10 Feb 2011

Aku berasa geli dengan orang yang sambut Valentine's Day

Baca je tajuk kang ada je yang sentap, lantas akan berkata "Biarlah. Kau tak celebrate tak bermakna orang lain tak boleh celebrate."

Aku pelik dowh dengan Melayu (Islam) yang terhegeh-hegeh nak celebrate Valentine's Day (VD). Kang bila aku bidas dengan sejarah 'Kenapa umat Islam tak boleh menyambut VD?', confirm dia akan jawab "Aku bukan celebrate sebab meraikan peristiwa tu. Just saja-saja meraikan hari kasih sayang." (Peristiwa apa yang aku maksudkan, google la sendiri).

Yeahhh righttttt!

Kalau saja 'suka-suka' nak meraikan hari kekasih (kononnya?), kenapa tak pilih hari lain. Kenapa mesti 14 FEB. Punyalah beratus tarikh lain ada sepanjang tahun, why 14th of FEB? Cer jawab?

Tulah orang tua suruh p mengaji, hang sibuk nak berboipren. Orang buat, hang pun buat (Aik? Tetiba ter-tune loghat utara KAH KAH). Tak tau hujung pangkal belasah je main ikut-ikut.

Geli aku kalau ada orang beriya-iya sangat, sanggup berhabis semata-mata nak sambut VD. Lagi geli kalau buat majlis kahwin sempena VD. Konsep ambik berkat uols! Pffttt.

Sat lagi kalau ada yang kata "Ek eleh minah ni. Ko tak sambut tu dah la. Duk la diam-diam, memekak pulak."

Cakap depan-depan aku lah, ada bran?

(Pergh ayat gua yang last tu kelihatan gua sangat gangster. KEH KEH KEH)

6 comments:

Mamarempit said...

1000% sokong.....kekadang cam pelik......media massa plak yg sibuk2 buat promo lebih2.....peh tu bg ruang sikit kt ustaz2 utk bagi nasihat dlm paper....ntah ada yg baca ntah tidak.....

Sibuk nk sambut hari kekasih....nuzul quran tu...ada depa tau??? ada nak sambut?????

Tumpang emo...

Joy said...

sekali aja dpt kad VD. ms tu baru umur 19thn..naif nye rs :P

Cik A.i.d.a.n said...

gile gengster ko tajah.

tibe2 takut.

haha.

Melayu mmg suka ikut-ikut.
jadi tak heran la sumer benda pn nak ikut.

buat benda tak pernah tau ape benda reason disebaliknya..

yang penting, BIla orang buat, KITA jugak wajib buat jugak. pfffftttt!!

bodoh tahap karma kut!

karipapsayur said...

sama!! ahkak pun macam geli jugak org celebrate2 nih

p/s: padahal tiap kali valentines haku mmg kebetulan xda bofren! hahahahahah

Join Giveaway mudah di sini!

cts said...

kalau nk kawen pilih la 12 rabiul awal bukan 14feb..lg berkat...amin..

reena said...

14 feb tu hari biasa je bagi sebab i celebrate 10 feb. Hahahhaha :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...