24 May 2010

Kalaulah dulu tak ikut cakap emak...

...mesti saya tak berada di mana saya berada sekarang.

Few years back, masa masih mengaji (bukan mengaji Al-Quran, mengaji sama dengan study) saya pernah dapat surat panggilan interview dari gomen. Ada 3 surat kalau tak silap. Semua melibatkan badan beruniform macam kas.tam, imi.gre.sen dan lagi satu tak ingat. Masa tu apply interview guna keputusan STPM.

So, bila cuti semester balik rumah nampak surat tu. Then tanya kat emak apa pasal dia tak inform kat saya pasal interview tu? Emak dengan slumber-nya jawab "Ala, nanti kau berhenti belajar kalau dapat kerja." Huiiiii...masa tu memang rasa geram sangat. Yelah, sekarang nih kan susah nak dapat kerja. So bila ada peluang nak dapat kerja, tapi tak grab peluang tu rasa macam rugi sangat. Tapi pasrah sebab emak nak saya ada ijazah macam kakak-kakak dan abang-abang saya. So, saya teruskan belajar sampai habis :)

Lepas tak pergi interview tu, say dah tak pernah dapat surat interview lagi. Besar kemungkinan (dan hampir pasti) kena blacklist sebab tak datang interview tanpa surat tunjuk sebab. Rasa frust jugaklah. Bila dah dapat degree tapi masih tak dapat panggilan interview, even dah isi form kat s.p.a banyak kali, bertambah-tambahlah frust! Sampai at one point saya terfikir "...membazir je ada ijazah tapi kerja still susah dapat."

Tapi Alhamdulillah, memang dah tertulis rezeki saya di sini (sini merujuk kepada tempat kerja). Tak sia-sia saya menunggu selama setahun. Tak sia-sia kena paksa ambil exam (you know who you are wahai Encik Pemaksa =p) dan akhirnya saya di sini mencurah tenaga dan berbakti untuk orang lain (ayat nak sedap kah kah).

...

Sebenarnya, minggu lepas masa tunggu train selepas balik kerja, saya ditakdirkan bertemu semula dengan ex-tablemate masa Form 2 dulu. Dulu saya malu duduk sebelah dia sebab dia budak baik, saya budak nakal. Dia budak rajin, saya budak malas. Dia budak pandai, saya budak kurang pandai (haha). Sumpah dia memang pandai, PRM straight 8A lepas tu dapat sambung belajar kat MRSM. Haku nih? Jangan kata MRSM, sekolah teknik pun tidak. Masuk MRSM pun sebab ada program anak angkat, kalau tidak tak merasa jejak kaki ke MRSM. Kah kah.

Tapi dipertemuan yang sekejap tu, sempatlah kitorang bertukar-tukar cerita (tapi tak banyak dapat catch-up sebab train dia datang cepat sangat T__T) perkembangan diri masing-masing. Sempat jugaklah dia mengata saya masih 'gebu' seperti dulu. CISSS. BTW, tempat kerja kami dekat je. Itulah first time saya jumpa dia di train station selepas 2 bulan berulang-alik kat situ.

Saya: Kau kerja bahagian mana?
Dia: Ala, aku kat Bahagian Tuttttt (tempat kerja dia)... Aku kerani je.
Saya: Eh, kau bukan ada degree ke?
Dia: Bila masa pulak aku buat degree? Aku dulu Dip. jelah kat Poli.
Saya: Laa ye ke. Habis kau mohon kerja guna SPM ke?
Dia: Ha'ah. Kau kat Tetttt (tempat kerja saya) dah berapa lama?
Saya: Baru je 2 bulan weh.
Dia: Dulu kau study mana?
Saya: UiTM.
Dia: Kau N27 ke?
Saya: Tak.
Dia: Habis tu?
Saya: M41
Dia: Hah...........................???


Muka dia terkejut beruk! Sumpah muka terkejut macam expression dia tu cakap "Hoh, biar betullllll?" T_________T. Yelah, mana nak sangka. Saya kan bodoh kurang pandai kalau nak banding dengan dia. Dulu kat kelas homeworks asyik tak siap. Lepas tu asyik tidur (selalu suruh dia coverline cakap kat cikgu saya pening kepala hihihihihih)

Rezeki Allah ta'ala kita tak boleh nak jangka. Tak semestinya kalau ada straight A's boleh menjamin masa depan. Sebab tak semestinya, straight A's boleh dapat course yang baik masa kat universiti. Lagi 1, kalau ada course yang baik pun tapi personaliti tak 'setaraf' dengan bidang tak boleh jalan jugak. Parents sekarang macam paranoid gila bila anak-anak tak dapat straight A's waktu PMR @ SPM. Macam berlumba-lumba anak siapa paling banyak dapat A. Kalau banyak A sekali pun, tapi terlupa nak build personaliti, keyakinan dan characteristics yang diperlukan untuk menjadi 'the chosen one', tak guna jugak kan?

Ok contoh, seorang student nih grad dengan First Class Degree, result exam memang gempak gila tapi bila panggil interview, nampak nerd habis. Bila berjalan pun tunduk je, bila suruh bercakap teragak-agak. Menampakkan sangat keyakinan diri tu tak ada. Agak-agak apa impression interviewer tu? In term of academic achievement memang excellent, tapi personality ke laut China Selatan takpun Selat Melaka.

Lagi sekali bersyukur sebab emak suruh belajar sampai habis. Emak dah 'nampak' apa yang saya tak nampak dulu...

9 comments:

mrs.ecam said...

uishh terharu bce post ko nih...tp mmg btol la pe yg ko ckp...buat aku t'pk...syukur ngan ape yg aku ade skang....alhamdulillah

monstorious wife said...

ye betull.. same goes with my ex school mate yang dulu sangat cemerlang tapi kerja biasa je.. Yang result biasa tu kerja gaji best..

Jadi janganlah kita memandang hina pada org2 yang x berapa pandai belajar. Mungkin rezeki dia bukan kat study may be tempat lain..

Akak benci gila dgn mentality student spm dan mak bapak zaman sekarang yang nak berebut siapa paling dpt banyak A.. haiyohhh...x masuk syurga pon kalau dapat 20A..

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

so totally true...
i totally believe that what ever ur parents say or do, is always for the best for u :D

izwan7 said...

waahh..good story..
aku pun terpikir mcm ko dulu time memule nak sambung degree..
then aku mcm tersedar 'eh aku ni belajar kerana nak keje sedap ke kerana Allah'..

then lepas tu baru aku teruskan degree smpai skang. aku sgt setuju dgn ko, rezki dimane2.. no matter ko ade dip ke, deg ke, spm ke stpm ke..kalau dh namenye rezki kite tak boleh nak jgka..

tapi give la effort kan..jgnla study smpai spm then mls then m'harap nak jadi CEO petronas.. simpanla angan2 mat sentul tu.. ;)

btw cik harlina laili, ko keje katne?sori aku dh lost byk entri ko.maybe ko ade tulis dlm past entri tp serius aku mls nak catchup..haha, so ko bagitau jela ye..keje ape, kat mane..?

CikChelsea said...

mrs.ecam,
tharu plak ko nih...tak sangka ada org tharu baca entry aku...auwww ;p

nway, mmg bsyukur sgt2 dgn apa yg aku ada smpi ke hari ini :)


reena,
yalah...kita mintak drpd DIA. DIA yg tentukan, jd mmg tak kan tau la kan? ;)

CikChelsea said...

monstorious wife,
mcm akak blaja kat UK pon rilek je kan? tak pernah eksyen. i likeeee :)

bcakap mengenai budak straight A's, amalina yg dpt puluh2 A tu dgr cite tak blh cope dgn study dia. kat sana kantoi. betulkah?


lady verde,
kannnn?
bab study kena paksa mcm nih takpe. jgn paksa kawen dgn lelaki pilihan mak ayah sudah...kekekeke

CikChelsea said...

izwan7,
aku blaja dgn niat nak tuntut ilmu + dpt kje yg baik. tak slh kn? sbb aku percaya zaman skrg nih masih ramai employer yg cari worker yg ada high level education (kalau case nak apply kje professional la..hehe)

aku takde mention specifically kat mana aku kerja atas sbb2 yg tertentu. dlm blog yg 'berkunci' tu je aku all out, sbb 'kunci' aku bg kat certain peoples saja :)

kalau nak tau, sila tinggalkan emel address...nt aku invite ;)

mamarempit said...

hohoho..betullah...dulu akak memang lembap gile dlm kelas....tiada istilah A dalm subjek...

Tp skang..yg dulu terer2...skang sume ramai yg jd suri rumah....tk de pengetahuan IT...akak jgak yg nk masuk 4 series ni....masih mengadap PC 8 jam shari...eceehh....bangga ngkooo....walopun tk de diploma or degree cam kwn2 ....macik tetap bangga....:p

CikChelsea said...

mamarempit,
pengetahuan IT kena belajar atas minat sendiri. sy pon tak prnh g mana2 kelas IT @ komputer. sume belasah bljr sendiri. trial n error jgn ckp la, mmg banyakkkkkk..hehehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...