25 May 2015

Lampu kalimantang tips kurangkan jaundice/kuning?

I just have to share this!


Semalam ada a friend of mine share FB status milik seseorang (kita namakan sebagai Puan A ajelah ya?). So status dalam screen shot tu appear dalam newsfeed aku.

What I did, aku forward status Puan A ni kat kakak aku (she's pediatric specialist by the way) and this is her respond:



"MasyaAllah. Ni la susahnya kalau akal tak panjang. Lampu kalimantang mana ada UV. Kalau ada, tanning centre dah kaya raya. Kita orang pun tak susah payah beli lampu khas mahal-mahal. Jaundice selalunya akan semulajadi turun lepas hari ke-6. Kecuali bayi yang bermasalah. Tak tahu la tempat mana dia (Puan A) duduk ni tapi selalunya perlu admit kalau bacaan 17 ke atas. Kat sini kalau hari ke-4 onwards, tahap 18 baru admit. Bayi yang kecil, berat kurang 2.5kg, tak sihat, kuning lebih paras 17, tak menyusu bagus, mungkin akan lebih kuning jika ikut tips ni. I don't think doc (Dr. Goh) dari klinik kerajaan. Akan diambil tindakan disiplin kalau macam ni." 

Kalau baca status yang orang dok share macam ni, aku suka kelebet ruangan komen. Surprisingly, ramai mak-mak yang percaya dan ikut tips yang diberikan oleh so called Dr. Goh (who?) ni. Ada juga yang suggest bagi baby minum susu kambing untuk kurangkan jaundice. Itu lagi satu. Ya Rabbi! Ni memang dah banyak sangat aku dengar. Sana sini orang dok share tips bagi baby minum susu kambing.

Betapa besarnya pengaruh media sosial dalam kehidupan harian kita ni kan? Dalam pada kita tak sedar.

Susu kambing tak sesuai untuk diberikan pada newborn or baby less than 6 months. Sebab? Susu kambing tinggi dengan protein so susah untuk sistem penghadaman baby nak process. Andai katalah berlaku komplikasi, siapa nak tanggung? Berani buat beranilah tanggung, ye tak? Tapi, sanggup ke sampai nak gadaikan nyawa anak sendiri? Think again.

Aiden dulu pun reading jaundice agak tinggi, hari ke-3 check bacaan 13. Aku breasfeed je dia sekerap yang mungkin. Dia syok tidur pun aku kejutkan suruh menyusu. Time tu fed dia selang every one hour. Alhamdulillah, bacaan turun dan tak perlu sampai ke tahap masuk wad.

So my advice to mommy to be/new moms, please please please banyakkan membaca dan ambil tahu benda-benda macam ni. Tanya kat orang yang sepatutnya, bukan ikut je petua orang tanpa usul periksa. Petua tu mungkin bagus untuk si polan tapi belum tentu baik untuk diri kita sendiri.

And to those yang suka sangat share benda-benda macam ni kat media social, please get your fact right ya? This is what we call tanggungjawab sosial.

Bye!

3 comments:

swit@kon said...

only bf je.
masa bawak noah g check up jaundice, macam2 tips dapat. minum air anggur hitam la, susu kambing la. menakutkan. baik bagi baby tu makan nasi ayam terus. huhuhu

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

diha said...

Hi.
Good sharing. May i share your link on twitter?i read this morning, ada yg suggest to new parents. rasa macam bersalah pulak kalau diam je.but, if you're not allowed, its okay.

Thanks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...