26 Feb 2015

Ho Chi Minh (Saigon) City: Itinerary

Akhir Januari lepas, kami sekeluarga ke Ho Chi Minh City (Saigon nama lamanya) buat kali pertama. Trip kali ni kami passenger sahaja kerana mengikut rombongan Cik Kiah kelab. So perasaan excited tu kurang tak macam pergi trip sendiri. Trip ke Ho Chi Minh secara berjemaah ni menggunakan khidmat pemandu pelancong dan travel agency (which is so not me!). Tapi layankan ajelah sesekali pergi goyang pinggul tak perlu fikir apa-apa :)

Itinerary 4 hari 3 malam penuh adalah seperti berikut:




Day 1:
Early flight from Senai airport.
Arrived at Tan Son Nhat Airport, Saigon.
Independence Palace tour.
Notre Dame Cathedral & central post office visit.
Lunch at Nyonya Asam Pedas.
Check in at Kelly Hotel.
Free and easy activities.
Dinner at Kg. Pandan (across Kelly Hotel)
Free and easy activities.

Independence Palace

Notre Dame Cathadral

Central Post Office


Day 2:
Breakfast at hotel.
Củ Chi Tunnel tour at Củ Chi district.
Lunch at Hj. Samsudin (outsite the tunnel area)
Return to Ho Chi Minh City. Agent bawa ke kedai telekung Hajjah Basiroh, lacquer (egg shell) painting dan ke kedai bernama Butterfly untuk membeli souvenirs.
Dinner at halal restaurant which I don't remember the name but the owner is a Singaporean.
Free and easy activities.

Day 3:
Breakfast at hotel.
Mekong River tour. (we didn't join the tour by the way)
Dinner at Kg. Pandan.
Free and easy activities.

Mekong river cruise tour


Day 4:
Breakfast at hotel.
Straight to the Tan Son Nhat airport.
Arrived at Senai airport.


Bacially, that was the itinerary prepared by the travel agency. Kalau pergi sendiri surely aku akan omit pergi tempat-tempat shopping yang dibawa oleh tour guide tu. Biasalah guide kan, bawa kita ke tempat macam tu mesti dapat komisyen. Yang itu, nanti cerita dalam entry lain!

Free and easy activites tu dalam erti kata lain SHOPPING! Dok ulang alik Ben Thanh Market sehari 2-3 kali hahahaha. Heaven wehhh shopping kain dalam tu. Malam pulak ke Ben Thanh night market. Ulang alik banyak kali pun takde hal sebab hotel dekat je dengan pasar.

Until then!

Pics googled.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...