16 Aug 2010

BaRam?

2 hari lepas baru tahu orang-orang diluar sana (bukan orang-orang di sawah padi) telah mengshort-formkan perkataan Pasar Ramadhan kepada PARAM. OK, sila jangan gelak >.< *tutup muka

Err, saya pulak tak biasa panggil bazaar as pasar sebab panggilan bazaar esklusif time bulan puasa je :p. Kalau pasar tiap-tiap minggu ada. Pasar tani, pasar malam, etc. Puan Ella cadangkan supaya Bazaar Ramadhan dishort-formkan kepada BARAM (Update: salah orang, bukan Puan Ella yang suggest tapi Cik Kieli malu malu haha). *hi Cik Kieli! :p

So far, BARAM yang saya dah pergi kat KL nih tentulah yang paling dekat dengan rumah. Bazaar Jalan Kuching dengan bazaar sebelah Selayang Mall. Yang kat Jalan Kuching tu sama je macam pasar malam setiap hari Khamis. Ohh, abang saya kata kat Segambut pun ada bazaar jugak, kat SPPK. Belum pergi lagi yang tu. Petang nanti after ambik budak-budak kat Masjid Wilayah, boleh la kot kalau nak 'singgah' hehe.

Cuba teka lokasi gambar-gambar kat bawah nih?

:: Eh eh sempat pulak adik nih pandang camera ::

:: Tauhu bakar Bujit ::

Kelakar siot nama dia :p. Tapi sodaaaapppp..!!

:: Ayam percik berkuah kacang::

:: Air balang macam-macam ada ::

Sempat pulak pakcik itu membuat peace. Suka eh pakcik ada orang amik gambaq tengah meniaga? LOL

:: Air tebu pure ::

Pekat. Sedap gila sebab takda campur dengan air langsung. *telan air liur


Masa snap-snap gambar nih ramai yang dok perati. Naik malu jugaklah time nak menunjukkan skill merakam gambar. Yelah kamera godang, nak snap gambar mana boleh curik-curik. Kalau kamera compact, zassss boleh jadi paparazzi :p. Disebabkan kamera godang tulah siap ada yang tegur;

"Dik, Adik nih wartawan ke? Nak masukkan gambar dalam sokabar(suratkhabar) ke?"

Haku hangguk-hangguk je. Muahahahahhh..!!! Ada gaya macam wartawan kah? Kelesssss!



Lokasi penggambaran gambar adalah di Dataran Yong Peng setahun yang lalu. Tahun lepas amik gambar-gambar nih, tapi tak sempat nak 'menggoreng' entry pasal Bazaar Ramadhan kat kampung. Tahun lepas adalah zaman kemalasan nak update blog T__T

Masih ingat lagi, time pergi bazaar nih dengan PK. Ada time kitorang bukak puasa sama-sama kat rumah. Selalunya kat rumah sayalah sebab takda orang kecuali Jah Mon. Ohh rindunya saat-saat itu.

Tahun nih tak dapat nak balik kampung time puasa sebab next week ada majlis berbuka puasa dengan pitidi 1 batch, next weeknya pulak nak cari baju raya plus ada kelas. Kelas apa? Nanti cheq habaq hehe. Minggu lagi satu? Alang-alang pulak nak balik sebab Jumaatnya dah raya. So, memang tak dapat nak baliklah. Every weekend pun ada hal. Sob sob sob :')

Tapi tak apa, tahun nih tak payah risau pasal tiket bas sold-out ke apa sebab ada Kici. Yahuuuuuuuuuu!!!

9 comments:

mamarempit said...

Akak taun lepas pegi BARAM 3 x je kut...hehehe....

taun ni....lum ada pi lagi....malashhh...

Kici...kici lembu jaga....sudah besar jadi jaga...tapi ini Kici....tara jaga lembu...hehehe..

KV said...

wah, raya tahun ni merempit ngan kici lah yer. Hehe

mrs.ecam said...

nk buek camno...adat idop merantau nokkk...lgpon mak ko pong x bg ko blk kg slalu kn...heeeee wah3 besh ek rye taun ni leh rye ngan kici...hekhek

reena said...

Sokhabar mana?

Gossip Hari Ini?

*Larikkk*

P/s: Nak air tebu ituuuu!

Dr.Senbe said...

bsr gak eh bazar yong peng.. dulu yah ingt asyik still under construction n blom operating lg =P
ko balik raye awal ke standard org lain? jam (read jem; traffic jam) nnt habeh la ko hahahha

cc said...

mamarempit,
xpe xyah g pun bagus gak, penjimatan bganda. bbaloi2 ;)
deyy apa lu ckp nih...wa talak paham maa :p


KV,
sy pemandu bhemah takde rempit2..ngehehehehehehe


mrs.ecam,
haku b'azam utk blk jugak la nyah sblm raya. rugi tak feel puasa di kampung..huhu

cc said...

reena,
bolehhhhh..i suka je...wahahaha (matik la nampak sgt suka goss)
nt blh buat tagline "panassssss" :p


dr.senbe,
aku apply cuti sehari sblm raya. kalau takmau jem, kne gigih gerak lps subuh hr khamis itu. kalau tidak, merasa la gigih menghadap jem hr rabu mlm. blm decide nk blk hr apa. cuti pun entah lulus entah tak =S

ina sensei said...

hahaha sib baik ada pembetulan. kalau tak lembu punya susu, sapi dapat nama tapi kurus pose tengok entry ni. dah.. nak tutup!

-cik kieli

cc said...

ina,
ala kurus mende..gmbr makanan diambil pd jarak jauh sajork :p

eh jgn la tutup, nt i sentap. kah kah kahh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...