15 Nov 2010

Forgive AND Forget

Do you...

Forgive but don't forget?
Don't forgive and never forget?

or

Forgive and forget?

Few years back, saya ada baca satu buku (tak ingat tajuk apa, buku tu compilation of quotes daripada orang-orang terkenal di seluruh dunia dan ada juga quotes from anonymous).

Yang saya ingat, ada satu ayat nih maksudnya lebih kurang macam nih la...
"Kalau kita maafkan orang, tapi kita tak boleh lupakan kesalahan dia bermakna kita tak sebenar-benarnya memaafkan dia pun..."

Saya tak nak jadi orang begitu...

Makanya untuk seseorang yang berkenaan (merujuk kepada sebelum ini), saya sudah pun memaafkan sekaligus cuba untuk melupakan kata-kata beliau.

Bukan mudah...

Tapi saya sudah mendapat penjelasan sewajarnya. Ada sedikit miscommunication, salah keluarkan statement. Gitu la lebih kurang. Maksud lain, tapi cara penyampaian lain. Manusia kan tak lepas daripada buat kesilapan. Betul tak?

Alaaaaaahhhh...lagipun bukan orang jauh. Beliau begitu 'dekat' dengan hidup saya.

...atas sebab itu jugaklah, kata-kata beliau sangat terkesan di hati.

Mari memaafkan dan melupakan :)

4 comments:

reena said...

Baguslah kalau dah berbaik :)

Wahida Shukeri said...

like..:)

Zety Zin said...

huu memang susah nak forgive and forget...

cc said...

reena,
Alhamdulillah :D


wahida shukeri,
;)


zety zin,
true...mmg susah.
tp sgt indah andai kata berjaya dilakukan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...