15 Jul 2010

Kuat dan bertenaga

It's a bridge camera. Everyone (mostly) thinks it's SLR. NO it's not. Kualiti gambar adalah ok, tapi sesungguhnya tidak secantik SLR. Serius. Kalau anda rasa gambar dalam blog nih cantik (kalau adalah kah kah), I mean gambar yang saya amik guna kamera nih la. Gambar ehsan ikhsan gugel tu takyah cerita la ;p. Sila ketahui bahawa semua itu sudah di toucp-up dan di edit menggunakan Adobe Photoshop. Guna skill yang tak berapa nak ada :')

FYI, kamera godang nih 'kuat' makan bateri. Ngap ngap ngappp.Heh bukan, maksudnya kena guna bateri power sebab kalau bateri murah macam Every.day (yang gambar kucing tu) nescaya 4 saat je dia hidup. Lepas tu terus innalillah. Dia memang tak layan bateri cikai dan murah-murah nih. *Wah ayat tak nak eksyen pulak kan? Panggg.


Image from t3.gstatic.com

Saya pernah try beli rechargeable battery brand Energizer. Tapi ketahuilah, battery jenis itu adalah tidak mencukupi kuasa. Fully charge pun kamera takmau hidup. Membazir je beli, dah la mahal -__-

Jangan tanya apsal kamera nih takde bateri khas (I mean kalau beli kamera kan biasanya dapat bateri sekali, kan?)

So, up till now terpaksalah guna bateri Energizer Lithium. Mahal memang mahal tapi tahan lasak lama. Kalau amik gambar sikit-sikit berbulan jugaklah tahannya. Tapi kalau bawak pergi holiday then snap gambar secara terus-menerus max 2 hari je tahannya. Ikut berapa lama kita on kamera tu.

:: Energizer Lithium ::

Normally price per Jacob's pack (pack of 2) RM16.90. Kamera nih memerlukan 4 biji bateri! RM33.80 demi 4 biji bateri :')
Tapi kalau beli kat Watson's per pack RM20.90 - mahal gila! Toksah la beli kat situ...heheheh. Kat Guardian, ICare and other pharmacies lain jual harga biasa. Tatau apsal bila sampai kat Watson's jadi mahal pulak. Hmmmm...pelik, pelik.

Tapi kalau masuk Watson's beli facial mask dia takpe, murah ;p
Ala setakat nak 'relax-relax'kan muka selepas 5 hari penat bekerja, setakat RM5 apalah sangat kan? nak beli facial mask La Mer manalah mampu

:: Watson's moisturising cucumber facial mask ::

Malam esok bolehlah mencantikkan merehatkan muka dengan mask nih. Lepas cuci and scrubbing tempek mask. Ahhhhh...syiookkk! Lepas tu feeling-feeling muka I halus mulus tulus auwww~

Majulah Watson's drug store (kecuali bateri Energizer Lithium!)

3 comments:

mamarempit said...

oo..sudah tukar cat & langsir umah ni ye...hahahah

bateri cap kucing tu..kalo kamere biase tu pun.....jgn kate 4 saat...terus tk mo hiduppp...hahahaha

CikChelsea said...

kasi plain sket sempena nak puasa nih kak ;p

overrr tau, kalo kamera biasa tu dia idop jugak la...tp 3-4 snap mampus terus..haha

dots said...

batery eveready r...bkn every day....2 susu bosss....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...