8 Oct 2010

Kerajinan dalam kekecewaan di hari minggu

Tajuk berbaur positif dan negatif. Rajin kerana berjaya menghasilkan sesuatu, kecewa kerana dikecewakan. Ayat apakah ini? Tolong jangan lempang penulis T____T.

Mengikut jadual asal sebelum rombakan besar-besaran dilakukan, sepatutnya weekend lepas adalah hari berdating. Tapi disebabkan oleh suatu sebab tertentu, maka YB tak jadi datang. Maka, gf pun kecewa dan pilu. Saya cakap kat YB saya devastated, bukan setakat disappointed. Disappointed tak cukup kuat untuk menggambarkan perasaan kecewa yang gf alami.

Over acting! Hahahaha.

Baiklah mari buang aura negatif. Seterusnya, pergi kepada aura positif. Tentang KERAJINAN. Bukan kejiranan ya?

:: sebelum 'make-up' ::

Saya telah membikin seadunan cream puff untuk santapan petang seisi rumah. First time menghasilkan cream puff sendiri. Biasanya beli. Bagi orang yang tangannya berbakat dalam masakan seperti saya (nak mati ke buat statement begini? Muahahahahahhh!), hasil adalah memberangsangkan.

Saya buat inti lemon curd instead of custard cream. TAPI........ (bila ada tapi menandakan ada perkara kurang baik telah terjadi)

...lemon curd yang saya buat adalah termasin :')

Ini semua gara-gara salah tengok sukatan. Kat situ dia tulis SECUBIT garam, saya letak 1/2 sudu kecil garam. Hambekkk Ko, sekali silap...bukan calang-calang punya silap T___T.

:: selepas 'make-up' ::

Tapi tak mengapalah, makan cream puff kosong bersama coklat sahaja sudah cukup lazat. Tak perlu inti. Mungkin akan buat lagi cream puff ini, next time mahu buat custard creme pulak. Sebab last time makan semasa di Tropicana Golf and Country Club, cream puff berinti custard creme adalah lazat!

Minggu ini minggu stress. Stress sampai tak sedar sudah hari Jumaat. Macam "Ehh mana semua hari pergi? Tiba-tiba sudah hari Jumaat?". Orang kahwin dah bersuami pun boleh stress, inikan pula bf. CJJ pulak tu. Adatlah kadang-kadang stress. Haha. Bak kata P Ramlee; sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri mestilah saling gigit-menggigit.

Kalau saya stress, baking @ cooking adalah ubat untuk destress. Apa lagi yang belum saya cuba ya?

Ok bye, nak cari resepi susah yang boleh mencabar tahap stress dalam badan. Haha macam pfftttt~

11 comments:

yaNa MaLeK said...

sedapppp nye..i love cream puff..igt dulu ms kecik i xsuke tp my mum suh rase trus suke sampai besa gedabak nie..sila pos kt opis i boleeee???? hehehhe JK

tp siyes mmg napak menyelerakan :D

FAM said...

bagus dik, dh lama tak buat cream puff. sudah kasi idea mau buat jgk. kasi bikin kek lapis la..susah kan?

misSkiva said...

lina..pe lg buat la WP..;)

Sayang.Ibu said...

kamu mmg berbakat lah dikkkk.. :)

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

yg mencabar? Menjait la plak....asek masak je...mane tau ada bakat terpendam...hehee

cc said...

yana,
opis kt mana? (nk tau je, bkn nk hntr cream puff pun hahahaha)
keji x? :p


FAM,
kek lapis manisssss. i dont have sweet tooth. maka, kek lapis reject =P


misskiva,
ohh ha'ahh laaa...blh tlupa plak?
harus mentry weekend nih! :D

cc said...

sayang.ibu,
hehehee..mekaseehhh *blushing
tp sy jelesh sbb akak ado BM, sy xdo. kepingin nk meroti plak >_<


norli,
baking @ cooking je blh destress. kalo mjahit takut menambah stree pulak..wakakaka

swit@kon said...

baking adalah ubat terbaik untuk de-stress ok.

me loves it. esok nak buat blueberry square!!!!

fatenton said...

rugi kalau pdi membaking tapi tak praktik.. ;D

cc said...

swit@kon,
kannnn?
tp klo hasil baking kurang memberangsangkan haruslah stress blk..hahahaha


fatenton,
practice lite2 sajork :p

mumun si missrivebell said...

org tua-tua ckp kalau anak dara masak masin makanya danak kawen.. opp. larikkssss nanti kene kejar ngan akak gune sendok...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...