15 Dec 2010

Seorang a.k.a Single

Tahukah anda bahawa Wong Solo adalah bahasa Jawa yang membawa maksud 'seorang'?

Wong - orang
Solo - solo

Kali terakhir makan di Wong Solo kira-kira lima tahun dulu di Ampang. Punyalah lama sangat sampai tak ingat langsung rasa dia macam mana.

So, demi nak meng-compare-kan rasa ayam penyet di Wong Solo dengan ayam penyet di Benafe, maka terjahan dibuat di branch baru Wong Solo di Seksyen 7, Shah Alam.

Verdict?

Saya pilih ayam penyet Benafe daripada Wong Solo.

Sebab?

Ayam dan sambal ayam penyet di Benafe lebih sedap (ditekak saya). Tekak orang lain-lain, jadi kena cuba sendirilah :D



Ayam penyet

Sambal ayam penyet ni pesas berdesing! Tak boleh nak makan tak tahinnn. Sambal salam botol yang dia sediakan kat tiap-tiap meja tu pulak manis. Rasa gula dia 'kuat' sangat.



Pecal Lele

Lele or iwak lele bermaksud ikan keli. Setahu sayalah, pecal lele tu ikan keli yang dimasak pecal (berkuah ala-ala masak lemak cili padi with daun 'kencur' or dalam BM orang panggil cekur). Bau cekur tu yang buat masakan pecal sangat best!

Tapi pecal lele yang kami makan hari tu hanyalah keli goreng. Adakah memang pecal bermaksud goreng? *confused*



Cumi (sotong) goreng tepung

Biasa saja sebab sotong digoreng menggunakan tepung segera. Plus masin tak hengat!



Jemput 'mangannnnn'

Ojo isin-isin, kalau isin weteng mu ngeleh (hantam sajalah labu. Haku punya vocab Jawa sangatlah limited)

Paham ayat kat atas ni?

3 comments:

reena said...

tak fahammmm. yg i tau, siji loro telu papat lima nenam...

Sayang.Ibu said...

jaluk ambung sitik mau?? *tu je yg haku tau dik*... kahkahkahhhh

cc said...

Reena,
Ehh tau nombor2 dlm jawa? Sapa ajar? Hehehe


Sayang.ibu,
Hamboi tau ayat gatei je yerr :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...