21 Jul 2010

Bukan semua orang sesuai buat business (adik saya termasuk dalam kategori itu)

Mari saya huraikan kenapa adik saya tak sesuai jadi businesswoman.

Orang lain quote harga untuk Coach Ali Convertible Leather Hobo;
...ada yang RM790
...ada juga yang RM850

Adik saya quote;
RM490
termasuk kos penghantaran.

Cerr kira berapa beza harga di situ?

Adoi adikku, dia memang berniaga sambil beramal la. Orang lain kalau boleh nak untung MAX (kira mark up tinggilah!), dia tidak. Mark up just lepas kos minyak, shipping cost and untung sikit. Serius saya tak tipu. Saya sendiri tengok kira-kira yang dia buat.
Tak mengapalah adik, kau beli lepas tu jual balik pun sekadar suka-suka. Bukan serious seller pun. Kan? Kalau kau serius sumpah la kau lambat kaya untung :p

Tapi kakak dia pun sama jugak, dulu masa buat cupcake kalau ada customer mintak buat fondant deco yang leceh dan remeh bukan reti nak charge lebih. Sebab pikir kesian buyer kena bayar mahal. Padahal orang lain jual harga berlipat kali ganda lagi mahal untung dan kaya cepat. Rilek je?
Tapi bila fikir-fikir balik, memang tak berbaloi harga dengan usaha dan masa nak menyiapkan tempahan tu. Cuba bayangkan, kalau start pukul 9 malam around 2 atau 3 pagi baru siap. Siap fondant deco je! Yang lain belum termasuk.

Lebih kurang je kakak dengan adik! Kah kah.

16 comments:

synn said...

hehe..sy pun sama suka kesian kat org:)

FAM said...

err..490 tu dh final ke? heehe

CikChelsea said...

synn,
ahakss ada lg yg sama spesies
mari peluk mari peluk
;p


FAM,
YES =D

mrs.ecam said...

ntahnyer pndai jek ngata adk...skalik die pong sme...kui3 tp klu nk berniaga smbil beramal aku mmg sukung....heeeeeee

CikChelsea said...

mrs.ecam,
hehehehehee
tp bagus kan berniaga sambil beramal? mudah2an lebih keberkatan hasil rezeki tuh =)

Rina (◕‿◕)✿ said...

samela dengan rina...

meh lawat

http://rinastories.blogspot.com

bg rina, rina minat bisnes ni..so no hal la untung kecik..janji laku sudah hehe

Rina (◕‿◕)✿ said...

silap..

http://rinawardrobe.blogspot.com

kiva said...

kakak nye baek hati..harus lah adek nye pon begitu jua...=)

Sayang.Ibu said...

itu ler dik, ahkak pun nk pengsan tengok harga Ali ko tu... :)

Liyana said...

Hehe.. tu pasal "Gerai Kecil' akak tak maju. Tak untung pun. Rasa malas nak update dah... tu suka2 aje. Sampai I lupa kedai akak tu wujud. From my observation, mmg harga org jual Coach kat Msia ni mark-up, tapi tetap murah than boutiques. Diorang selalu beli masa sales/outlet, that's why takde kotak/dustbags. Akak suka melawat aje...

CikChelsea said...

Rina,
Saya dah melawat kedai awak, tp sy gemuk tak boleh muat baju2 comel yg awak beli tu sob sob sobsss T___T


kiva,
kadang2 2 beradik nih jahat hati jugak. hehehehe...
mengutuk di antara satu sama lain adalah hobi kami, tp kami jarang buat kat orang lain =p

CikChelsea said...

sayang ibu,
naseb baik tak pingsan vetul kan? kih kih...


liyana,
saya pun dpt upah juga sikit, kena ada upah juga kan? sbb marketing apa semua sy yg buat. tp cincai kiralah dgn adik..hehehehee

oh tp adik sy always asked for box. cuma kalau time xmast sale je susah nak dpt box sbb ramai sgt org yg shopping sampai box tak cukup

Anonymous said...

wow a whole post featuring yah <3 kahkah

-yah (mls sign in account bese hehe)

CikChelsea said...

well,
ko kan kesayangan aku?

(kipas kipas kipassss)

Azryn said...

kata sepusat sepusing...dh kakaknya begitu...adiknya pon pasti mengikut jejak langkahnya.

akak ingat lg masa order cuppies ngan adik manis, postponed penghantaran sehari atas sbb yg tdk dpt dielakkan, dpt xtra cuppies. bykkk lak tu...berbakul2 akak doakan adik manis...moga murah rezki & perniagaan lebih maju...

nmpaknya Allah permudahkan rezki dibidang lain kan...ahamdulillah..

CikChelsea said...

kak as,
sob sob sob tetiba sayu teringat kenangan lama...volehhh? hihi

dah kata lambat sehari, kenalah denda..tak gitu? ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...