2 Nov 2012

On that wedding day: Official Photographer

Special entry sempena anniversary ke-5 bulan nikah :P

Semua (ehh?) dah tahu kot aku hire Razali as official photographer (OP) masa wedding kat belah aku hari tu. Gambar kahwin pun dah banyak gila rasanya aku tepek dalam blog ni. Boleh tengok entry Go with the flow, make-up, the wedding dress, saat aku terima nikahnya, WW: I'm married, WW: We're on OP's website (yang ni paling banyak gambar of course lol!) dan few more. Silalah kelebet hasil tangan Razali tu kalau rajin dan aku paksa tengok (paksaan lagi!) kepada bride or groom to be yang berhajat nak hire Razali untuk hari besar korang nanti. 

Benda yang kurang cantik pun nampak cantik gila bila dalam gambar contoh pelamin DIY tu. Kalau tengok real masa hari kahwin tu biasa je tapi dalam hasil dalam gambar? Cantik sangat! (OK aku perasan tapi pedulik apa KAH KAH KAH). 


Sebab-sebab aku dan suami decide untuk hire Razali ialah; 
1. Sudah tentu kualiti (termasuk angle) gambar beliau yang sangat-sangat superb
2. Beliau terer capture moments. Ini paling mahal! Tak semua photographer boleh rakam moments, percayalah
3. Good reviews from his previous clients
4. Price wise (pada aku) sebab kalau aku hire OP luar kawasan, kena tambah extra cost for transportation, etc.
5. Pilihan pertama OP yang aku nak hire dah ada job lain. Tapi aku anggap itu adalah jodoh untuk bekerjasama dengan Razali dan aku tak sedikit pun menyesal hire beliau.

Sebab-sebab aku tak menyesal hire Razali ialah:
1. Ulang balik sebab no.1 kat atas tu :P
2. ...dan yang no.2 jugak HA HA
3. Beliau sangat profesional apabila bekerja (walaupun sorang mind you!). Banyaklah moments yang aku miss during the wedding day tapi dapat tengok dalam gambar.
4. Jangan lokek spent lebih untuk photographer sebab kalau gambar tak/kurang cantik korang CONFIRM akan menyesal. Gambar boleh simpan sampai bila-bila and those captured moments adalah PRICELESS :')
5. Aku (sebagai client) sangat senang dan selesa dengan cara beliau bekerja. Dia tak akan paksa kau untuk posing ke apa instead dia ikut flow majlis. Tips: sila brief OP/VP?vendors yang berkenaan event's flow so that depa tahu macam mana perjalanan majlis. Nampak remeh tapi rugi kalau terlepas pandang. Aku emel flow majlis pada Razali few days (or was is a week?) earlier before the wedding day. During the day, dia ikut je flow majlis takdak paksa family kena kumpul kat pelamin jam sekian-sekian, etc. Bila family aku dah tak busy dan tetamu dan kurang barulah dia minta kumpulkan ahli keluarga untuk bergambar ramai-ramai.


Cukuplah review setakat ni kot? Panjang dah rasanya ni. Bride or groom to be yang masih tercari-cari/survey photographer untuk wedding day korang, please make sure you guys put in Razali's name in the list. Ehh jangan ada yang ingat aku dapat komisyen pulak sebab promote beliau, OK? Sila anggap ini sebuah entry penghargaan daripada seorang client yang sangat berpuas hati dengan hasil kerja seorang jurufoto yang telah dibayarnya. Do check out his website: mohdrazali sebab tengah ada promotion, rugi nyahhh kalau lepaskan peluang.


P/S: Disebabkan aku dah lama follow dia kat twitter dan instagram (twitter buddy la kononnya KIH KIH), maka aku telah dihadiahkan dengan sekeping canvas foto yang amat besarrr (dan berat) secara FREE of charge daripada beliau. Sila jangan jeles :P

5 comments:

Shizan Syafik said...

saya pun terpikat dengan hasil kerja beliau.. masa mintak quotation rasa cam pricy, tapi sekarang rasa cam rugi plak, tak hire dia.. huhu, takpela, takde rezeki nak bekerjasama

orked violet said...

serious cantek sangat!!

Sya regret sket (sikit laa) ngn OP Sya.tp xmo komen kt blog..huhu
sbb byk moment yg xde.like pic surroundings, close up hantaran, buffet, centerpiece.not sure whether mende2 ni kite kene pesan or what (bcs Sya xde pesan pape.kite expect dorg taw bcs da nme pon pro photographer kan)

and xtaw LA if maybe engagement, so amik pic pon sempoi2 jek..tp fruz jugak La..cs the real reason kite hire dorg bcs nak sume 2kan..

owh..I'l be more careful next time.uhuhh

sorry ter-buat sesi mengadu kt cni.pjg Lak 2 mengaLahkan essay spm.hoho

orked violet said...

serious cantek sangat!!

Sya regret sket (sikit laa) ngn OP Sya.tp xmo komen kt blog..huhu
sbb byk moment yg xde.like pic surroundings, close up hantaran, buffet, centerpiece.not sure whether mende2 ni kite kene pesan or what (bcs Sya xde pesan pape.kite expect dorg taw bcs da nme pon pro photographer kan)

and xtaw LA if maybe engagement, so amik pic pon sempoi2 jek..tp fruz jugak La..cs the real reason kite hire dorg bcs nak sume 2kan..

owh..I'l be more careful next time.uhuhh

sorry ter-buat sesi mengadu kt cni.pjg Lak 2 mengaLahkan essay spm.hoho

cc said...

shizan,
takpe...boleh buat potrait session lepas nih on special occasion ;)


orked,
review pls! tp jgn tulis nama OP berkenaan. kekeke

Cheida_Mymee said...

yes!!! saya pon suka abg razali hasil capture moment dia superb!!
dia di johor sy di penang huwaaa jauh gak tuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...