26 May 2010

Jangan banyak tanya!

Nanti aku annoyed!

(Penafian: Entry dimulakan dengan tajuk dan ayat pertama bertanda seruan. Itu tandanya ini entry emo)

Dulu waktu kecik-kecik (referring to zaman belum sekolah and sekolah tadika), saya ada seorang kawan rapat kat kampung. Dia anak jiran depan rumah. Memang selalulah main-main and lepak-lepak dengan dia. Main masak-masak, main pondok-pondok, main parit, main dalam kebun dan macam-macam lagilah aktiviti kami dulu. Dia muda setahun je, itu sebab kot kami boleh get along.

YES, dia perempuan. Saya tak rapat dengan kawan lelaki kat kampung, itu sebab mereka COP dan LABEL saya sebagai SOMBONG. Ada haku kesah? Lantaklah nak kata apa ;p

So, last week anak jiran saya tu ada text tanya betul ke sekarang saya kerja kat KL? Then, from there kami bertukar-tukar status terkini pasal diri masing-masing. (Last week memang minggu jumpa kawan-kawan lama, kot? Hehe). Dia start text tu hari Jumaat and out of no where tiba-tiba dia send text kata "Aku dah beli tiket wayang, esok kita g tengok kat Pavilion."

Errrrkkk...itu ayat beritahu ke ayat perintah?

Saya cakaplah tak boleh janji sebab I've already promised Keping (member yang selalu ajak saya balik Johor sama tu) to temankan dia cari barang kahwin. Anak jiran saya nih cakap takpe, dia boleh ambil and hantar as long as saya join jugak. So I said OK then. Tapi still takleh janji sebab tak tau habis temankan kawan saya bershopping habis pukul berapa. OOT sat, Sabtu lepas pergi Jalan TAR + Masjed Jamek, ya ampun ramainya manusia. Kitorang jalan daripada Masjid Jamek sampailah ke Sogo. Pastu balik kaki adalah amat sengal T___T

Ok back to the story, Sabtu pagi tu around 11 anak jiran saya tu text saya balik. Tanya dah keluar ke belum and I said belum sebab member belum sampai. Saya cakap time tu jugak saya tak dapat join pergi tengok movie (owh BTW, dia ajak tengok Shrek. Saya tak suka tengok kartun kat wayang, sekian) and maybe we can go some other time. Dia jawab OK. Confirm punya balik lambat sebab keluar lambat.

Seperti yang dijangka, memang habis shopping lambat sebab kami singgah The Curve lepas cari barang kat Jalan TAR. Around pukul 6 tu anak jiran saya nih text saya balik tanya "Kat mana?". Saya kata "The Curve". Dia reply apa tahu?

"Aku nak ko join gak tengok movie malam nih. Aku amik, balik aku hantar."

My first impression bila baca text tu? APAHAL DIA NIH NAK PAKSA-PAKSA? Saya dah la penat (plus malam nak tengok Final Concert AF hehe), seboleh-bolehnya nak jugak saya join dia. Memanglah saya annoying bila orang buat plan suka-suka hati then sibuk suruh kita ikut. Saya paling tak suka! Sumpah annoyingggggg. Sangat-sangat annoying (you guys get it betapa annoying'nya saya kan? ;p). Lepas dapat message tu memang saya tak ada hati langsung nak pergi. Saya kata "Aku kepenatan plus malam nih nak tengok AF." Terus dia senyap.

Moral of the story?

There's a line between being nice to people and being busybody. Kalau setakat nak tanya khabar or nak catch-up perkembangan terbaru, it's FINE. But don't go into details. Tanya macam-macam. Dulu masa kecik memang kita kawan baik, tapi since when kita dah tak hang out sama? I think bila saya darjah 4 or 5 dah kurang rapat dengan dia sampailah ke besar nih. Bila dah tak rapat, rasa lainlah. Mana boleh nak sama macam waktu kecik-kecik dulu kan? Macam last night, dia text lagi tanya; selalu weekend buat apa, kerja macam mana, sampaikan saya nak beli kereta apa pun nak tahu. Adoiiii.

Annoying lah bila banyak sangat tanya. Plus saya kurang rajin menaip SMS. Leceh.

13 comments:

cikjun said...

kite kenal tak org itu?

kiva said...

hehehe...kelakar la n3 ni dik...;)
bf pon xcmtu ek..hehe

mamarempit said...

aah kan...dr kecit rapat...tp dh beso terpisah & baru nk rapat balik...eiii...tk beshhhh...

CikChelsea said...

cikjun,
not sure. rumah depan padang, ko kenal ke?


kiva,
tauuuuu xpe. YB pon kalau nak ajak tgk wayang dia tanya dulu. takde suka2 beli tiket kemudian baru inform. mmg mengamuk la makcik nih (plus dia tau gf dia garang hahahaha)


mamarempit,
baru nak rapat blk xkn la sebok2 nk tau semua benda kn? tak suka la..haihhh

Sayang.Ibu said...

Eh boringnya dpt kwn mcm tu... bossy, nak mengarah2 org pulak, kalo ahkak pun emo dikkkk...

CikChelsea said...

sayang.ibu,
yessszaaa...lelagi la daku yg mmg senang sgt nak rasa annoyed nih. berganda2 la emosionalnya ;p

Dr.Senbe said...

adik prmpuan die dulu baik dgn yah kah?
cmne ko bole jumpe die blik kat KL?

CikChelsea said...

errr..aku lupa ko rapat ke tak dgn 'L' dulu huhuhhh.

'N' mmg dah lama kje kat KL. dia kje kat IJN. mana tah dia dpt nombor aku. tetiba je dia msg hr tu

c'sya said...

dari cara dier mgkin dier ni nk sibuk2 th psl diri u n then gosip2 kt owg kg or mgkin dier ni nk tunjuk keadaan diri dier skrg pd u, berlagak ke or something ke,eg: tgk aje tiket wyg bli kt pavillion lg or mgkin dier nk bg "surprise" kt u like i did to u or mgkin u ade secret admire kot n dier wanted to kenen2 kt u...hahaha

c'sya said...

dari cara dier mgkin dier ni nk sibuk2 th psl diri u n then gosip2 kt owg kg or mgkin dier ni nk tunjuk keadaan diri dier skrg pd u, berlagak ke or something ke,eg: tgk aje tiket wyg bli kt pavillion lg or mgkin dier nk bg "surprise" kt u like i did to u or mgkin u ade secret admire kot n dier wanted to kenen2 kt u...hahaha

CikChelsea said...

pandai je ko speku ye!
entah2 semua tak betul..haha

mimie said...

sape tu? mutip u da senang baru nak cari? dulu susah2 dia p menyorok kat mana? kejam tak ayat haku? kah3 dulik apa....lalalalala

CikChelsea said...

anak jiran depan rumah, kan i dh mention dlm entry T___T.

sblm nih i mmg tau dia kje kat KL, tp dia yg tak prnh cari i sbb dia tau i dok kt kg je kot..huhu. la nih dh sama2 kat KL, maybe sbb tu dia contact i blk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...