24 Nov 2010

Cheesetart filling: Perlu bakar atau tidak?

Korang-korang yang buat cheesetart jugak, korang bakar tak the cream cheese filling tu?

I DID

My method:
Lepas piped filling ke dalam crust (or some people panggil 'shell'), saya akan bakar dalam oven for about 10 minutes.


Dalam resepi filling untuk cheesetart, ada telur. Bila tak baked, maknanya telur tu mentah la kan? Yes you heard me right, not baked means contains RAW EGG. Tapi tak tahulah if ada resepi cheesetart filling yang tak guna telur. Wallahu'alam.

I refused to eat raw egg. Raw fish pun tak makan, apatah lagi raw egg kan?

This is my sister's answer when I asked her; "Is it okay to eat raw egg?" (kenalah tanya doc untuk mendapatkan jawapan tepat hehe)

Higher risk of food poisoning especially bacteria (salmonella & e.coli). High dose kuman vs if cooked. Big NO NO for pregnant ladies, young children, elderly, low immunity eg: HIV, cancer patient, etc...

I've also googled about this, and rata-rata jawapan sama. Akan ada risk if makan raw egg tapi it's okay to eat it as long as telur itu segar. (Saya kurang pasti definisi tepat mengenai 'segar' di situ). Kira kalau makan, eat at your own risk la gitu lebih kurang.

Tapi sportsman telan telur mentah okay je kan? Plus, kuning telur yang mentah tu bagus untuk sembuhkan tekak luka. Betul tak? Wallahua'lam. Tak pernah try.

So if korang jenis yang tak makan raw egg macam saya, kalau berhajat nak order cheesetart, adalah sebaik-baiknya bertanya si pembuat tu whether dia bakar cheesetart filling tu ke tak? If jawapannya TIDAK, tanya pulak dalam filling tu letak telur ke tak? (wah, banyak pulak songeh kan nak kena tanya macam-macam hehe).

Tak usah khuatir jika dilabel banyak songeh. Itu hak anda sebagai pengguna. 1Pengguna 1Suara katanya kannn? Kah kahhh.


Gambar sekadar hiasan


Saya tengah on diet, cheesetart adalah A BIG NO NO. Tapi kalau nak order boleh saja ;)

12 comments:

reena said...

I tak pernah amik kisah benda2 camni. Janji lepas tekak, rasa sedap. Haha.

Tapi lepas ni kenalah amik tau, no?

aZr|n said...

semoga sukses dgn diet uols :)

Aida Narina said...

ERGH, nampak sedap nyeeeee...!!

btw, dear..the fresh eggs you are referring to i rasa is the organic eggs. they have this special care for the eggs, i dunno how. maybe bukam ayam yang mengeram, tapi machines :D

monstorious wife said...

Eh, akak bakar.

Ada orang tak bakar ke uolls?

misSkiva said...

kalau tak bakar sedap ke?..erkk..

-atiQah- said...

sy pun bakar..tp mcm mana ye filling tu jadi gebus mcm tu..hehe..
sbb kalau yg sy buat, selalu je filling jd leper..hehe.. :p

Sayang.Ibu said...

ehehhh... kalo cheese tart ni, akak tau makan je dikkk.. anyway, good info.. :)

lailasani said...

raw egg akak tak makan... tp kalau raw fish... akak pelahap.. hahahah.. dolu2 takleh telan jugak sbb MENTAH kan.. tp bila try, perghhhhhh.. sedap wooo.. tp kena makan yg dijual di JEPUN ye... kalau yang di negaar terchenta ni.. HANYIRRRSS>>... taklalu nk telan..

terliur tgk gambo tu dik.. huhu.. akak pun on diet... start hari ni.. hahaha...

cc said...

reena,
yes yes :D


azrin,
mekaseh uols! ;)


aidanarina,
ada yg i baca fresh tu maksud kena patronized (eh ke apa tah term dia, lupa suda muahahaha ;p) dulu br blh mkn raw. hotel, cafe bnyk guna method nih.

cc said...

monstorious wife,
adoo la kak, kalau tak..tak kan entry nih tetiba 'up' ;p


misskiva,
entah..kena try sndr la br blh tau..hehe


atiqah,
pukul cream cheese + telur kasi kembang betul2 x?
lg 1 trick, lps msk jgn keluarkan terus from oven. bukak pintu je n biarkan for few minutes. bakar filling, guna api bwh sahaja yerr ;)

cc said...

sayang.ibu,
dah terer meroti, mengetat la plak kak. sonang yo buek eh


lailasani,
kita blh mkn raw fish begitu shj kah? dl ingt ustaz ajar tak blh mkn daging yg bdarah sajork...ikan tak tmasuk eks? *confuse, jap lg gugel =P

sy br diet 3 hari je pun =P

"missrivebell mumun" said...

wish ada tgn hebat cm akak dalam membuat segala jenis bakeri dan pastri nie.. *sigh
hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...