29 Nov 2011

Twilight Saga: Breaking Dawn The Movie (review secara natural, bias dan spoiler disertakan. Jangan baca kalau plan mahu menonton filem ini)

Menonton Breaking Dawn bersama orang tersayang adalah menyeronokkan. Orang tersayang yang sama-sama menonton New Moon dan Eclipse tahun lepas dan tahun sebelumnya. Dia saja peneman setia (dan perjanjian telah dibuat, untuk Breaking Dawn Part 2 tahun hadapan, walaupun masing-masing sudah berkahwin (InsyaAllah), kami akan meluangkan masa bersama untuk menonton kesudahan Twilight Saga).

Review secara natural:
If you're not a fan of Twilight, don't waste your time watching this movie. Seriously. Nanti kau termangu-mangu eh itu, eh ini, kenapa begitu, kenapa begini. Pada aku, movie ini memang bias dan dihasilkan khas untuk Twilight's fans. Ada part yang kau perlu digest secara tersirat (tertulis dalam novel) sebab penyampaian di layar perak tidak disampaikan dengan berapa baik. Aku yang membaca novel Breaking Dawn ni pun ada part aku dah lupa, apatah lagi ENGKAU yang tak mengerti apa-apa. KAH KAH KAH.

Yang keduanya, filem ini meleret. Dragginggggg dari babak ke babak. Ada part yang penting, scene nya sekejap sangat, part yang bosan kau panjangkan-panjangkan pulak. Kalau aku tak follow cerita ni dari awal, confirm bosan dalam panggung. Sudahlah kurang memahami, storyline meleret pulak tu. Haihhh.

Malaysia's version of Breaking Dawn kena potong habis-habisan. Bencilah aku bayar RM11 tak dapat tengok adegan kepala katil patah! Tak mengapa, beberapa bulan lagi, mari beli DVD harommm :P


Walaubagaimanapun, the wedding scene dihasilkan dengan baik. Sangat indah jadinya. Walaupun tema perkahwinan adalah hutan dan bukan garden, tetap lawa. Ohh on top of that, Bella's wedding dress is FREAKING GORGEOUS! A combination of elegant and sexy. Sumpah lawa especially the back...

Bukankah ini terlalu cantik??? Aaaahhhh...

To those yang dah menonton, did you spot Stephanie Mayer (the author) in the movie? Tiap-tiap movie pun nak selit muka dia, cehhh :P


Review secara bias:
Aku sukalah sebab dapat melepaskan kerinduan pada wajah Edward Cullen. HA HA. Walaupun kadang-kala Edward kelihatan pondan, tapi beliau tetap kacak di mataku. Auwww~

Beberapa babak yang aku suka:

  • Ketika lagu Flightless Bird, American Mouth berkumandang ketika Edward dan Bella say their vows. Teringat kembali first movie punya scene time depa menari berdua kat prom night. Konon Edward nak gigit Bella, tapi tak jadi tu. Ingat?
  • Scene Edward tergelak atas katil (honeymoon part) time Bella nak seduce dia kononnya. Bella posing awkward gilerrr. Sumpah kelakar scene tu! :P
  • Another scene, time Edward dengan Bella bercakap dengan baby dalam perut. Comelllll sangat pleaseeee!

Sesapa yang dah tengok, korang keluar panggung cepat ke lambat? Kalau cepat, you might missed the Volturi scene. Sebab dah tunjuk kredit baru keluar scene tu. Tapi takda apa sangatlah, just Aro bagi hint that they gonna give Cullen clan a 'visit' soon. No surprise sebab dalam novel memang ada part tu. He he.

Tak sabar tunggu next part. Aku ni TUA menunggu filem ni saja. Lol!


P/S: Ehh, apesal si Paul the werewolf tu HOT bila babs haa? Buntang mata weh tengok dia  @.@ *wuishhh istigfar banyak-banyakkkkk.

6 comments:

FAM said...

belum tgk tp baca jgk. dont realy mind the spoiler.

weddind dress cantik NM!!!! sejota kali cantik dr baju kememeh

waNny said...

tuhs la ramai yang keluar panggung bile habis. hahaha.. baca Peter Facinelli dah cakap tunggu abis credit ;)

anyway.. i think budak tu comel. adik Leah. waddahel time tulis lak lupe nama :(

hahahahahaha.. but part of me rasa citer tu abis cepat sangat. banyak lagi die boleh buat :(

Penoreh Getah said...

cepat2 le nikah...adohh...tk menahan akak baca ko punye cerita wayang ni....hahhaa....

Lin Ghazale said...

Aku suka semua babak yg kau suka! Awww. Abg Edward. Hahaha

swit@kon said...

suka baju itu!

Aisyah Humaira said...

siyes memang suka 40 juta kali dengan dress bella tu! and my sis said
"jangan mimpi laaa nak buat your wedding macam tu.."
ciss!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...