5 Feb 2014

Plain cheesecake recipe

Upon request.


Base:
Digestive biscuits. Hancurkan.
1-2 sudu besar unsalted butter. Suhu bilik.

Mix together.

Cheesecake:
250gm Philadelphia cream cheese. Suhu bilik.
1/5 cawan (+/- 40gm) gula kastor.
1 biji telur size besar/sedang. Kalau telur kecik 2 biji.
1 sudu besar jus lemon.
2/3 cawan whip cream (non dairy)
1 sudu kecil esen vanila.

Pukul cream cheese dan gula.
Masukkan telur.
Masukkan jus lemon dan whip cream.
Akhir sekali, masukkan esen vanila.
Bakar 20 minit 180c (bergantung kepada oven dan saiz kek).
Boleh letak topping choc ganache, blueberry, etc ikut selera masing-masing.


Nota: Aku buat palm size, so 20 minit tu cukup untuk masak sepenuhnya. Dapat 4 bekas. Kalau buat dalam muffin cups boleh dapat +/- 20-24 cups.


Tips!
Lepas dah masak, jangan keluarkan terus daripada oven nanti kek mendap.
Bukak sikit pintu oven dan biarkan kek dalam tu sehingga oven sejuk.
Selamat mencuba :)

1 comment:

Elyn Sani said...

Dah lama tak membako ni! Tak sabo nak try hew hew....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...