21 Jun 2012

My DIY Dais

Jah Mon cakap pelamin aku ramai peminat kat kampung. Ada kawan dia siap mintak sample tisu yang aku buat bunga kat pelamin tu. Takyah sample-sample makcik oii, sekarang ni orang google aje. Semua benda ada kalau google ;p


:: Ohh My English! ::

From the beginning, aku memang nak pelamin putih. Lepas tengok je tissue flowers hati aku terus berkenan. Tak kisahlah kalau ada orang kata pelamin tissue flowers dah tak in or out of date, aku suka so aku buat. Janji pelamin aku bukan tipikal pelamin biasa yang serabut dengan kerawanglah, roman arch lah, etc. Aku memang nak pelamin simple :)

Pelamin DIY aku ni tak mungkin akan terhasil kalau mengharapkan kudrat aku sorang je. The real mastermind behind my DIY dais were my awesome BIL and nephew. Abang ipar aku tu pathology doctor I tell you. Dia kata "untuk wedding kau je aku sanggup buat macam ni". Auuuwww!

Kitorang gelar dia 'Pak Abu bukan nama sebenar' masa buat pelamin tu. Lol! 

Kalau ikut sketch asal memang lain sikit la rupa bentuk pelamin aku. Tapi lepas duduk berbincang bersama assistants (ecewah!) pelamin aku jadi macam dalam gambar kat atas. 

Bench tu pun DIY jugak, tahu? Aku buat guna Lack side table from IKEA. Aku guna yang warna hitam sebab tu murah seketul rm29 sahaja. Cari yang murah sajork, sesuai dengan cogan kata aku "cheap for the cheapskate". Kahkahkah!

:: Image's source: IKEA ::

:: For the rest of my life... ::

Ampun gambar recycle. Takde gambar lain yang boleh diguna-pakai untuk tunjuk bench. Bench cushion aku pakai sponge beli kat kedai hardware. Cantumkan sponge 2 lapis kasik tebal sket kusyen untuk pengantin dukuk ekekekek. Lepas tu (lagi) balut dengan fabric. Sap sap soiii siap!

:: karpet putih berbulu-bulu & lampu kelip-kelip ::

Syukur Alhamdulillah pelamin aku jadi macam yang aku bayangkan (walaupun lain sikit tapi kelainan tu lagi buat aku happy sebenarnya). One of a kind gittew kan, tak pernah lagi orang buat pelamin macam ni kat kampung. Aku orang first, lepas ni siapa buat tiru lettew! Muahahahahaha. JOKINGGG! Aku buat pelamin guna tissue flowers ni pun inspirasi daripada internet jugak :D

I know my husband very proud of me because I managed to DIY our wedding dais and few other things. Awak tak cakap, tapi saya tahu :)


P/S: Kalau aku nak jual karpet putih bulu-bulu ni ada orang nak beli tak? Let go murah-murah je...

23 comments:

swit@kon said...

cantik!!!!!! sangat!

Anis_Apis said...
This comment has been removed by the author.
reena said...

Beb, i nakkk carpet bulu2 putih tu! Sekarang mmg tgh carik carpet putih. Carpet u besaq mana?

reena said...

Ok, eksaited sgt psl karpet lupa nak komen pelamin.

Cantikkkk your pelamin. Putih suci murni gitu. Bravo to u & 'Pak Abu bukan nama sebenar'. Heee.

Syazlina Khairuddin said...

x sangka guna meja ikea tu..hihi..nice la dais nie..boleh tiru?hihi

tengku masni said...

cantik sgt... i tunang baru ni pun pkai flower tissue je... skrg da trend... moden style gitu... :D

cc said...

Swit@kon,
Thanks babe :D


Anis_Apis,
Nanti i emel k?


Reena,
Lol!
Berbaloi berpenat lelah uols


Syazlina Khairuddin,
I plan nak sewa kerusi kat bridal api mahal. End up DIY je meja jadi kerusi haha


Tengku Masni,
Good for you. Nanti wedding boleh la DIY jugak :)

Yantie Azan said...

saya tabik spring toing!2 pada kamu..;)

SweetChocoIra™ said...

saya pun tabik spring berganda2 kat awak.. pengantin cantik + baju cantik + pelamin berganda2 cantek.. carpet bulu tu dah ade yg beli ke belum? klu belum email hea regenye brape RM kt sweetchoco_ira@yahoo.com.. tQ

cc said...

sweetchocolra,
auwww, u're too kind. thanks babe!
i dah emel, ada dapat tak?

Nida Hamdan said...

ee geramnye pandai DIY pelamin.. cantik.. nak karpet putih, mmg tgh carik. beli kat mana ye? klu nak let go berapa RM? nt email k.. nidahmdan@gmail.com

Fyka said...

karpet putih tu dh terjual lom..
klu blom sy nakkkk..
ieka_adieq@yahoo.com

aNa LiEyA said...

nak jual berapa???email or msg sy..ana7411_lieya@yahoo.com 0r 0109828056

iman hasanah said...

nak tanya, mcm mana buat pelamin tu? Means, bunga crepe paper tu, gam dekat ape? Sangat teringin nak buat mcm ni.. ruru_852003@yahoo.com

hasbullah ibrahim said...

Sy nk tny letak bunga tu mcm ne kt backdrop tu? Gune ape nk sangkut besar tu.. Leh emel sy x? has_boyz90@yahoo.com

orked violet said...

weee..my fav coLour!! ngeee

Unknown said...

Hi awak, kita berminat sgt tgk backdrop awk ni. kita nk tlg design backdrop bilik pengantin adik kite, teringin buat yg mcm ni. Tapi just nak tau, awk pakai plywood kan, kat blkg tu, boleh citer tak kos buat sume ni brp if u dont mind. termasuk bunga tisu tu sekali. jumlah budget brp eh utk buat backdrop macam tu? brp byk kertas tisu yg diperlukan eh?hope u dont mind to share. erm hope u can email me kat fatihahmansur@gmail.com.

lala lili said...

salam..dear bape lame awk amik mase tuk preparation pelamin ni ye? berapa total cost utk pelamin awk ni?sy berminat nk bt pelamin mcm awk..

lala lili said...

blh x awk emel sy nt.. nanako92@yahoo.com

Nurul Ain Hamzah said...

cantik sgt2!meja tu u guna 1 atau 2?

zaza said...

wow cut lagi cost i dengan idea ni.. boleh try soon :-) xmembazir.. meja ikea tu nant boleh di recycle balik untuk deco rumah.. buat meje kopi ke.. So creative :-)

Siti Mariam Ali said...

Bole xnk tau awk bli brg2 mcm karpet bulu..tanglong n bunga kat mn? Sy kat mlaka..xtau mn nk cr..huhu..klu awk bli 1 tmpt je kat kl, sngla sy nk cr bile trn kl nti..plzz help me..he..emel ke sitimariam_ali83@yahoo.com. .tq

Normi Hafiza said...

assalam . mana nak beli karpet tu ye ? syukran .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...