5 Aug 2010

Kerana beskot Famous Amos

Saya tak tahu pun kecoh pasal Nor Azita Osman nih menghina negeri kelahiran saya, sampailah YB call saya petang semalam cerita pasal benda nih. Dia kata kawan dia tag kami kat FB. So tau from situlah.

Saya masuk FB, saya baca apa yang kak (wah dan-dan kakak ;p) Nor Azita Osman nih post di FB beliau. Tittle tag lebih kurang bunyi dia; "Pakai tudung tapi mulut macam longkang". Tak pepasal disamakan dengan longkang huhu...

:: Kakak femes kerana beskot ::

Pendapat peribadi saya?

Apa hal rakyat Johor nih sensitif sangat? (wah kau bagi statement macam bukan orang Johor). Melenting dan memperbesarkan hal yang tak sepatutnya? Memang hobi suka menghangatkan sesuatu yang tak perlu ke apa? Rakyat Malaysia dah tak pandai bergurau saya rasa!

Saya asal Johor. Membesar di Johor. Rakyat sejati negeri Johor. Tapi, saya tak terkesan sedikit pun dengan apa yang Nor Azlina tulis. Katalah saya tidak patriotik atau apa, sebab pada saya isu ini tidak sewajarnya diperbesarkan pun. Dia menulis begitu untuk bacaan teman-temannya. Saya percaya beliau hanya berniat untuk bergurau. Dari gurauan boleh melahirkan gelak ketawa. Bukankah gelak ketawa itu the best medicine?

Saya suka baca apa yang Anis tulis tentang isu ini. Saya quote beberapa ayat dari entry beliau (Anis, ijinkan saya yaaaa...)

Sebab loghat negeri masing2 tu kadang2 pemahamannya lain.Aku pun sedia maklum mmg org Kedah cakap kasar skit.Mula2 aku dengar org Kedah ckp dengan aku pun, aku melalak2..menangis2 kt skolah.

Okey berbalik pada kisah akak tadi.Perkataan hina pada org2 selatan mmg maksudnya, hina keji tu laa.. Tapi untuk org2 utara, word hina tu boley jadi mcm kekurangan,penganiayaan, teruk.

Contoh ayat orang utara : Hang jangan la buat terhena kat aku..
Maksud sebenar: Ko janganlah pedajal aku...

Contoh ayat org utara: Hinanyaa laa tempat ni..biskut meri pon xdak..
Maksud sebenar: Ish, teruknya tempat ni, biskut meri pon xde.

Word 'hina' org utara dianggap biasa, tapi kalau org selatan, mcm agak biadap.Sama jugak kalo org selatan sebut 'Keji la ko ni'..aa..rasa mcm tak menusuk kalbu sgtlaa kan.

Tapi sebenarnya, Nor Azita bukan merujuk kepada keseluruhan negeri Johor, tetapi spesifik ditujukan kepada Bandaraya Johor Bahru (JB). Saya kira yang melenting lebih-lebih sudah tentunya warga JB. Tak gitu? =p

Hina ke JB tiada biskut Famous Amos?

Siapa kata JB takda Famous Amos?

* EDITED:
Tiada Famous Amos di Jusco, siot ah member haku kelentong! Kan sudah menyampaikan perkhabaran paksu kepada semua orang tssskkk T___T. Minta maaf semua!

Ala tapi apa ada hal, gua tak heran pun dengan Famous Amos. Ada ke takda ke tak memberikan apa-apa kesan. Kat KL yang berlambak nih pun gua tak pandang. Gua kalau nak makan choc chips biscuit, gua buat sendiri beb ;p

Tak pasal-pasal Nor Azita famous gara-gara biskut Famous Amos =p. C'mon Johorians, chill la!

Tapi sebenarnya sehingga ke hari ini saya masih pelik;

Penanya: Kau asal mana?
Penjawab: Johor
* penjawab berasal dari Batu Pahat, Muar, Segamat, Kluang, Kulai, Pontian dan kawasan lain di negeri Johor kecuali JB

Penanya: Kau asal mana?
Penjawab: Jay Bee
* penjawab berasal dari JB

Nampak situ berbezaannya? I dont't why JB-ians akan jawab JB instead of Johor itself. Siapa ada jawapan?


P/S: Masih tiada jawapan walaupun BF sendiri orang JB =p

20 comments:

misSkiva said...

betul la..sokong sgt2...
penggunaan bahase je kot...

ala..kalo diikutkan org johor lg kuat mencarut..kalo bckp..paling tidak pon msti ade perkataan "doe" kt blkg..cth nye member lambat sampai.."lambt doe"..

sedangkan "doe" tu kan singkatan bodoh..kwn ko ckp ko bodoh ko xmrah lak kan...

ape da...nasib baek fanpage die da tutup..kesian je..

kalo die malu sgt duk jhr ni xde la die kawen dgn org jhr kan..
xde la bwk susuki swift plate johor kan...

die ni mangse jenayah fesbuk je..hehe..

Ealyie said...

biasa la dhek, terlajak perahu boleh diundur.. terlajak kata.. sndri mau hengat la..
inikan pula dgn org2 johor yg terkenal ehekk..ehek.. dgn semagat kenegeriannya.. hakak baca pon memula berasap bijik mata! wahhh.. hakak hober ko.. ;P
tapi kan kat Tesco kan bykkkkkk la beskot yg cik hakak tu dok carik2 da siap balut lagik ko, tak yah susah2 nk timbang kati lagii... camno?

peace!

mamarempit said...

yg akak lagi tk paham..memasing emo..peh tu siap mencarut bagai...ade pekdah ke....tk pepasal dpt dosa je kan...

mamarempit said...

akak mkn sekut mayat je....hahaha
cicah air kopi cap tv...sedapppp

Cheno said...

sesangat setuju!!
kite tak like pon page banned pompuan tuu sebab tak rase pape.
gurau je kot.
amek serius sgt kenapalah hai..

monstorious wife said...

excuse me, ehemm..kat airport senai ada famos amos. mesti minah tu x pernah pegi airpot.

sekian.

monstorious wife said...

sorry x baca betul2.. dia ada tulis kat senai airpot ada..
Akak rasa case ni akan menjadi sensitif. Tunggu je la agak2 kalau sultan Johor murka ke tak.. Ade yang kena banned masuk Johor nih.. keh..keh..keh

mrs.ecam said...

nsb bek de org yg btolkn...nie mgkn sbb slh phm bhse jek kot...cam anis tu ckp perkataan sme tp maksud len sket la..cam aku dl blajo kt klate...dieorg pnggil aku 'tino' aku dh hangin sbb kn cam die pnggl aku 'betina' kn...pastu bile aku ckp 'sial la' dieorg plak hangin tahap gaban kt aku...padahal bnde tu cam bese2 jek pd aku yg msih bdk2 tu kn...dl perkataan sial2 ni bese jek...tp skang idokla lg aku ckp...klu ank aku ikot mau aku kne tempeleng laju2 ngan asben aku...eh t'pnjg lak komen aku...sowi cik cc

cc said...

misskiva,
nak wat cmne, ramai yg over reaction. tp naseb baik kita jenis yg cool kn? hihi


ealyie,
dia takmo yg kat supermarket tu kot, dia mau yg freshly baked ;p


mamarempit,
tau xpe, ramai yg dpt 'saham' free2. sy pun mkn biskut murah2 sajork akak. tak blh mkn femes emes, poning kepalo!

cc said...

cheno,
rakyat jhr (kecuali kita2..kih kih) dah hilang sense of humor kotsss???


monstorious wife,
kalau org besar yg lama tu mmg panas baran, yg baru nih tatau la. mari kita tgu dan lihat :D


mrs.ecam,
tulah kannnnnn?
aku rs org yg start condemn + buat print screen tu yg bangang

aNiS tHe BumbleBee said...

hye CC..hehe..sy dtg ni..Wah,CC adalah contoh johorians yg cool.marah biar bertempat,tul tak?

ella said...

bazir tenaga je nak marah psl benda ni.. bykkkk lg benda lain yg kita nak kena marah.. drpd marah kat minah ni baik marah dekat org yg potong queue masa jem nak balik keje.

and owh, u r one cool johorean!

swit@kon said...

not a johorian. blajar di youteeam sekudai.me love johor as much as my own KL and my favourite city in Malaysia, Penang.

dia punya ayat tu agak tak sopan kot. tu yang buat orang marah. penggunaan bahasa itu..

agaknya lah. :)

cc said...

anis,
hehehee mekasih sbb ijinkan sy meng-quote' ayat2 mu ;)
benda kecik, nak marah buat apa.


ella,
sy adalah cool dan macho.
wahhh over plak, org puji cool pandai2 tmbh macho.
kikikiiii ;p


swit@akon,
kata 1 malaysia, kena la learn about other people slang as well kn?
tak paham lepas tu melenting, bukan kah pelik? hehe

Sayang.Ibu said...

At 1st sentap gak.. tp last2 rasa mcm kesian siot minah nih... gurauan jadik hangat gitu... moral of the story, mind your words/status sbb penerimaan semua org adlh x sama.. lagik kat FB tu.. bahaya wooooooooooo

reena said...

RAsanya yang kutuk pompuan ni LAGI TERUK kot. Siap ada maki2 & nak rogol dia + anak bagai. Gila. Ntha la. I rasa benda kecik je kot. And yes, u Johorean yg cool!

cc said...

sayang.ibu,
org yg mula2 memperbesarkan isu nih sepatutnya dicari hingga ke lubang cacing. sengaja menimbulkan isu.

nak dakwa dia bwh akta hasutan la ;p


reena,
tau xpe..pelik i org kat luar melenting lebih2. i takdak rasa apa pun. bnyk lg benda nak fikir, nak marah =D

Miasuraya said...

CC, I like you. Cool gila entry ni. Very refreshing compared to orang yang kutuk tak sudah :) And I suka how you jawab comments lain. Betul la kot. Kene chill. Don't take these things too seriously.

cc said...

miasuraya,
auwww *blushing
nih nak komen apa plak nih, org puji2 i nih *eh eh over, lempang diri sendiri

Malaysia panas, tu psl sume org tau nak marah je..hehehehe

Puan Saira Azura said...

kat fb siap ade page lagik beb, azita kene mohon maaf ngan rakyat johor..plak tu, byk giler caci maki kat situ..tembaklah ape lah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...