26 May 2010

Beli-belah bersebab

Eh betul tak tipu. Kalau tak percaya sila tengok 2 gambar di bawah ini:



Setahun sekali je The Body Shop buat sale besar-besaran macam nih. Being me yang pastinya akan menggelupur macam cacing kepanasan bila dengar @ nampak perkataan S.A.L.E dah tentu takkan lepaskan peluang macam ni kan? Keh keh keh.

Lupa diri sekejap gaji belum masuk miahahahahahahh. Jangan risau wahai pemiutang-pemiutang ku, gaji masuk minggu depan dan sejurus selepas balik dari kursus, segala hutang-piutang kalian akan ku jelaskan bayar ;p

Tapi seriously, memang sanggup pergi beli even though terpaksa 'advance' dari mereka yang berkenaan (you know who you are ;p). Sebab? Beli time sale nih sangat menjimatkan because there's no more sale until next year.


Last weekend 2 hari berturut-turut pergi terjah The Body Shop. Semata-mata kejar 'The Body Shop 3 Days Sale Mania' tu. Certain items was discounted up to 70% and if you're a member of The Body Shop, you get extra 10%. My total saving (err...kira saving jugak-lah-kan dalam pada dok kirai duit tu muahahah) almost RM100. Banyak boleh beli dengan RM100 tu apa, kan? ;p

Saya 'menangkap' beberapa barang yang perlu sahaja. Betul tak tipu, sila percaya. Kalau ikut nafsu memang nak beli banyakkkkk barang yang tengah sale gila-gila tu, tapi bila fikir-fikir balik tak berapa nak guna and tak betul-betul diperlukan I've just skipped those mouth watering tempting stuff. Kejayaan besar mengalahkan nafsu di situ. Bangga. Bangga. Kah kah.

Loose powder, compact powder and blusher in bronze shades

The main reason I bought those loose and compact powder adalah untuk menggantikan compact powder MAC yang saya lenjan hari-hari pergi office. Sayang okeh! Dah nak habis pulak tu *lap air mata. Pakai Body Shop murah sikit, hari-hari lenjan pun tak apa.

Loose powder: Saya pakai selepas pakai liquid foundation. Best, sebab dah nama pun loose powder kan? Haruslah texture-nya ringan dan tak terasa 'berat' kat muka.

Compact powder: Saya pakai untuk touch-up muka selepas solat Zohor. Memang intentionally beli untuk diangkut ke office =p. Time beli nih memang mintak kat SA nak powder yang texture 'ringan'. Two way face cake? No no no. Mak tak nak yang heavy nyah!

Bronze blusher: Digunakan untuk shading. This is a very COOL product, I must say. Serious tak menyesal beli. Plus the SA told me, warna yang paling light boleh jadi eyeshadow's base. Cool tak? Cool tak? Hehe.

'The Body Shop Face & Body' brush

Berus besaq nih saya pakai untuk ratakan loose powder kat muka. Berus nih lembut gila. Yang paling penting berus nih tak guna bulu haiwan ye. It's a synthetic brush. Ada jugak tengok-tengok mineral powder and brush dia, tapi sebab mahal sikit tak jadi beli muahahaha.

That day ada baca entry Puan As pasal mineral powder, macam best je review dia. Owh tapi dia bukan review pasal Body Shop punya mineral powder, brand lain :). Disebabkan fungsi mineral powder nih tak 'full coverage' untuk muka jenis saya nih, so tak jadilah nak pakai. Muka tak flawless dan smooth and silky, haruslah kena cari bedak yang boleh bagi 'perlindungan' lebih. Hahah.

Dah alang-alang menambah stock make-up kat Body Shop, terjah sekali Watson's bagi menambah stock lipstick pula ;p. Owh my MAC lipstick from this entry memang agak mengeringkan bibir. Hari-hari jugak pakai tapi kena letak lip balm dulu kalau tidak.......kering teruk bibirku. Yang tu takpelah sebab dah terbeli and I just love the color, akan pakai waktu keluar dating ke special event ke. Kah kah. (supaya tidak rasa membazir T___T)

Revlon Super Lustrous Lipstick , Lip Ice Sheer Color
(and free lip gloss from Lip Ice, on pack)

I just love my Lip Ice lip balm! Sangat senang untuk ditenyeh bila-bila masa dan yang paling penting ia akan berubah warna ikut warna darah kita :). Revlon's lipstick tu pun best sebab tak mengeringkan bibir. Dah la warna cantik (as for me la ;p), terasa gedik pulak pakai lipstick warna pink kah kah kah. Before this memang tak ada lipstick warna pink, yang ada natural and nude color je.

'Pink in The Afternoon' shade from Revlon Lustrous Lipstick
LOVE the color!

Ahli 'keluarga' baru dalam koleksi make-up hahahaha

Perasaan selepas pulang dari retail therapy adalah sangat hebat! ;)

P/S: The Body Shop masih sale until June 13th.

12 comments:

reena said...

Hahaha. I love how u justifykan setiap pembelian. Sangat terperinci! (Supaya tak rasa bersalah ke? Tettt. haha. JK). I ni lagi teruk. Kalau pi keja, selalu guna foundation sample ja. Hahaha. Tak koser la nak pakai mahal2 pi ofis tu. Bukan nak ngorat sapa pun. For MAC lipstick tu memang i tak suka dari dulu. MAC lipstick selalu mengeringkan bibir (Selalu baca kat blog orang lain pun cakap benda yg sama). Eh, lipbalm lipice memang best!

mimie said...

erk vley beli minyak wangiiiiiiii...sib bek kat bp da ada fuhhh

mrs.ecam said...

aku x pndai mekap tp dh ko bgtau ni kaki terase gatai nk g redah body shop...hekhek....nsb bek aku dh gj....

sisdee said...

weh smlm i pun pegi BS ni..sgt byk sales..n rasa nk borong smua..tp dah kirai duit dalam jusco so tpksa lupakn saje...so amik body mist n lotion jek :(

jeleng2 gak kat makeup...oooo tunggu ku datang lagi hahahahaha

~ As ~ said...

klau dpt terapi mcm ni...sungguh seronok!!..tp tahun ni nda dpt bah, mau saving ni mau beranak...ahahaha

CikChelsea said...

Reena,
kan? kan? kan?
i dah kata dah i beli-belah bersebab, thehehehhh.

lipice tu i baru je guna, gila ketinggalan zaman. org lain sume dah guna lama hahah.


mimie,
jadi la member, nanti dpt less lagi :)


mrs.ecam,
pergilah...jika tidak kau akan menyesal~

=p

CikChelsea said...

sisdee,
kah kahhh...'therapy' jgn tak therapy, nt menyesal pulak bila sale dah habis

'therapy' baik utk mood, tp kurang baik utk poket =p


AS,
takpala bah, kau dulukan anak. nt dah beranak mtk kat laki kau dengan alasan 'daku dah bersalin demi mu abang"

wokey tak? hahahah

Ealyie said...

muhahahah..
ahkak pun da lama tak masuk TBS ni dhek, tup2 bila adik kirim suh belikan perfume dia tetiba jegh ahkak meroyan jugak lam nie. Dari sebotol perfume sudah jadi 2, siap ngan scrub lotion bagaii.. huhuhuhuhu.. Tah jgn hangat2 taik hayam sudah pasni..
N bronze blusher ittew pon akhah hampir2 ter'beli' tapi tak jadik! ahahaha.. sbb... ter'beli' hat yg set dlm box itam tuuu.. ahaks..

dr akhak yg lupa diri pada 22hb may lepas :p

CikChelsea said...

wah3...bnyk btol TER. ckp jelah mmg BELI sbb tak dpt menahan godaan...muahahahahhhh.

sila jauhkan diri dr body shopsehingga 13 june, kalau idak..mmg harapan besar utk TERbeli lg..ahahah

Sayang.Ibu said...

muahahahaaa... bahayaaaa!!! ahkak baru tabur duit kat skin food, blom smpt lg nak gatal2 singgah BS. nak kena berhemah sket psl 12hb nnt nak pi phuket... kang duhet sendirik kering, x syiok nak holiday kankankannnn

CikChelsea said...

kalau takde pape yg penting takyah beli la kak intan, mmg lg elok save duit utk dikirai2 kat phuket nun ;)

sy beli pon bersebab...ecehhh!

nosembilanbelas said...

memang shopping time

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...