5 Sep 2010

Iklan TV3 suku yang kontrolvesi

Saya tak pernah tengok lagi iklan nih di TV. Pagi tadi terbaca from someone's blog yang iklan Sinari Lebaran milik syarikat penyiaran TV3 suku ala-ala iklan Krismas. Untung juga pemilik blog ada menyertakan video dari youtube, terus klik dan tengok.



And just now, terbaca from Kak Jua's twitter tentang iklan ini. Boleh klik sini untuk tengok. Scary dok! Thank you Kak Jua for sharing this info.

It is the worst-est ads by TV3 suku. Seriously! Tak rasa ini suatu penghinaan kepada umat Islam ke? Kita berpuasa sebulan, menjalani ibadah yang dituntut oleh -Nya dan sebagai melengkapkan Rukun Islam. Boleh pulak digambarkan Aidilfitri yang bakal disambut macam Krismas?

Haa benda macam inilah yang boleh mendatangkan kemarahan. Setakat isu Nor Azlina Othman tu cakap Johor hina sebab takde Famous Amos tu benda tak penting langsung. Yang ini perlu marah! Sebab yang bikin iklan ini sangat sangat sangat kuajaq dan tak menghormati masyarakat Islam di Malaysia amnya, agama Islam khususnya.

Siapa creative director TV3 suku eh? Please alert dengan hal-hal yang menyentuh sensitivity umat Islam boleh tak? TV3 suku; banyak tayang cerita Melayu, majoriti penonton adalah Melayu, boss besaq orang Melayu...hang boss ka tunggui kayu?

8 comments:

izwan7 said...

pergh, 1st line dah same cam entry aku. aku tak copycat ok. tu kire sehati sejiwa la.. haha..

tv3 ni takde panel ke yg nak luluskan iklan sbelum ditayang to public? pelik aku. iklan ni mmg bikin panas.

Liyana said...

Update - diorang dah tarik balik iklan tu. Minta maaf masa Buletin Utama tadi.

Ealyie said...

mcm iklam pesta cahaya la pulokss.. dowhh..

ngok ngek

cc said...

izwan7,
sehati sejiwa la sgt :p
aku baca from somewhere, tv3 outsource pembikin ads nih. org luar, bkn local. hmmmm...still, b4 approved utk disiarkan perlu la kaji and teliti dulu..ye tak?

cc said...

liyana,
ohh ye ke?
rumah abang sy tak bukak berita tv3 sbb dia tak suka tv3 berat sebelah...huhu.

nway thanx for the info sis! :)

cc said...

ealyie,
klo akak bc kat description link yg sy bg tu lg la..bkn takat pesta cahaya..lebihhhh lg.
ada je cara nak pesongkan akidah umat islam, jahat sungguh la 'depa' nih

fatenton said...

alamak i tak dpt tgk lagi lah iklan tu.. dahla ofis ni block youtube.. cehh

cc said...

fatenton,
sila guna ultrasurf..hehehehe :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...