21 Mar 2014

Sensory play bermanfaat untuk bayi

Tajuk entry very the mak-mak.
Aku kan emak?
Remember?

Aktiviti yang melibatkan deria bau, rasa, pegang, lihat dan dengar.
Kenapa sensory play penting untuk bayi?
Penting untuk brain development.
Expert says its a "food for the brain"
Stimulating the senses send signals to babies' brain that help to strengthen neural pathways important for all types of learning.

Gituuu.

Selain tu, sensory play juga penting untuk perkembangan motor skills.
Bukan skill merempit atas motor ya!
OK tak kelakar. T___T
Motor skill ada 2 jenis; gross motor dengan fine motor.
Gross motor skills ni berkaitan dengan big muscles coordination, ie: berjalan, berlari.
Fine motor skills pula melibatkan coordination between small muscles groups, ie: menulis, ikat tali kasut.
Fine motor skills inilah yang baby develop through exploring things.

Here are 5 reasons why sensory play is beneficial:

  1. Research shows that sensory play builds nerve connections in the brain’s pathways, which lead to the child’s ability to complete more complex learning tasks.
  2. Sensory play supports language development, cognitive growth, fine and gross motor skills, problem solving skills, and social interaction.
  3. This type of play aids in developing and enhancing memory
  4. Sensory play is great for calming an anxious or frustrated child
  5. This helps children learn sensory attributes (hot, cold, sticky, dry)

:: First time main; pegang, tengok & rasa pasir ::

Sebab tu bila ada kelapangan, aku cuba bawak Aiden main outdoor.
Bagi dia main pasir (masa kat Langkawi). 
Pastu macam biasalah, pasir tu dia masuk dalam mulut.
Nak rasa pasir, gasaklah kau budak.

:: Fisrt time main rumput masa ikut papa main bola ::

Bagi main rumput, mula-mula dia tak reti nak duduk atas rumput tu.
Geli agaknya.
Tersenget-senget bontot dia tak mahu letak atas rumput. HA HA.
Lepas dah boleh 'tune', bukan main lagi diramasnya rumput tu dan macam biasa ngappp masuk mulut. T___T

:: Main rumput kat depan rumah nenek, which is near to padang sekolah ::

Tak takut ke rumput dan pasir tu ada kuman?
For me, no.
But some peoples yes.
I personally think, tak perlu paranoid sangat.
Kuman diperlukan untuk membina imunisasi yang lebih tinggi.
Boleh baca kat sini Germs and Babies

Tak sabar nak tunggu dia besar lagi sikit, nak main paint, buat cookies, etc.
Swimming pun dah lama tak pergi, kesian Aiden.

Pastu, sekarang ni tengah 'trend' orang beli/main kinetic sand.
Hari tu aku tengok kat youtube, ehh macam seronok pulak main pasir tu.
Ada kang emaknya yang over main. Agagaga.
Kat mana nak beli benda tu?
Plan nak beli benda tu untuk Aiden.
Share please kalau tahu kat mana boleh beli :D

1 comment:

Suzie said...

akak ada tgk kat IG amrina, dia punya ID amrina_aziz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...