31 May 2011

Karak. Filem seram atau cinta?

MELERET. That would be my review for Karak.

Amaran:
Review aku mengandungi spoiler.
Sila skip kalau kamu masih bercadang untuk menontonnya di pawagam.


Meleret sebab?
  1. Scene di rumah Tok Malam drag terlalu lama. Aku ingat filem Karak ni akan mengangkat kisah-kisah seram yang selalu orang perkatakan. Memang ada diselitkan kisah Volkswagen Kuning tanpa pemandu, budak kecik cari emak dia, sepasang suami isteri yang terkandas akibat kereta rosak di Karak, kemudian suaminya dimakan oleh jembalang (dipaparkan pada awal filem). Tapi kisah-kisah ini cuma selingan. Selingan yang pada aku tidak cukup memberi impak seram untuk filem ini. (mungkin memang Yusry tidak bercadang impak besar daripada kisah selingan agaknya?

  2. Loose the cheesy part, will you Yusry? Enough la dalam Merong adegan cheesy secara berlebihan. Filem seram macam Karak ni pun nak letak part jiwang lebih-lebih jugak ke? Part paling tak boleh blah sampai aku rasa geli masa dekat last tu. Si Nik ungkap kata-kata jiwang kat Zura sebelum dia nak pergi buat selamanya. Aku tak tahu la apa motif ayat jiwang macam tu. Nak bagi penonton tersentuh hati ke apa? Pffttt.

Lain-lain hal: (macam dalam minit mesyuarat la pulak kah kah)
  • Kilafairy tak reti berlakon. Natural lagi si Shahir. This film memang tak boleh mengangkat Kilafairy sebagai seorang pelakon hebat. Dialog sikit. Gedik lebih. Aku paling tak tahan bila dia pouting lips. Sikit-sikit je dah la. Bila selalu sangat meluat la dik. Ke dia tak pout memang azalinya gitu? :P
  • Logik ke dalam takut-takut, sesat dalam hutan, kau buat keputusan untuk mandi kat bilik air yang nun jauh dari rumah? Sangat tak logik OK! Aku percaya scene itu dibuat hanya untuk eksploitasi tubuh Kilafairy. Mana tidak, agedan berkemban macam nak terlucut kain. Please la, don't use this cheap strategy untuk tarik orang tengok filem. So lame.
  • Menjadikan filem ini filem ke-2 arahan Yusry (eh dia memang baru direct 2 filem kan?) yang aku tak suka. Nanti kalau keluar filem ke-3, belum tentu aku akan tonton.
  • Yusry macam terlalu mencuba untuk membuat filem ni jadi terlalu seram, but end up jadi tak seram pun. Yes ada part yang seram, but overall - I CAN SLEEP AT NIGHT. Tak off lampu, takde gejala tak boleh tidur sebab terbayang agedan dalam filem itu (macam ketika aku menonton Khurafat dulu).

Tapi apa yang aku tulis kat atas ni semua based on diri akulah. Korang dah tengok Karak? How was it? Seram? :P

2 comments:

CY4.0 said...

khurafat akak bley tido mlm. tp seru, x senang duduk dikkk.. that if level takut kita sama la kannnn

Miss Dia said...

ade ke cerita hantu melayu yang boleh org buat tak tido??

khurafat pun aku rs tak seram mana. rasa kelakar bila tgk director tu belakon dgn keras. tak natural.

karak?
wahhaha...aku tgk trailer je pn aku dah tau cerita ni mmg haram Jey! kose aku nak perabeh duit bli duit tiket kasik sama yusry.

oh. dorg bleh bangga dgn CGI teknik je kut...hihiih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...