21 Oct 2011

Bincang

Banyak benda aku kena bincang dengan emak. Benda-benda besar dan perkara-perkara penting. Pasal majlis kahwin. Yalah pasal apa lagi kalau bukan kahwin.

Susah sangat kahwin ikut ADAT Melayu. Padahal ISLAM tak pernah menyusahkan. Siapalah yang cipta adat yang bukan-bukan ni semua? Menyusahkan tahu tak? Apa yang nak dijunjungnya adat, kalau dah menyukar dan menyulitkan?


-Aku yang pening-

4 comments:

Puan Saira Azura said...

hahaha..rase kannnnn!!!turn ko plak pening²..huhu..beb bile agak² tarikh??

reena said...

I pun selalu rasa adat ni menyusahkan. Macam tak dak sebab nak buat tu semua. Tak paa..Rileks beb. I yg tak ikut adat pun pening (tp pening benda lain. ahahah :p) My mom tak kisah tak ikut adat pun. Janji sopan, beradab. My Mak Tok agak nak ikut adat, but then i kan cucu kesayangan, dia ikut je lah kehendak i. hihi. U nak i tolong pape tak? If u need help, roger la i k? Mana yg i blh tlg, i tlg.

Kisah Hati said...

true enuf... adat memeningkan. orang kita lebih mementingkan adat daripada syariat.

kalau mengikut syariat, once ikhwan mengkhitbah ukhti, dan diterima, maka pertunangan telah terjalin. tetapi kalau mengikut adat pulak, kena ada merisik, melamar dan bertunang which is for me perkara tersebut mebuang masa dan membazir. so in my case, R hanya mengkhitbah dan bagi i cincin tapi family not recognized we were engaged sebab tak de majlis bertunang. i prefer back to root. berbalik kepada hukum syariat. biarlah apa orang nak cakap.

good luck my dear.

cc said...

zura,
tarikh rahsia buat masa ini :P


reena,
wish me luck!
nt kita pergi survey kainsama2 ok? hehehehee ;D


kisah kasih,
thank's babe. bkn apa, kadang2 bila tak buat apa yg kebiasaannya org buat, malu takut org mengata.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...