4 Mar 2011

Adab berimam

Tiap-tiap hari Jumaat, office aku buat bacaan Yassin berjemaah. Ada seorang pegawai lelaki yang akan mengepalai bacaan. Kira macam imam ketika bacaan lah, kan? Yang lain ikut kelajuan si imam yang membaca.

Tapi...

Ada seorang staff perempuan ni ehhh bukan main lagi suara dia! Kuat mengalahkan jemaah yang lain. Kalau setakat kuat kira ok lagi, ni kuat dan dia baca tak seiringan dengan orang lain. Dia baca lambat 2 saat berbanding orang lain.

Boleh bayangkan tak keadaan canggung di situ?

Jemaah lain dah jeling-jeling minah ni. Muka confident gila pulak tu. Takda riak malu or bersalah langsung. Hishhh aku yang naik segan. At least hormatlah imam tu sikit, kan?

Takkan la benda common sense macam ni pun nak tunggu ada orang tegur baru nak sedar. Bukannya budak-budak lagi.




4 comments:

reena said...

Samalah dengan department i. Setiap Jumaat baca Yassin ramai2 & ada ketua yang baca & yang lain ikut. Pastu ada mini tazkirah. Tapi tak dak plak kes yang pompuan over than imam masa baca Yassin tu.

cc said...

kat sini ada. dia baca mmg sedap sbb blagu2, tp mcm tak sesuai la kn baca then feeling sorang padahal jemaah lain ramai

Mamarempit said...

sama ngn masalah kt kampung gak....lebih laju dr Imam...& suara lebih kuat dr Imam....kalau bacaan betul tak pe la jugak...ini....haru biru....

cc said...

mamarempit,
cam kureng sopan n rude kn?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...