23 Aug 2010

Say cheese ^,^

Hakak ipar saya mengidam (bukan mengidam ada 'isi' yerr), choppp or should I say teringin or bahasa Indonesianya kepingin makan cheese cake. Being an angelic sister in law, saya pun buatkanlah. Angelic-kah haku? Kah kah kah...

Disebabkan kat rumah abang takde spring form pan, kenalah guna teknik lain untuk buat cheese cake. Masuk dalam muffin cup maka jadilah mini cheese cake :p. Tidak kaluuu melekatlah base cheese cake itu di pan, maka tidak hengsem lah cheese cake kamu haku. Mini size cheese cake akan menjimatkan masa untuk cheese cake itu mengeras apabila dimasukkan ke dalam fridge. Kalau yang size besar (approx weight 1kg), kena keep in fridge for at least 6 hours. Ada budak kecik kat rumah tu, mana nak tahan 6 jam, kang asyik-asyik bukak peti sejuk je :p

:: Blueberry Oreo Cheese Cake ::

Saya lebih suka buat cheese cake base from Oreo biscuit instead of digestive biscuit yang lain eg: biskut Merie sebab Oreo rasa pahit-pahit sikit so boleh balance dengan rasa lemak from the cheese.

:: Keratan rentas setelah 'dibaham' sedikit ::

Blueberry filling guna yang biji-biji instead of yang biasa. Filling yang nih mahal sikitlah tapi of course lah lagi setapppp! Tak percaya kalu, try buat :p

1 adunan boleh dapat more than 12 cups. Tak sampai 2 hari dah licin. Plan nak bagi kat Tajah R (colleague) pun tak kesampaian sebab anak-anak buah sudah belasah habis. Nasib baiklah kau sempat merasa seketul wahai Tajah R (kantoi ponteng puasa!) muahahahahah :p

Kalau pizza tu tabur dengan Mozzarella Cheese banyak-banyak perghhh sorgaaa! Kalau buat cheese cake @ cheese tart pulak, Philadelphia Cream Cheese pilihan terbaik. Saya suka cheese ohh. Anda suka jugak kah? :D

19 comments:

Sayang.Ibu said...

mak ooiii dikkkk... meleleh air liur ahkak sapai menitik2 ke tumit nihhhh... :P

aZr|n said...

sedapnya cheese cake kamu *bicara hantu cheese

Puteri Ogy said...

jangan batal pose..
jangan batal pose..
jangan batal pose..

swit@kon said...

ni masak punya ke atau chilled saja?

AJ Nismihan said...

kalau bab makan, mesti ada tajar R dengan hang.
patut la...

hua ha ha.

2 hari?
wah aku ingat dan-dan tu gak habis masa berbuka.

dan memandangkan aku gak gila cheese, sungguh menduga iman masa aku nak abiskan baca entri nih dan mengomen.
huhu.

oreo tuh kan dah manis dah, tak ganggu ke-cheese-an punya rasa ker?
or, yang filler oreo tuh dah *jilat* habis dulu.
kan advert oreo tuh *pusing.. jilat.. celop..*

huhu

mrs.ecam said...

suka suka slruppp *smbil lap air liuq* huuuuuuu

mamarempit said...

ermmm....nyammm...cisss...mengencessss...aduhaiii

knv said...

nice! senang jugak ek guna oreo tu as base. takyah susah2 nak tumbuh beskut tu hihihhi..

nanti nak cuba! thankssssssssss! :D

cc said...

sayang.ibu,
overr hakak nehhh.
org puasa2 nih air liur kering, akak punya tlebih2..tak puasa ke? muahahahah


azrin,
aihh, belum try dh kata sedap?
kemvang montot i u puji2 kakakaka


puteriogy,
batal pose ke ko mmg tak pose nyah? wakakak :p

cc said...

swit@kon,
baked, try not to eat raw cheese..kurang elok :)


AJ,
ko jgn jelesh bolehhh? hahahah
oreo tu campur dgn melt butter, mana de manis. oreo kan pahit2.


mrsecam,
telan liur takpe, tak batal pose :p

cc said...

mamarempit,
elelehhh dia punya choc cheese brownies tuh pon..bukan main lg..menggoda iman >.<


knv,
tumbuk lite2 sajork, asal hancus + blh masuk dlm cup..ahahah
ohh hbs la nt klo knv yg buat harus lg malatops =p

Rina (◕‿◕)✿ said...

waaaaaaaaaaa

macam tau tau je rina tengah mengidam cheese cake ni. mnyesal bukak blog ni hahaha

x amik tempahan ke :p

MarlissaMusa said...

AIYOOO..rasa macam mau ngap..sedappp nampaknya!

cikjun said...

raya nanti sila la buat byk2..mau serbu umah hj shukor yg kat atas bukit..

Ita Shadila said...

br nak tanya baked or chilled punya type.. tgk komen dah dpt jawapan

cc said...

rina,
amikkkkkkkk :D
boleh kalau nak order thehehehe


marlissa,
kalau kamu dekat blh la ajak dtg rumah..hihi


cikjun,
wa blk kg beraya je nyah..no baking2...muahahaha. keji tak?


ita,
aku suka yg baked, yg chilled kebanyakannya agak masam sbb guna yogurt

mamarempit said...

akak pakai sekut munchy's je... (choco)

reena said...

Cik kakkkkkkkk!

Nak nak your cheese tartttttttttt!

cc said...

mamarempit,
munchy's pun sodap :)


reena,
okeeee..nt i dtg putrajaya :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...