25 Aug 2010

15 Ramadhan sudah

Pejam celik pejam celik dah setengah bulan ummat Islam menjalani ibadah puasa. Ibadah yang termaktub sebagai rukun ke-3 dalam Rukun Islam. Adik-adik puasa tak? Puasa? Alhamdulillah. (Apa kes tetiba tulis macam ostajah? Sejak bila pulak blog haku neh jadi blog ilmiah? Ohoh)

Petang semalam on the way balik daripada office, tengah-tengah drive tu tetiba terfikir; Ehh esok dah 15 Ramadhan, setengah bulan je lagi nak raya harus buat sesuatu nih.

Sesuatu yang perlu dilakukan untuk lebih mengurangkan berat badan. Bolehhh? Orang lain sibuk melipat-gandakan ibadah, haku fikir nak lose weight. Huuuu. Ala sambil menyelam minum air orang kata. Tapi bulan puasa nih tak boleh menyelam yerr takut nanti terkentut dalam air batal sudah puasa mu. Kalau tertelan air lagilah, batal besar di situ :p

So, semalam telah nekad untuk tidak makan berat sewaktu sahur. Dah 'latih' perut dan diri setengah bulan, rasanya takda masalah InsyaAllah. Takdelah perut terkena kejutan elektrik kalau tetiba tak makan. Lapar tu memanglah lapar, tapi boleh tahan. Kalau sahur makan nasi pun paling lama boleh tahan sampai tengahari huhu.

:: Gambar milik www.nutsonline.com ::

Start pagi tadi saya hanya sahur dengan kurma dan air kosong. Bangun sahur sekadar ambik berkat dan pahala sunat orang bersahur. FYI, sejak berpuasa 2 minggu berat dah turun 3 kilos. Itu yang buat semangat berkobar-kobar nak meneruskan mencapaian gemilang di bulan puasa. Muahahahah. Plus, ada sorang hakak kat office nih cakap saya slim sikit sekarang, kembang kempis lobang hidong haku dia cakap gituh makin la membakar semangat!

Anda pembaca, bagaimana? Ada perkembangan penguncupan di bulan puasa nih? Ke maintain sejak azali? :p

Ohh tak apa jangan risau kalau berat tak turun, mari ramai-ramai kita pakat pakai Spanx bagi menutup lipid-lipid degil yang masih berada di badan keh keh keh...

9 comments:

mrs.ecam said...

berat aku naik 3 kilo...huuuuuuu

reena said...

I lose weight a bit kot. Entahlah. Tak fikir sangat pasal berat badan ni. Janji jeans zuppp still boleh masuk. Haha.

wahida said...

my rock babe, aku tukar blog baru dah...nnt ko follow n link lain yea....

http://wahidaartphoto.blogspot.com/

aku sayang ko....hahahaha..:)

wahida

Ealyie said...

Dhek,
jgn nanti raya ko pulun melantak habis-habisan sudahhhhh... :p

Sayang.Ibu said...

hmmm... macam xde yg kuncup ponnnn hakak nihhh... x kesah ler, janji jgn makin kembang udahhhh... hahahahaa.. ahkak takot time raya sok, ko tau kalo makan pagi raya dah ghope orang sethn x makan.. muaahhahahaaa.. *tiba-tiba teringat ketupat,rendang,sambal goreng,kari daging, lodeh*... :P

mamarempit said...

3KG?????
cisss...ni yg tk aci nih..nape baru ari ni bitau....

pas ni nk sahur kurma ngn ayo kosong je lah...huhuuuuu

cc said...

mrs.ecam,
ko special case lain la :p


reena,
awak tuh dh comel lote la cik kak, takyah la risau psl berat. i nih lain la, isu berat sensitip okehhh LOL


wahida,
tetiba syg aku? nak apa neh? hah? hahahaha :p
okess nt akan ku tukar ;)

cc said...

ealyie,
seriously ry sy mkn xbnyk. selalunya 1st ry tu smpt mkn skali je sbb dh penat sgt


mamarempit,
setgh bln terawal sy mkn mcm biasa jelh kak, cuma portion je kurang kot.
start hr nih br diet hbs2..haha :p

Ita Shadila said...

*pose bermusuh dengan weight scale*
so paham2lah sudah ada pengembangan disitu
sentip!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...