20 Oct 2010

Oishii haittt

Haittt!

Koreee...anooo (bukan oregano yerr)
Watashi wa CC des (hantam entah betul entah tak. Mamfus la kena gelak dek orang yang reti berbahasa Jepun kang, haha)

Tau bahasa Jepun setakat arigato dan kombawa sajork. Ohh tahun lepas tengok Raja Lawak, si JD tu ajar zubok. Seluar kot maksud dia? Unsure :p

Tahukah anda? Confirm tak tahu sebab saya belum bagitahu keh keh (kelakar ke? haa? haa? tsk). Lately saya begitu teringin nak makan Japanese food. Sejak-sejak dah tak berani nak pergi Sushi King, maka berpuasalah saya dari makanan Jepun berbulan lamanya. Until yesterday...


Perghhh...syioknya melayan tekak! Puas hati dapat makan sushi kegemaran. Sushi bajet rendah, dapatkan di Tesco berdekatan dengan anda hari ini, kah kah. Semalam after kerja merayap pergi Tesco New Village, dari jauh dah nampak sushi counter, mak aih menggegarkan iman sungguh. Takda buang masa terus zasss tolak troli pergi depan kaunter sushi :p


Menu: from left to right
Depan - Inari (sweet beancurd) , Tuna Mayo
Tengah - Unagi Slice (eel slice), Chuka Kurage (seaweed jellyfish)
Belakang - Kappa maki (cucumber), Ebikko (fish roe)

Chuka Kurage is my favorite! Sedap gilaaaa.

I'm not really adventurous bila pilih sushi, biasanya akan ambik yang well cooked. Tak lalu nak makan yang ada raw salmon or shrimp (ehh chop, we muslim memang tak boleh makan benda raw kan?). Paling 'ganas' pun ambik yang ebikko tuh. Berani sampai tahap tu je buat masa nih hehehe.

Oh lepas tu time nak bayar sushi (bayar kat situ jugak), terperasan ada Unagi Rice pulak. Pergh, lagilah layan! Takda fikir terus ambik satu. Nampak je otak terus otometik suruh capai kekeke.

Yummiest!

Besar portion unagi tu, puas makan :D. Benda thin slices yang warna pinkish tu bukan raw fish yerr, itu sweet ginger. Pedas weh bila gigit, pedas rasa halia. Saya tak habiskan pun sebab tak suka.


Makan sushi adalah tidak sempurna tanpa soy sauce dan WASABI babeh! Kena pulak kalau wasabi pedas tahap NM, sekali ngap berdesing telinga. Huehuehue.


Masa mula-mula belajar makan sushi dulu, Kappa Maki nilah yang selalu diorder. Kappa Maki for newbie :p. Memang hebat la siapa first time makan sushi terus belasah unagi. Kalau tak biasa dengan rasa dan bau unagi, boleh mendatangkan mudarat woo. (paham tak?)


ご馳走さま
Gochisōsama!
Haittt!


(Saya google perkataan 'Bon appétit' keluarlah perkataan Jepun dan Gochisōsama tu muehehehehhh)

7 comments:

Ealyie said...

hakak pon selalu layan sushi tesco nie.. nak2 time tu tgh lelong! ahahaha..
sesungguhnya ebikko tu fav iris & mak dia ni hah..ehehhe..;p

Ealyie said...

eh,
ko xde terserempak ngan hakak ros ke, dia pi rasmikan tempat tu tadi.. ehehhe..:p

Wahida Shukeri said...

aku slalu pi beli sushi kat jusco je....kat tesco blom try lagi.....

~ As ~ said...

separa suka kepada sushi tapi suka takoyaki...

Puteri Ogy said...

ade 'ape-ape'kah dengan sushi king?? i dah la hantu sushi king..

Sayang.Ibu said...

haihhh... apakah motif entri ini??? adakah mempromosi sushi tesco @ menyuruh ahkak pi beli sushi sekarang kerana air liur sudah mau melimpah nihhh... :P

c'sya said...

nyam3...t'ingat waktu dulu2... samelh tekak kite... i pn br mkn sushi...tp jusco pnye je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...