11 May 2010

Keperluan dan kehendak

Sangat dilema bukan apabila disuruh memilih sesuatu yang sangat-sangat kita perlukan, tapi kena fikir banyak faktor? Susah betul nak memiliki sesuatu yang bercirikan 'keperluan' sekaligus memenuhi citarasa 'kehendak'. Errr...boleh faham maksud saya tak? Contoh macam keperluan = sebuah beg tangan. Kehendak = beg tangan mahal. Kenapa perlu beli beg tangan mahal sedangkan kita boleh dapat beg tangan dengan harga yang murah? Lebih kurang macam tulah. Heh.


Saya dah sebulan lebih dok fikir nak beli kereta apa next month. Kalau IKUT HATI memang nak je sambar Vios atau Swift gagagagagagagaga~. Kalau IKUT KEMAMPUAN, memang mampu sebab takda tanggungan lagi :D. Kalau tutup mata pasal monthly payment untuk Swift atau Vios, memang dah decide awal-awal akan amik antara mereka berdua nih. Tinggal nak baling dadu je. Ngeh3.


TAPIIIIIIIII...

Bak kata abang kesayangan saya, fikir long term. Baik beli kereta 'biasa' and boleh simpan duit lebih. Bila fikir-fikir balik, it's very true indeed. Rasa rugi pulak kalau nak spend RM800/month hanya untuk bayar kereta sedangkan kita boleh pilih untuk bayar RM500/month untuk kereta yang lebih murah hanrganya. Lepas tu fikir lagi, daripada habis duit kat kereta je, baik guna duit 'extra' tu pergi shopping. Lagi mententeramkan jiwa ;p. Kah kah. (Banyak tu beza RM300 setiap bulan. Kalau kumpul setahun dah jadi RM3,600. Kalau simpan dalam ASB dah 'membiak' dah duit tu :D).


So selepas mensenarai-hitamkan Vios dan Swift, tinggallah sekerat pilihan yang ada. At first, terfikir nak order Satria Neo, *Hi, Kak Dayah - sambil lambai-lambai tangan* tapi hari tu kebetulan dapat rasa naik Neo, terus tukar fikiran. Yes saya mencari kereta yang berciri compact and sporty (that's why I love Swift so much sob sob sob) tapi Neo nih...alamakkkkk, sangat sempitlah pulak T___T. Dengan keadaan 2 pintu, susahnya nak keluar masuk. Nanti nak bawak emak abah jalan-jalan pun dah susah. Tak selesa pulak orang tua saya nak naik.

So, Neo pun secara automatiknya telah disenarai-hitamkan juga.

YB pun bising-bising jugak masa saya cakap nak 'rembat' Swift atau Vios *Hi sayang ;p* sebab dia kata nanti tak boleh simpan duit. Kata nak kahwin kan? Kenalah simpan duit. Hahah. So dia cadangkan beli Myvi SE. Full spec, siap body kit semua. Lawa jugak bila tengok Myvi SE nih, nampak sporty kan?


So, nampaknya macam inilah pilihan yang ada untuk saya sekarang. Oklah kan? Long term benefit, YES memang berbaloi membelinya. Jimat minyak. Bayaran bulanan berpatutan. So, I guess this is it. Siapa agent kereta? Saya nak beli kereta nih, boleh bagi 'harga baik' tak? =D

Kalau anda jadi saya, macam mana ya?

23 comments:

FAM said...

dik, kalau nak myvi contact akak. otei! u still have my number ke?

mrs.ecam said...

hockeh la tut myvi beb....nmpk jek cam tecik kt lup tp kt dlm beso gak...aku prnah naik kete myvi member aku...mmg selehsa.....lg plak ko bujang kn...klu dh de ank nnti br pk nk bli yg MPV punyer...kang ank dh 6 x kn nk pki myvi gak kn...wahhh 6 tuuu...x hagak2 ek...kui3

Noryanti said...

ok ape myvi SE..;p sokong kereta buatan malaysia dulu..nanti pas kawen beli la kereta antara 2 yang teratas tu td..hehe

yus said...

sy pakai myvi gak tp bukan SE la. pd sy myvi best. selesa, jimat minyak. naik sorg ok, bwk passenger pun ok. SE kaler pearl white sgt cantik tau, cikChelsea :)

...cikisz... said...

yer..
saya pakai myvi dan sangat berpuas ati..
myvi memang best!!!
sumpah xcari lain (buat masa terdekat ni la..hehehe)

isz_3707 said...

comel la myvi. bestari ko x minat? akak ni pakai kete mini dr dolu sampai la ni xtukau2 haha

Liyana said...

Nasihat your bro mmg boleh diguna pakai. Itu nasihat org yg lebih berpengalaman :)
Now ni tak rasa sgt coz dok ngan family, so tak terasa sgt nak byr kereta. But you'll never know in future bila kena byr other bills as well. Kereta byr monthly pun tak rasa sgt duitnya, tapi bila dia 'sakit', nak byr insurance and service, ada yg kena korek tabung pulak nnti.

buat masa ni, simpan dulu angan2 eh :) InsyaAllah, akan tiba masanya upgrade kereta nanti.

fatenton said...

hye chelsea..best tak duduk kl? :)

chelsea, better u ambik Myvi je.. sgt ok..condition sgt bagus..
kalau saya nak tukar kereta lepas ni pun, saya nak angkat Myvi kaler hitam pulak.. tukar warna je.. heheheh

Myvi jimat minyak.. and very affordable.. good choice :)

cikjun said...

wahhhh..bley buat club myvi yong peng ni..ngehehe..

ermm..kete ape nak pakai ekk..tunggu tempat posting..kalo kene pedalaman sarawak..(erkk..jauhkan laa), pakai sampan je laa..

CikChelsea said...

FAM:
tiadaaaaa (no yg save dlm phone memory sume yilekkkkk)
bagi blk ur number bolehhh? heeeeee


mrs.ecam:
jgn kata naik, drive pun sudah aku try..hehe. mmg selesa. tu yg decide nk beli myvi je :)


noryanti:
kalau beli lps kawen takde maknanya la weh. tanggungan makin besar. kalau nk beli kete mahal tgu gaji up le ;p

CikChelsea said...

yus:
mmg plan nak amik kale putih...hihi ;)


cikisz:
amboii bsemangat btol =p
nt boleh la join kelab myvi korang...kah kah


kak iszan:
kete bestari kete apa kak? sumpah tak tau...wakakakak. alaaa, akak kete kecit takpe, sbb kete mr.slurpee dh beso gajah =p

CikChelsea said...

liyana:
abg sy tu pon jenis yg beli kete biasa2, kalau ikut kemampuan dia mmg boleh je nk pakai beemer ke apa. so bila tgk dia blh simpan duit bnyk sbb pakai kete biasa + maintenance tak 'menyakitkan', so i've decided to follow his advices :)

insyaAllah kalau ada rezki lbh, akan up grade kereta lain ;p


fatenton:
KL sesak. kurang suka dok cni sebenarnya...huhuhu.
u owned myvi eksss? warna apa? hehe


cikjun:
nt blh konvoi dgn myvi hitam dan myvi biru tmn rahmat tu..kah2.
sampan lambat la jun, ko beli la speed boat =P

FAM said...

nt akak email ke inbox FB ye dik!

Dr.Senbe said...

uwauu akak dh nk ade kete
gud2 =D

Dr.Senbe said...

tp yah suke sedan lg

CikChelsea said...

FAM,
berehhhhh =)


dr.senbe,
wut theeeee...'akak'???
aku geli siak ko panggil aku kakak. haha. geli-geliman.

nt ko nk tompang kete aku kena bayar..haha.

Ealyie said...

bagus... 3x

ahkak dulu tak sempat n tak reti nk pikir panjang mcm ko ni dhek oi.. main bedal jegh.. kesudah menyosal!! uhukk..uhukk..
Financial planning is important bebeh..;)

AJ Nismihan said...

pakai Myvi jer dulu.
think about saving first.
lagi pun, nak kawin nanti nak settle down apa segala.
lagi pun hang kan kontrak lagi. tunggu kompem dan DPA baru pijir jauh sikit, ye tak?

amrie abdullah said...

Aah beli jer myvi weh.. smart pun smart.. dari ko berabes beli mahal2 bayar mahal2 baik ko beli umah... hehe.. tu nak kawen lg.. sgt sesuai dgn kamu bila naik myvi.. kete beso YB ko kan da ade..
kete kompak yg ekonomi cam myvi (AT) sgt sesuai dgn bandaraya KL..
susah sgt ko bawak SS bapak ko kat pt awang tu bawak ke KL.. senang bole nyelit2 time jem..hehehe
ps: jap, ade lg ke moto SS biru tu??

CikChelsea said...

ealyie,
sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna

vleyyyy...?

kah kah ;p


AJ,
weehh encik AJ, dikau kena post ke manakah?
balik ke SUK perak ke tmpt lain? hehe


amrie,
idop lg weehhh. haji shukur bwk pergi kebun je skrg motor tu. hehehehe (teringat zaman merempit g skola ;p)

AJ Nismihan said...

balik state.
hang dekat mana?

kiva said...

kenape saye amek neo :-
1. sbb da ade kereta famly..(kereta ayah)

2. sbb famly saye xbsr..(pk cm diri mude lg..wakakaka)..

3. sbb suke satria gti sejak dr sekolah dolu2...

4.mase beli tu akak baru lepas broke up la dik..kuciwa...frust tertongeng2..so..mmg xpk utk mase depan..neo ni pengubat duka lara la konon...so beli utk heal kn kelukaan...chewah...kekeke

5. neo utk seorg diri mmg sesuai..tp..utk mak ayah mmg xsesuai..mak akak ckp...kecik no kete ko ni dik...wakaka...

beli myvi best..pastu bikin..mmg hensem...along akak pakai myvi..da tukar bodikit..masuk lampu passo..rim 17'..mmg chare la...

neo ni 1st lurve akak..haha..bile beli kete gune hasil titik pelih ketiak masam sendiri..xkisah la kereta apepon..even cik kancil pon..mmg syg gile la dik..

selamat membeli kereta..=)

CikChelsea said...

AJ nismihan,
ko akan tau once masuk dlm private blog hehe

BTW, aku dah send invitation utk access private blog tu :)


kiva,
sy nk beli SE je, pastu mls nk modified apa2 sbb i'm not a 'car' person =p. tak kisah sport rim rupa apa, body kit mcm mana...lantak le..kah2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...