21 May 2013

Susu kambing untuk elak jaundice?

Anakanda tercinta kena jaundice jugak masa baru lahir dulu. Bacaan pertama (hari ke-3) ialah 13. Lepas tu naik 13.7 (hari ke-4). Kemudian turun 11.7 (hari ke-7) dan aku tak bawak untuk check up semula lepas bacaan dah turun sampailah nurse datang ke rumah paksa pergi klinik untuk check lagi. Tak sampai hati tengok anakanda kena cucuk banyak kali. Last cucuk tumit pada hari ke-12 bacaan 6.9. YES! Anakanda aku telah bebas daripada jaundice. Aku berani tak bawak check up sebab kakak aku (sorang paed sorang lagi pakar sakit puan) kata if bacaan dah turun, usually memang akan terus turun kecuali kes prolong jaundice. Alhamdulillah tak kena. Graph bacaan jaundice selalunya memang akan menaik during the first week, kemudian akan turun bila masuk minggu ke-2.

Ada beberapa orang kawan yang suruh bagi susu kambing kat anakanda bagi membantu mengurangkan jaundice. Aku tanya kat kakak aku, menjerit makcik tu bila aku cakap nak bagi susu kambing kat anak. Hehehe. Mujur aku tanya dulu, yelah aku first timer manalah tau and takda pengalaman jaga bayi. Kakak aku kata jangan bagi minum sembarangan sebab takut perut newborn tak boleh nak hadamkan. 


Aku memang paraniod OK kalau bab-bab nak bagi minum/makan kat anak. Kalau petua lain yang tak melibatkan apa-apa yang perlu dimasukkan dalam badan, I'm willing to give it a try. Petua aku masa nak kurangkan jaundice anakanda hari tu ialah kerapkan bagi susu dan mandikan dengan air teh herba. Aku bagi susu sejam sekali. Ketika anakanda tidur nyenyak pun aku kejut suruh minum. Bayi tengah jaundice kan pasif, tidur je kerjanya kalau biarkan memang cari nahas ya kawan-kawan. Alhamdulillah laa, kejap je bacaan dia turun. Last check terus dapat discharge.

Mommies, korang ada petua lain untuk elak jaundice? Please share.

8 comments:

Cik Puan Tqah said...

yey..thanks sharing.. baby xkua lagi..org ckp baby risiko jaundis kalau ibu darah o+.. dats me.. doala baby bebas jaundis

cc said...

Yup mang betul. I dgn husband both O+ and aiden keluar vacuum help kan, mmg lg tinggi risk jaundice. Tp dont worry k, bf je baby dgn kerap insyaAllah takde pape. Susu ibu ubat paling mujarab. Yg lain2 tu usaha tambahan :)

Anis_Apis said...

Thanks babe for the info...tips yg I byk dgr, masa pregnant minum susu kambing boleh elak jaundice. Tp baby masa baru lahir jangan minum susu kambing...bahaya... Nasib baik u tanya kakak u dulu...

cc said...

Anis,
Akak i kata no scientific research proved psl kalau ibu minum susu kambing, anak tak kena jaundice. Masa i cakap pasal ni kqt dia, kena gelakkan. Bolehhh? -__-"

Nor Azura Mohamad said...

mase 1st baby, aku ada keinginan nak bg susu kambing lah, sengse, jgn pakai baju kuning mase shaza admitted ward pada usia hr. tdo bawah lampu pd hr ke 4 coz bacaan agak tinggi. aku nangis ckp dgn doc tak sgp tgk anak aku nangis amek drh, tdo bwh lampu dlm berbogel, hy pampers dipakaikan, then doc tu bg aku pamplet ttg jaundis. bila baca terus nyesal.. ubt utk jaundis ni hanya BF saje..jika tinggi sgt, br dok bwh lampu biru.. so, 4 2nd baby, kuning tak lama, kejap jer. takde amal apa2 petua.. n aku mmg tak bg minum.mandi, jemur tu semua.. bg bf setiap 30mnt smpi dia lepas sendiri..

eray said...

betul, if baby kene jaundice yang terbaek hanyalah susukan baby sekerap yang mungkin. birubilin will pass through baby nye yak yak...

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/05/rawatan-ekzema-10-cara-kurangkan-ekzema.html

♥ nana i am ♥ said...

MashaAllah..lama sangat menyepi dari dunia blog ni..tiba2 terbaca yg u dah selamat bersalin je :) TAHNIAH!Muhammad Aiden sangat comel..moga membesar dengan sihat ye..take care yang!peluk cium untuk ibu dan anak..hihi.

Qiela said...

wah,petua yg bgus
tq mommies!!!! due next month, wish me luck.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...