19 Aug 2010

Di sebalik seorang anonymous

Tajuk adalah inspirasi daripada post Cik Reena yang bertajuk Di sebalik Seorang Blogger (entry yang penuh kontrolvesi itew keh keh keh). Tajuk adalah inspirasi yerr bukan copycat. Bahahah. *ehh tergelak pulaks

Lepas tu keluar pulak entry pasal Cik/Puan/Encik/Puan Anonymous di blog beliau. Rasanya ramai yang pernah mengalami nasib yang sama, kan? Dapat hate comments dari si anon-anon di luar sana. Saya pun pernah melalui perkara yang sama. Rasa meluat menyampah dengan komen-komen anon yang kononnya nak bagi kesedaran kat orang @ positive comment la konon. Kalau bagi komen positive, kenapa perlu bersembunyi di sebalik nama 'anonymous', betul tak?

Ok, contoh komen 'best' yang saya pernah dapat adalah daripada entry ini dan ini. Baca sendiri koserrr mak nak print screen :p. Entry berkisah tentang penyanyi nombor satu negara siapa lagi kalau bukan Tok Ti. Peminat Tok Ti semuanya pengecut! Nahhh, ambik gelaran PENGECUT haku bagi free. Kah kah. Yelah mana tidak, puji Siti melambung-lambung macam Siti tu suci sangat takda dosa, tapi tak berani pulak meng'reveal'kan diri ketika membuat komen balasan. Apakah?

"Aku condemn Siti dalam blog aku, at least orang tahu aku yang condemn. Aku tak menyorok. Lepas tu, kau meroyan baca apa yang aku tulis, kau sibuk nak condemn aku pulak. Tapi, kau hanya berani menulis tanpa berani mengeluarkan diri. So kesimpulannya senang je, aku berani. Kau pengecut. Haha."

Dapat comment from anon nih annoying (anonymous sama dengan annoying bahahah) gila tahu tak? Rasa macam sakit hati sebab tak tahu siapa yang menulis hehe. Si anon itu sakit hati bila kita tulis about something yang dia tak suka. Then, dia sakitkan hati kita balik dengan memberi komen tanpa bagitahu diri dia yang sebenar. Dia 'agak' menang di situ.

Ohh tidak boleh begitu! Seharusnya, biar dia baca dia sakit hati lepas tu dia tak boleh komen as anon. Lagilah dia sakit hati, betul tak? Muahahahah. Ok, bagi contoh mudah; bila rasa nak terberak, tapi tak boleh berak. Apa rasanya? Same case macam anon-anon di luar sana, dia rasa geram after baca entry yang dia tak suka, then dia tak boleh tulis apa-apa kat comment box tu. Double sakit hati,yeayyy! :p

That's why I choose to disable comment from anonymous. Alaaaa...setakat kawna-kawan yang baca then nak komen takda ID, apalah sangat luangkan sikit masa untuk buat blogger ID. My friends buat macam tu hehe *I lap u all sampai kering :p

Komen anon nih tak ubah macam bila dia luah, dia mati emak. Bila dia telan, dia mati bapa. Jadi kita kena biarkan dia kemam saja. Faham tak? Heheh.

6 comments:

mrs.ecam said...

hahahhaha phm cik cc...kui3 lawok2

reena said...

Hahaha! I tak faham la babe ayat last kemam-kemam tu.

Dulu i tak terfikir la nak diabled Anonymous comment ni sebab i tau ramai kawan yang komen as Anonymous tapi depa tulis nickname so i still tau sapa. That's why i tak kisah. Cuma sekarang dapat banyak plak komen Anon baik negative/positive. Anon without nicknames. Tu yang baru terhegeh-hegeh nak disabled Anonymous comment ni.

I agree sangat dengan u yang Anonymous = Annoying. Haha. Rasa geram sebab tak tau sapa tulis. Heh. At least tulis nama Semah ke, Tijah ke, ok lagi.

Sayang.Ibu said...

hmmm takot laa tu. tu psl jadik anon, kalo macho, guna laa nama sendirik kankankannn

cc said...

mrs.ecam,
bagus klo ko paham :p


reena,
cuba u try jgn telan air liur, kemam je. apa rasanya? boleh tak thn lama2? rasa tseksa x? haha
mari bkempen "say no to anon"


sayang.ibu,
mmg tbukti penakut!

Ita Shadila said...

bila dia luah, dia mati emak. Bila dia telan, dia mati bapa. Jadi kita kena biarkan dia kemam saja. ---> ahahahhaaha.. x pernah aku terfikir peribahsa ni ada option satu lg.. jgn luah, jgn telan..kemam je

cc said...

ita,
hahahahaa :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...