12 Oct 2010

Masalah keturunan ke?

Salam sejahtera kepada semua pembaca.
Just want to ask a very simple question.

Kalau perangai emak begitu, anak perempuannya pun akan begitu jugak ke?

Contoh:
Kalau emak suka melaram, anak pun akan ikut suka melaram.
Kalau emak pandai masak, anak pun akan pandai masak.

Betul ke?

Ke tidak?

Habis mengapalah saya menyaksikan, fenomena di mana...

Emaknya spesies tak sedar diri, anaknya jugak begitu.
Emaknya perangai macam tut, anaknya turut berperangai tut.

Adalah ia dikategorikan sebagai masalah keturunan?
Masalah ke penyakit nih?


P/S: Amponnn pagi-pagi sudah mengeluarkan entry keji begini.

14 comments:

mrs.ecam said...

ha ah....ank kn ikot ape yg die nmpk...klu dh dr kcik nmpk maknyer gitu x mustahil la bile beso die ngikot peel maknyer....eh heeeeeeee

Ealyie said...

tak jugak dhek oi..
mak hakak chef diva terkemuka di tmn desa harmoni.. aku??? nan hado.. masak sardin pon fail kata laki hakuuu..*sob..sob..sob..*

waNny said...

hahahah .. depends gax la .. tapi kalu mak didik anak mcm tu .. so jadi begitu la .. sometimes anak ikut je apa mak buat sebab die rasa mother know best ..

tapi ada gax yang totally opposite :)

NadiahKhair said...

Bab masak ikut nasib kata org.

Tp bab perangai/telatah maybe. Mak kan role model kekdahnya.

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

akak ikut pangai mak..kuat membebell....celik mata...membebel...bila pejam mata...baru diam... :p

isz_3707 said...

otak mak lain
otak anak lain
tp maybe pengaruh mak tu kuat sampai terikut-ikut
tp klau ada otak patut sendiri fikir kecuali kalau otak taruk kat tapak kaki

/hari ni hari PANAS sedunia haha

misSkiva said...

ape2 yg buruk kan senang utk diikuti..kan?..hehe

~eiyra~ said...

saya rasa itu adalah penyakit pengaruh persekitaran.. ^__^

Sayang.Ibu said...

hmmmm depends dik... tapi ada pepatah mengatakan sepertimana kuih, begitulah acuannya....

fatenton said...

yep.. selalunya begitulah.. pembelajaran bermula dari rumah.. :)

Wahida Shukeri said...

depend pada org la..ade je yg anak baik, tapi mak x berapa nk baik..n ade jgak yg mak baik sgt2, tapi anak cam hantu..yg ni geram nk tanam je hidop2...

Liyana said...

I think 'keturunan' yang bukan 'genetik' tapi faktor suasana rumah/cara dibesarkan.

Contoh: Emak pengotor, tak kisah nak kemas rumah, jadi si anak membesar suasana yg dia rasa ok aje. So bila dia duduk ngan kwn kat rumah sewa, kemudian kahwin, ada keluarga etc, kalau takde kesedaran, maka berketurunan lah tak berubah.

cc said...

terima kasih di atas komen anda semua :)

mumun si missrivebell said...

tak berani mumun nk komen kak..
tapi kebiasaannya betul..

dimana tumpah kuah kalau tak ke nasi.. tumpah kat lantai pun sket2 jer la kot..

then macamana acuan macamtu jugak lah hasilnyer..

okey terpanjang pulak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...