7 Jan 2011

'Pancakes' kata si Mat Saleh


Saya post gambar pancakes ni kat instagr.am semalam. Ada one of my friend comment "Makan sedap2 je ye =P"

Saya assumed dia ingat saya pi makan kat luar, don't you think so? Sentap hati mak tau! Susah payah mak bertung-tang kat dapur uolss...

Jadi nahhh ku hadiahkan gambar-gambar sebagai bukti lempeng Mat Saleh ni home made hokeh. Hand made :p (buat pancakes pun kecoh macam la susah)

Feduliks! Bahahahah...


Untuk menghasilkan pancakes yang gebus dan lazat (perahsan tapi benar wakakak), perlu ada lubang-lubang udara macam dalam gambar kat atas tu yerr. Ala-ala sarang tebuan kan lubang-lubang tersebut?


Selepas diterbalikkan. Ini first pancakes yang dihasilkan semalam. Tangan I memang seni, buat sekali je memang jadi. Kah kah kah kah kahhh...

*panggggg sedas!

Tidak dilupakan juga tool yang paling penting, iaitu non-stick pan ya puan-puan!


Setelah disolek molek. Taruk vanilla ice-cream satu scoop. Tuang chocolate sauce. Tabur chocolate rice and thousand sprinkles sikit.

Sedia untuk di'ngap'!


Sekelipan mata je licinnn.

Resepi pancakes ini diambil di SINI. Saya ikut resepi yang telah diolah oleh beliau. Hasilnya sangat melets!

6 comments:

LadySiti said...

amboiiii cedapnyer!
lagi2 di pagi yang sejuk nih..
menyelerakan :)

cc said...

wajib dicuba uols!
pasti tak nyesal ;)

Ita Shadila said...

meriahnya pancake tu.. tp pancake biasanya mmg ada lobang2 tu kan? i tau makan je.. x penah masak pancake kat umah.. kalau kat kedai mmg ada lobang2 jugak la.. makin byk lobang makin fluffy n sedap kot

kalau muka tanak lobang, kalau pancake nak lobang2.. double standard ok

cc said...

sila cuba uols, mmg melets sgt! plus senang NM nak mbuatnya. beli mahal buat sndr dpt bnyk :p

statement last tu tak tahinnnnn. LOL!

Miss Aai said...

kelihatan sungguh sedap babe! :D

I.Q.W.A said...

sedapnye ... :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...