. Best! :) Serius sedap sangat lauk-pauk nasi padang kat situ.

Sempat lagi kakak ku ini pose sambil Kazim 'refill' tekak, hihi. Abang aku pulak, mak oii serius gila muka cedok nasi, lapar benarkah? Wakakakakkk


Emak saya sangat kelakar la pada hari itu. Dia boleh macam terkejut bila waiter tu hantar pinggan lauk-pauk banyak gila kat meja kami. Dia kata "Eh, belum order lagi dah hantar. Banyak pulak tu." LOL

Alpokat juice (avocado). Sedaaaaapppp. Awat la kat sini avocado mahal T___T (eh lupa buah import =S)

Lepas makan, kami minta Pak Teddy drop kami kat Pasar Baru - sorgaaaa shopping keh keh kehhh. Tapi ampoonnn time kat sana takde amik gambar langsung. Naik 'sheikh' sangat shopping, tak menyempat nak snap gambar =p. Tapi memang best la shopping kat situ. Semua benda ada, sediakan jelah duhet berguni-guni haha. Emak sekali lagi buat lawak time nak bayar lepas beli kain batik "Apasal mak hulur-hulur duit orang nih kata tak cukup, dah nak habis dah duit aku nih." Hahahaha, mana taknya dia shopping kain batik je dah 750,000 rupiah. Hulur duit pulak note 50 ribu sekeping-sekeping, jenuh la nak cukup. Adoyai emak ku memang raja lawak :D

Malam kami dinner kat D'Cost Seafood. Kak Fadd jugak yang survey tempat makan nih. Saya pergi sana bawak badan je macam tourist, hahahahaa =p




Our dinner from top. Tom Yam soup (tak sedap), baby buncis ala Singapore yang pedas gila babas (sampai nak terkeluar air hidung sumpah pedas. Menggeletis + menggelupur kepedasan makan benda tu), Gurame (talapia) bakar & Kepiting (ketam) goreng telur asin sedappppp.

Time dinner pon masing-masing dah lepak, makan laju-laju terus balik hotel. Tak larat dah, penat.

End of day 1.


P/S: Gigih update walaupun 'roh' nak blogging belum mari =S

10 comments:

Aida Narina said...

i pun belum pernah pegi bandung, kasi respect sikit kat u sebab dah pegi :) cantik lah buk bilik hotel ibuk tu. memang ada gaya 4 bintang..bila entry shopping2. mahu cuci mata :)

CikChelsea said...

blk mmg lawa + sgt selesa, kira puas ht sgt la :D

hehehehee, nt i tempek apa i beli (blk mesia terus pokai...wahahahahaaa)

fatenton said...

wah seronoknya awk pegi bandung..
tapi haritu dgr dlm berita mcm ada gegaran sikit kan kat sana..
nasib baik tak jadi ape2..

cepat update cite psl shopping kat sana ye.. tak sbr nak tau info2.. one day nak pergi sana :)

~ As ~ said...

beb cerita details sikit eh, lagi 2 weeks nak gi bandung ni...

reena said...

Pak Teddy? Comelnya nama! Hehehe. Cantikla bilik hotel tu.

mrs.ecam said...

roh blogging lom mari ek...sabo jela...huuuuuu...cpt2 hapdat...x sabo nk tngk xtvt ko kt sne nih

CikChelsea said...

fatenton,
ms we all kt sana ok je...Alhamdulillah takde pape :)


AS,
nk tau details tang mn? accommodation? shopping? transportation? :D

CikChelsea said...

reena,
tulh i thn gelak ms 1st time dgr nama dia..kikikiii =P

blk mmg lawa..puas hati :D


mrs.ecam,
baiklah puan, akan ku tmbhkn kegigihan diri utk update lg ;p

synn said...

nice hotel la...
sy teringin nak g sana, tpp mr hubby tk mau pegi (sbb dia tau wife dia akan lupa diri shopping kt sana)..hehe..
salam kenal...

CikChelsea said...

synn,
hahaahaa...waduhhh mmg. klo takmo lupa diri time shopping soh mr.hubby tlg jd menteri kewangan...semua urusan kewangan bia dia yg take charge.

tp tak best la sbb tak blh shopping sesuka hati kah3

salam kenal jugak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...