24 Mar 2010

Malam ini, hari ke-2

Selepas mendapat kesedaran diri dan selepas menulis entry ini, saya telah melancarkan operasi berdiet. Harap-harap kali ini akan bertahan lama, Ya Allah kuatkanlah iman hamba-Mu ini. Amin. (Heh bunyi macam over, tapi untuk berdiet di rumah adalah sangat susah. Sumpah susah gila sebab emak masak sedap-sedap contoh: asam pedas yang memang terbaik dari ladang. Masak sup biasa pun dah sedap apatah lagi asam pedas ikan parang. Pehhhhh the ultimate seduction T_______T.)

Dulu masa study, duduk di rumah sewa senang saja berdiet. Malas masak maka tak makan. Tapi ada juga manusia yang malas masak, pandai makan saja. Orang dah masak tergedik-gedik pula kau ke dapur mengambil pinggan. Orang bersilat di dapur kau duduk di bilik menghadap laptop. Masak malas, makan rajin. Ehhh, terlepaskan perasaan pulak. Kah kah kahhh.

Kali ini, saya berdiet dengan begitu realistik. Makan tetap makan, tapi membuat sedikit workouts. Cuma, saya tak makan nasi. Dah 2 hari woh tak sentuh nasi. Bangga, bangga. Kah kah kahhh! (Dulu lagi hebat, pernah tak sentuh nasi langsung selama sebulan. Hasilnya? I lost almost 10 kgs. Serius tak tipu.)

Peha dan lengan sudah kembali sengal-sengal akibat Jillian's workouts yang sangat kejam (-__-"). Tapi bak kata Jillian: "To see the result you gotta push yourself." Baiklah Jillian, baiklah. Walaupun termengah-mengah dan kaki dah sakit tetap diteruskan (tapi ada cheat sikit sebab dah tak larat sangat muahahahahahhh).

So, dinner saya tadi (pada hari ke-2 diet, semalam first day makan salad tuna. Hana & Pinot, kamu rindukan masakan I tak? Lalala~) egg and tuna sandwich menggunakan wholemeal bread. Sedap tau ;p (buat extra untuk emak dan abah juga :D. Tapi lepas tu depa makan nasi. Emak cakap perut orang tua besar, makan sandwich je tak kenyang hahah =p)


Dinner at 7.30 pm
Kata lepas pukul 8 tak boleh makan berat-berat kan? ;p

Baik hati bagi anda resepi ;p

Isi:
Telur
Tuna (saya guna yang chunky in water)
Susu segar
Salad
Tomato
Timun
Lada hitam
Garam (sikitttttt je)

Dressings:
Mayonnaise (sikit je)
Chili sauce

Cara:
1. Pukul telur, campurkan susu + tuna
2. Buat macam telur dadar (tapi saya tak guna minyak)
3. Letak semua isi
(Aik? Takkan susun sayur dalam sandwich pon nak kena ajar?
Peliklah jika begitu kah kah kah)

SIAP!

Sihat dan berkhasiat ;p


Anda dinner apa tadi? :)

14 comments:

reena said...

Bab luahan perasaan tu paling tak tahan! Kekeke. Tadi i dinner 1 roti Gardenia 50sen (ke 60sen?) tu je.

CikChelsea said...

reena,
heheheheeheheh =P

u kurus makan sikit je kenyang, perut kici ;)

eddie dewanaga said...

yong tau fu... kangkung dan fishball extra, air durian belanda.

CikChelsea said...

sedapnyaaaa yong tau fu!!!

teringat kt sup dia tu...aiyayaiii

Sayang.Ibu said...

ahdik... thanks 4 d recipe.. akk slalu brangan nak wat sandwich sedap tp x reti.. hahhaaa... pergghhhh x mkn nasi sbln turun 10kg tu, buat senaman gak x?? ahkak cuba nak byg kan idup tanpa nasik sebulan... uwaaaaa

CikChelsea said...

sama2 hehehehehe ;)

ms tak mkn nasi langsung tu takde exercise pon (malas kaedahnya kah3)

kalau tak mkn nasi + exercise peeehhhh i'm the biggest loser gamaknya ;p

azrin said...

sedapnya sandwich kamu. i makan mushroom soup n garlic bread dinner tadi. *dasar gumuk

CikChelsea said...

cik ienn,
i tgh bdiet tak bley mkn mushroom soup itu sob sob (sedapppp kan???) sbb bnyk salt =S

salt yg bnyk tidak bgs utk diet hehe

kiva said...

wholemeal bread rase kertas...kekeke
akak da puas diet..skg da xbole telan wholemeal bread..oat..sumpah da jemu....

cume xmkn nasi tu mmg da biase..xmkn nasi mmg bole kurus..mule2 mmg xthn..tp bele perut & minda da imun xmkn nasi pon bole selambe je...

cume skg ni..addicted 2 caffien makin menjadi2...adoi...cane nk hilangkan ketagihan ini ye?...=(

fatenton said...

tak payah diet pun YB awk still syg jugak :)

CikChelsea said...

kiva,
wooohhh akak tak bley diet!!!! sudah sgt slim apa mau diet lg? nt jd jerangkung very the tak lawa. skrg dh ckp lawa :D

dh nama pon caffeine akak, mmg la mengakibatkan ketagihan =P sy pon takde obat sbb sy pon ketagih kopi (ehhh tp mcm dh hilang sikit sbb dh 2 minggu rasanya tak minum kopi, well done to myself ;p)

CikChelsea said...

fatenton,
ehehehehe...nk bg dia btambah2 syg la nih =P

ecehhhhh

kiva said...

wow..2minggu?..pergh...rase cm nk buat ombak utk lina...;)..

akak sehari xdpt nescafe da jd cm penagih..huhuhu...

kene coba gak nih...say xnk 2 rokok..eh..caffien!..

lepas ni org tu makin slim la..musti makin cun..pns bonto* la YB..silap2 cr keje kt key ell jugak..;)

hazanis said...

sangat sedap..yummy...:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...