5 Sep 2012

Membudayakan bahasa kiasan

Bahasa kiasan ni halus, banyak faedah kalau rajin praktikkan. Contohnya kalau suami anda tertinggal boxer kat tingkap toilet;

Instead of cakap...

Isteri: sayang, kenapa you tinggal boxer kat tingkap toilet? Nak biarkan sampai bila tu? Sampai jadi sotong kering?
Suami: ........ (dalam hati: bini aku ni bising la. Membebel je kerjanya)

Bila praktikkan bahasa kiasan...

Isteri: sayang, you tau tak sekarang ada teknologi baru untuk perusahaan sotong kering? Guna teknologi baru ni cepat tau sotong keringnya jadi.
Suami: iye ke?
Isteri: iyeeeeeee!!
Suami: camne teknologi baru tu?
Isteri: sekarang dorang sidai je sotong kering kat tingkap toilet, pastu biarkan. Terus jadikkk :D
Suami: mat itammm *muka tersipu-sipu*


Cubalah kalau tak percaya! :D

2 comments:

Kak Lia said...

hehehehe...sotong kering buat sambal..sedappp woo....

Permata Hati said...

boleh dipraktikkan.
ohh ya. Selamat Hari Raya! Jom lah singgah blog kami, simanja2u.com dan follow untuk lihat update terbaru daripada kami. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...